Szépül vagy pusztul a Belváros?

Végigpontoztuk az 5. kerületi köztérfelújításokat. Pontozzatok ti is!

2016.12.05. 15:38

A legtöbb változás az Urbanista nyolc és fél éves történetében alighanem az V. kerületben történt. Gondoltam itt az idő sorra venni, és térképre vinni, mi minden történt Budapest, és ha nagy szavakat akarunk használni, az ország szívében. Hosszas vacillálás után az épületeket kihagytam a történetből, mert bár történtek felháborító bontások és vannak példaértékű felújítások, építések is, már kicsit sok lenne. Szóval most a közterület-megújításokra fogunk koncentrálni!

Mielőtt javíthatatlan fanyalgónak kiáltanátok ki, szögezzük le: szerintem nagyon is

pozitívan változott a Belváros, ami a közterületeit illeti.

Tök jó, hogy kényelmesen és kulturáltan el lehet korzózni a Kossuth tértől mondjuk a bulinegyedig vagy a Bálnáig, végig sétáló- vagy vegyesforgalmú utcák, terek láncolatán. Lett Bubi, lett egy csomó bringás infra, s közben az autósakat sem tiltották ki, épültek mélygarázsok stb. Ezzel együtt érdemes megnézni, mi az ami tényleg példaértékű lett, és mi az, amit lehetett volna jobban csinálni.

A lista összeállításánál nem törekedtem a teljességre, inkább csak a jelentősebb területekre koncentráltam, főleg azokra, amelyekről korábban is szó esett a blogon. Fontos kiemelni, hogy az itt bemutatott projektek nem mind kerületi fejlesztések, vannak köztük fővárosiak, államiak és természetesen vegyesek is. Szóval a dicséretet vagy a szidalmakat ne feltétlenül nekik címezzétek, csak ott, ahol indokolt.

Ami a pontozást illeti, valami ilyesmit követtem: 10-9 - Nagyon jól sikerült. 8-7 - Jó, hogy megcsinálták, de lehetett volna jobb. 6-5 - Nem lett jobb, mint volt. 4-3 - Rosszabb lett mint volt. 2-1 - Elcseszték.

A régebbi felújítások nem szerepelnek a térképen, bár vannak köztük kiemelkedően jók, például a Szent István tér 2003-as megújítása. Ugyanígy kihagytam a listából azokat a problémás területeket, amelyek már nagyon régóta megoldásra várnak. Ilyen mindenek előtt a Városháza park (amit legutóbb egy felhőkarcolóterv miatt emlegettünk), de a Széchenyi István térre is jó ideje megvan a koncepció az MTA előtti nagy sétatérrel. A Kamermayer tér és a József Nádor tér megújítása még jelenleg is zajlik, ezért ezekre majd később térünk vissza. A Szervita teret pedig ugyan már átadták, és amit láttunk belőle, az kifejezetten tetszik, de a fele még mindig el van kordonozva, szóval csak ezért lehúzni nem lett volna korrekt - inkább megvárjuk a teljes listát.

A Belváros új főutcája

Nem is csak a Belvárosé, hanem Lipótvárosé is, hiszen ez a vegyesforgalmú tengely a Kálvin tértől egészen a Szabadság térig tart (egész pontosan a Kecskeméti, a Károlyi, a Petőfi, a Bécsi és az Október 6. utcáról van szó). Ez volt az első kísérlet a fővárosban, hogy egy ilyen hosszú tengelyt egységes koncepció szerint újatsanak meg, és egyforma hangsúlyt kapjanak a különböző közlekedési módok. Apró hibái ellenére, nálam ezért a forradalmi tettért érdemli ki a projekt a maximális pontot. Na meg az északi végén felállított interakítav szökőkútért! (10/10)

Erzsébet tér

Az ezredfordulón még az előzőhöz hasonló, forradalmian új volt ez a park is, az emberek a csodájára jártak. Aztán elképesztő mértékben lezüllött. Ha pár évvel korábban pontozok, simán bevésem neki a karót. Aztán jött egy kis ráncfelvarrás, de a helyzet nem sokat változott. Ugyanúgy éjjel-nappal, télen-nyáron dübörög a pénztermelés a parkban - amit egyre kevésbé nevezhetünk parknak. Fémmel burkolt utak, fűre telepített standok, bazár és vurstli. (2/10)

Ferenciek tere

Bár joggal kritizálták sokan az átadáskor (például hogy végül nem kerülhettek középre a buszmegállók, vagy hogy tiritarka lett a burkolat, s a lámpatípusok is igen sokfélék), az a helyzet, hogy mindez eltörpül a legfontosabb változás mellett: betömték az autós alagutat. Ez a lépés tényleg világszínvonalú, az USA-ban épp hasonló változások zajlanak óvatosan, de állítólag német városfejlesztők is irígykedve nézték, hogy micsoda klassz dolgokat csinálunk. (8/10)

Fővám tér

A Fővám tér párnacsata után
A Fővám tér párnacsata után
Fotó: Tigger / Indafotó

A 4-es metróhoz kapcsolódóan újult meg a tér izgalmasabbik, déli része, de az északi sem néz ki rosszul. Igaz, valahogy nem sikerült összeállnia egységes térré az egésznek, midnenképpen előnyére változott. Ez főleg annak tükrében klassz, hogy közben háromszintes közlekedési csomóponttá változott. (8/10)

Károly körút

Nekem nagyon tetszik a fejlesztés, hiszen egy szürke, semmitmondó útszakaszból egy valóságos boulevardot varázsoltak. Ügyesen kitalált utcabútorok, dizájnelemek, miegymás. Bár a kockakfák sokaknak nem tetszettek, szerintem nagyon mutatósak - ha épp valóban zöldek és virulnak. (9/10)

Kossuth tér

17456740558 9e24d11b91 h
Fotó: Wachsler Tamás / flickr.com/eclipse_chaser

Aki követi a blogot, tudja, hogy kiemelkedően jó példának tartom a Kossuth tér átalakítását. Nem csak, mert eltűntették az autókat, és átláthatóvá tették az egészet, hanem mert utána rendet is képesek tartani rajta, ami azért elég ritka Budapesten. Lehet mondani, hogy ilyen kormányzati hátszéllel könnyű, dehát tessék megnézni a Duna túlpartjána többször átadott Várkert Bazárt: hiába a jó terv, meg a támogatás, a napokban épp bütykölik megint a burkolatot előtte.  (10/10)

Március 15-e tér

Példásan jól sikerült felújítás ez is, midnenk előtt ami a tér északi felét illeti. Jó, hogy a Piaristák átjárója is sétálós lett, és hogy sikerült úgy megőrizni a római romokat, hogy nem egy hatalmas holt térként csodálhatjuk meg a város közepén. (9/10)

Olimpia park

Nagyon fontos volt ennek a parknak a megújítása is, hiszen korábban szinte észrevehetetlen volt. Jól sikerült, főleg hogy számos sportfunkció kapott helyet benne. Bár sokakat a bejárti kapuépítmény zavart legjobban a megújításban, számomra a nemzeti színű olimpiai karika értelmezhető kicsit nehezen. Hahó, nem románok vagyunk Kolozsváron, akiknek kisebbrendűségi érzésből kényszeresen minden köztéri tárgyat kék-sárga-pirosra kell festeni. (8/10)

Szabadság tér

A Szabadság téren nem sok minden változott, de ami igen, azzal sikerült jól belerondítani. Az amerikaiak lepakoltak egy csomó  védőoszlopot, mi pedig felállítottuk a német megszállás emlékművét. Most ne foglalkozzunk az utóbbi ideológiai hátterével, sőt azzal se, hogy a mű pocsék. A baj inkább az, hogy egy ekkora monstrum egyszerűen keresztbe veri az egész teret, ami már így is túlterhelt egy csomó alkotással. A Kossuth tér szoborprogramját sokan vitatják ugyan, de ott van legalább program, itt nincs. Ez egy szabadtéri szoborraktár, vagy inkább egy országút melletti sírkőlerakat. Az emlékmű ellen tiltakozók installációiról most ne is beszéljük, mert annak az esztétikai értéke valahol egy bolhapiac és egy lomtalanítás között van félúton. (3/10)