Egy pesti lakás áráért vehetünk egy nemesi birtokot kastéllyal

2016.09.28. 11:35
A kúria az I. világháború előtt. A jelenlegi állapot fotóiért kattints a képre!
A kúria az I. világháború előtt. A jelenlegi állapot fotóiért kattints a képre!
Fotó: Borovszky Samu / Arcanum

Akinek van 270 milliója, az egész helyre kastélyt vehet magának, ráadásul Szombathely belterületén, mint arról nem is olyan rég írtunk. Most pár kilométerre onnan, közvetlenül az osztrák határ mellett, a pár száz lelkes Bucsuban hirdetnek egy eladó kastélyt. Több mint 1000 négyzetméteres és tartozik hozzá 4,5 ezer négyzetméter kert (a hirdetés szerint természetesen ősfás, a képek szerint ha nem is matuzsálemek, de egész nagy fák azért vannak). A birtok azonban nem ér itt véget, még 9 ezer négyzetméter gyep, meg 2 ezernyi agyagbánya is jár mellé. Na meg egy kis tó, egy irodaépület, "raktárak, falazott árnyékszék, sertésólak, kutyaólak, szeméttároló". Az egész 34 millió forint, egy pesti lakás ára.

Igaz, nagyon ramaty állapotban van szegény kastélynak nevezett kúria, elkeserítő végigpörgeti a galéria képeit. Nem tudom, hogy megéri-e megvenni (másfél éve még 75 milliót kértek érte), de az épület nekünk nem is az ára miatt izgalmas. Hanem a története miatt.

Ez volt ugyanis a Széll-család fészke, legalábbis a nevezetesebb vasi ágé. Manapság leginkább a sokat emlegetett budai tér miatt csenghet ismerősen a nevük, de a legtöbben ennél többet nem is tudnak róluk.

Valóban Kálmán volt a leghíresebb tagja a nemesi családnak, aki pénzügyminiszter, majd miniszterelnök is volt, de akadt több miniszter, főispán is Széllek közt. Ami igazán fura, hogy Arany János és Vörösmarty Mihály lányát is egy Széll vette el, ráadásul mindkettőt Kálmánnak hívták. Na de vissza Bucsura!

A Széll-kúria jobbra fenn. A jelenlegi állapot fotóit itt nézheted meg
Fotó: Vasi Szemle

A család évszázadokon keresztül itt élt, itt születtek és haltak meg a rangidős Széllek. A mai kúriát azonban csak az előző századfordulón emeltette Ödön. 

Széll Ödön több ezer holdas földbirtokos volt,  akkori szemmel nézve fura hóbortokkal. Cimbalmozott, lovakat idomított mindenféle gyakorlatokra, és övé volt az első autó a megyében - később úrvezetőként díjakat is nyert. Ingeit csak egy személy vasalhatta, akit Prágába küldött vasalni tanulni. Szerelemből nősült (gyönyörű levelekkel és versekkel ostromolta választottját), s aztán boldog házasságban éltek. Nagy lábon élő, de szeretetre méltó ember lehetett, unokája színes leírását itt olvashatjátok róla.

A háború után azután nehéz anyagi helyzetbe kerültek, el kellett adni a historizáló, régi klasszicista úri lakok mintájára épült, neoklasszicista kúriát. (Persze azért több más birtokuk maradt szerte a megyében.) Egy malomtulajdonos vette meg a bucsui házat, s a családjáé volt a birtok 1952-ig, amikor természetesen államosították. Egy darabig lakások voltak benne, de azután a határ közelsége miatt (a telek végétől szó szerint pár száz méterre már Ausztria van) a határőrségé lett. Az övéké is maradt egészen addig, amíg a schengeni határt arrébb nem rakták.

Széll Ödön udvarháza 1901-ben. A jelenlegi állapot fotóiért kattints a képre!
Széll Ödön udvarháza 1901-ben. A jelenlegi állapot fotóiért kattints a képre!
Fotó: Vasi Szemle

Ha valakinek van fölös 35 milliója (meg még ugye a többszöröse a felújításra), akkor újra életet lehelhet a Széll-család egykori fészkébe. Az épület nem védett, szóval csak az új tulajdonoson múlik, mihez kezd vele. További infó, térkép és képek a jelenlegi állapotról a hirdetésben.

Érdekelnek a régi kastélyok, kúriák? Kövesd az az Urbanistát a Facebookon!