Eladó egy Steindl Imre tervezte villa Újpesten

De vajon mi lehet ez a titokzatos sír a kertjében?

2016.12.17. 09:22
steindl-egyesy.PNG
Fotó: Google Street View

Talán nem mindenki tudja, de Újpestnek is van villanegyede. A legismertebb és legöregebb része a rákospalotai villasor, mely nevével ellentétben ma már a IV. kerülethez tartozik, de pár utcával odébb is gyönyörű házakat találni. Ilyen például az Egyesy-villa, amelyet most 127 millióért hirdetnek eladásra a Görgey Artúr utca és a Kiss János utca sarkán. 

Tulajdonosa Egyesy Géza volt, aki 1880-ban  Maszák Hugóval kitalálta a Magyar Távirati Irodát. (Engedélyt kértek, hogy hírügynökségük díjmentesen küldhessen táviratokat, amire a következő évben Ferenc József király is áldását adta, így született meg a mai MTI őse.) Hogy az országgyűlési tudósításokból, vagy máshonnan volt-e pénze, azt nem tudom, de a helytörténészek szerint 1886-ban villát terveztetett magának Újpesten, ráadásul magával Steindl Imrével. Ő akkor már elég nagy név volt, hiszen javában épült tervei szerint az Országház.

A villa pofás, arányos, ráadásul budapesti körülményeket tekintve kifejezetten jó méretű telekkel maradt meg, a terjeszkedő lakótelep szerencsére nem ért el idáig. Ráadásul a részletek sem elhanyagolhatók: a kovácsoltvasmunkák például Jungfer Gyula műhelyéből származnak. A stílusa ugyan korántsem az Országház neogótikája, de tudjuk, hogy eredetileg a Parlament tervein is téglaburkolat szerepelt, szóval talán mégsem áll olyan messze tőle.

Az öt szobás, 200 négyzetméteres ház örökségvédelem alatt áll, de azért alakítgatni lehet, ahogy a hirdetésben írják. Mindenesetre a homlokzatok szépen helyre vannak állítva. 

8?c=66636339 8&h=600
Fotó: Otthontérkép

Ami miatt viszont olvasónk, J. ügynök a figyelmembe ajánlotta a hirdetést az a kertjében található sírkő. Hogy pontosan kinek vagy minek állították, egyáltalán nyugszik-e alatta valaki azt nem tudom, sőt a környék történetének ismerői sem. Mindenesetre érdekes. Bár az ingatlanhirdetés több fotóján is felbukkan, a szövegét kivenni sajnos egyiken sem lehet. Aki tud róla valamit, írja meg nekünk!

FRISSÍTVE: Idő közben kiderült, hogy került a kertbe a sírkő, meg is írtuk gyorsan.

Érdekelnek a régi villák? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!