Budapest leggyönyörűbb irodaépülete

Egy parádés szecessziós villa és Klösz György egykori műterme is hozzá tartozik

0387d2 fasor irodahaz iroda
2016.09.29. 10:32

A Városligeti fasor elvileg két kerületet választ el, de valójában tökéletes egységet alkot a két oldala a Diplomatanegyednek nevezett villanegyed szélén. Egy időben úgy volt, hogy ez lesz majd a fő sugárút a Liget felé, ami aztán végül az Andrássy lett. Mindenesetre végigépült gyönyörű villákkal, mindenféle stílusban, a klasszicistától a romantikuson át leginkább a szecessziósig. Ez utóbbi stílusból egész bemutatót lehet tartani a környéken Árkay Aladár református templomától Vidor Emil villáin keresztül a nevezetes Révész-Kollár építészpáros egykori tervezőirodájáig. 

Ám a legszebb közülük   mai állapotában mindenképp   a Körössy-villa, amit Kőrössy Albert Kálmán tervezett saját magának. Ezt a házat hirdetik most irodaházként, ráadásul csomagban egy másik nagyon izgalmas épülettel.

Kőrössy Albert Kálmán Lechner tanítványa volt, de mielőtt a magyaros szecesszió magával ragadta volna, leginkább a franciás (art nouveau) és a németes (jugendstil) vonalat követte. Ezen az 1899-ben tervezett, 1900-ra elkészült, gyönyörű habos-babos épületen is ezek az elemek jelennek meg. Van itt minden, ami a szecessziós szívet megdobbantja: pávák, indák, virágok, meg tekergőző allegorikus alakok.

Nem ékszerdoboz ez, hanem inkább egy nagy süti, amit nem azért nem eszel meg, mert rossz íze lehet a téglának, hanem mert sajnálsz beleharapni egy ilyen szépségbe. Tudom, elfogult vagyok, de imádom ezt a stílust, főleg, ha pávafarokra emlékeztető omegaablakok is vannak a házon. Nem véletlenül áradoztam erről a mátyásföldi villáról is. A ház amúgy nagyon leegyszerűsített formában, díszeitől megfosztva állt évtizedeken keresztül, aztán az ezredfordulón szerencsére visszanyerte eredeti szépségét. Bővebben az Iparművészeti Múzeum oldalán találtok róla infót, meg sok képet. A jelenleg Fasor Irodaház néven hirdetett ingatlankomplexum azonban nem csak ebből az egy épületből áll.

A Klösz Györgynek épült villa
A Klösz Györgynek épült villa
Fotó: irodahaz.info

Tartozik hozzá még három, amiből az egyik legalább ilyen érdekes. Ez az 1894-es, leginkább klasszicista elemekből álló ház volt ugyanis Klösz György műterme. A kor leghíresebb fényképésze számtalanszor szerepelt már az Urbanistán, legutóbb épp a múlt héten az egykori Váci körútról készült képeivel, és egy Fortepanos nagyképünk is volt róla. 

Már a negyvenes évektől ezen a helyen dolgozott a mester a villa elődjében, aztán később itt működött a Klösz György és Fia Műintézet Rt., amely nem csak fényképekkel foglalkozott, hanem szép lassan az ország legnagyobb ofszetnyomdájává nőtte ki magát. Az alapító ugyan már 1913-ban meghalt, de a vállalat egészen az 1948-as államosításig virágzott.

Izgalmas amúgy a kertben álló földszintes épület is. Erről nem tudom eldönteni, hogy egy doboz, amit utólag szecessziósítottak, vagy egy nagyobb, egykor szintén szecessziós épület maradéka csak. Ha eredetileg is ilyenek tervezték, akkor viszont elképesztően izgalmas!

Ha érdekelnek a házak, a hirdetés mellé egy elég komplex pdf-összállítás is van mellékelve. 

Érdekelnek a régi villák és a szecesszió? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!