7 szép régi ipari épület, ahol ma irodát bérelhetünk

2015.08.26. 10:21

Miután kiposztoltam a lenyűgözően szép egykori kőbányai sörfözdét, ahol ma irodákat is hirdetnek, kaptam egy újabb tippet egy izgalmas funkcióváltó ipari épületre. Ekkor már vérszemet kaptam és kicsit körbenéztem a piacon, mi minden ipari különlegességet kínálnak mostanában. Egész szép a felhozatal, és persze ezek közt nincsenek benne azok, amelyek tele vannak és nem hirdetnek kiadó irodát. Íme hét találat:

Borjúvásárcsarnok

Egykor idáig tartott a Közvágóhíd-komplexum, melynek jelentős részét sajnos elbontották, de a legszebb és legígéretesebb területe még megvan. Az épületet 2006-ban alakították irodává , azóta sajnos megtorpant a lofttrend.

[Ma: Máriássy Ház Loft]

Császári és Királyi Hadsereg egyenruhagyára

Az 1911-ben átadott katonai létesítménynek eredetileg neve sem volt, funkciója viszont annál több a XX. században: itt működött egy időben például az ország legnagyobb cipőgyára (történetéről itt olvashattok bővebben ). Az elsők között volt az új funkciót kapott fővárosi ipari ingatlanok közt. Jó látni és kicsit szomorú is: ilyen is lehetett volna Budapest.

[Ma: Dorottya Udvar]  

Ferencvárosi dohányraktár

A funkciójánál többet sajnos nem tudtam meg erről a klassz homlokzatú egykori raktárról (szóval ez itt fönn nem a neve az épületnek, csak helye, és hogy mire használták).

[Ma: Kinizsi Irodaház]  

Ganz-gyár törzsépülete

Tulajdonképpen nem volt valódi gyár: a ma Millenárisként ismert gépgyártelepnek ez volt a központi irodája, a cég székháza. Az 1900-as éveke elején emelt épület történetéről és az irodaházzá alakításról itt mesélnek a tervezők .

[Ma: Millenáris Classic]  

Gázszerelési Tárgyak Műszaki Telepe

Az eredetileg egészen hülye nevű épület az egyik leggyönyörűbb loft Budapesten. Mindenki ismeri sajnos, mert olyan régen van a piacon, hogy nagyjából évente kétszer felfedezi valamelyik blog vagy magazin magának. Egy-egy forgatásra ugyan kiadják, de hosszú távra csak nem akar elmenni. Pedig ha gazdára talál időben, talán másképp alakul a fővárosi loftok és régi ipari épületek sorsa.

[Ma: RiverLoft Irodaház]  

Magyar Királyi Dohánygyár

Egykor az ország legmenőbb és legmodernebb dohánygyára működött benne, és a kortársak szerint egészen jól nézett ki , “eltérően az állami építkezés régibb, kaszárnyákra és fogházakra emlékeztető modorától”. Bár ezeket a sorokat épp otthon írom, de írhatnám akár benne is, hiszen itt van az Index szerkesztősége is. Itt meg jó pár archív kép róla.

[Ma: Flórián Udvar]  

Riadó utcai generátorház

Ha Geri nem küldi el nekem ennek a hirdetésnek a linkjét, az életben nem jövök rá, hogy ez az épület egy átalakított trafóház. Az átalakítás előtti állapotról és a munkákról az Építészfórum írt pár éve.

[Ma: Trafó Irodaház]

Ti ismertek hasonló, irodának kiadó régi ipari épületet? Jöhetnek a tippek a kommentekbe itt vagy a Facebookon. A sorozatot hamarosan folytatjuk!

A mai ipari épületekből is luxusirodák lesznek pár évtized múlva? (A kérdés csak költői volt)

Posted by Urbanista on 2015. augusztus 26.