Pasaréti filmgyár, óbudai iskola, győri laktanya - ma mindegyiket irodának hirdetik

2015.09.28. 11:01

Nem is olyan rég szedtünk össze egy kisebb válogatást azokból a régi ipari épületekből, amelyekben ma irodát lehet bérelni. A borjúvásárcsarnoktól a trafóházon át a katonai ruhagyárig elég széles volt a paletta, de igazából csak izelítőnek volt jó: annyi más tippet küldtetek levélben/kommentben, hogy gondoltam még egy válogatást megér a téma.

Most egy kicsit tágabban értelmeztük a funkcióváltó régi épületeket, így belefért egy laktanya, egy iskola és egy "laktanyaiskola" is. Remélem nem bánjátok.

Budai Hadapródiskola

Talán a legismertebb régi épületből kialakított modern irodaház Budapesten. Az egykori laktanya épületéből. Annak idején legalább annyi szó esett arról, hogy az ott élőket mennyire felháborította az irodává alakítás, mint az, hogy milyen pozitív nemzetközi visszhangot kapott a felújítás. (Kösz Olgicsq!)

[Ma:Officium Irodaház]

Frigyes Laktanya, Győr

Fotó: irodahaz.info

Némelyik fényképen olyan, mintha egy kastélyépület parkját látnánk, pedig ez tulajdonképpen egy XIX. századi katonai objektum volt. A szovjet hadsereg is annak használta, akkor romlott le a végletekig szegény, hogy azután néhány éve megújuljon. (Kösz Oktogon8)

[Ma: Leier City Center]

Goldberger Gyár

Az egykori hatalmas óbudai textilgyár maradékához több emlék is fűz: itt működik a Vörös Yuk nevű szórakozóhely, ahol jó tíz éve gyakran felléptünk. Most viszont öregesen csak a szintén itt található önkiszolgáló étterembe ugrunk át néha a közeli Indexből (mely szintén egy régi gyárépületben van, mint arról már szó esett). A komplexumban természetesen egy csomó iroda is van, ezért szerepel itt a listánkon.

[Ma: Golipark]

Magyar Kábelművek

A hatalmas ipari épületegyüttes legszebb és építészetileg legizgalmasabb részéből az Új Buda Centert alakították ki néhány éve, de a gyártelep több elemből állt. Ezekben alakítottak ki irodákat fokozatosan, mint az ügyvezető igazagató, Hajas Albert olvasói leveléből megtudtam, húsz évig tartó munkával. Az átalkításról és az előtte-utána állapotokról rengeteg kép és egy videó is van a honlapjukon.

[Ma: B⁰60]

Star Filmgyár

Fotó: irodahaz.info

Az egyik legkülönlegesebb történetű ingatlan az egész listában. Valamikor azzal lett belengetve a fejlesztés, hogy az egykori menő filmgyár épületében majd filmművészeti múzeum nyílik, meg mellékesen irodák is. Ahogy az lenni szokott, a körítés elmaradt, az irodákat viszont most is hirdetik. Ráadásul azokkal a látványtervekkel, amelyeken ma is ott virít a filmmúzeum felirat. 

[Ma: Pasarét Irodaház]

Újlaki Iskola

Építészetileg az egyik kedvenc irodaházátalakításom. Az egykori iskolaépület mellett belegyűrtek a komplexumba egy XVIII. századi serfőzőműhelyt is, meg egy új szárnyat egy klassz silótoronnyal. Egészen hangulatos belső kert alakult ki, de kívülről is rendben van, pedig három irányban három egészen eltérő hangulatú homlokzata van.

[Ma: Bécsi Corner Irodaház]

Zuglói Papírgyár

Fotó: irodahaz.info

Ahhoz képest, hogy mennyire jól néz ki, nagyon nem találtam róla semmit a neten. Ha midnen igaz, itt az Ilka utcában működött egykor egy papírgyár, alighanem ez lehet az. Aki tud róla bővebbet, kommenteljen bátran. (Kösz Zoltán!)

[Ma: E-factory]

***

Felesleges kommenteket elkerülendő: az ingatlansalátában nem csak béna ingatlanhirdetések vannak, hanem bármi, ami érdekes. Tudsz te is valami ütőset? Jöhet az urbanista@index.inda.hu címre - kösz!

Még több ingatlanos izéért, kövesd az Urbanistát a Facebookon!