Európa legnagyobb művészeti alkotása készülhet Olaszországban

5000 új fát ültetnek egy kopasz hegycsúcsra, ami ráadásul egy képpé áll össze

2017.02.22. 14:46
kelydtx5w2ms9jrqsnl7

Nagyon szeretem azokat a jeleket, amiket erdészeti műveléssel helyeztek el látványosan hegyek oldalán, vagy épp úgy, hogy csak repülőről értelmezhetők (többükről írtam is korábban). Ezeket azonban legtöbbször favágással, vagy jobb esetben más fafajok telepítésével alakították ki. Ez az olaszországi alkotás többek közt azért is lehet különleges, ha megvalósul, mert itt fák ültetésével készítenek valami újat.

Nem is akármennyi fáról van szó, hanem 5000-ről. Hogy érzékeljük, ez milyen sok növényt jelent, jusson eszünkbe, hogy egész Budapesten négy év alatt tízezer fát ültetünk 2016 és 2019 között (igaz előtte öt év alatt 15 ezret vágtunk ki).

A természetben persze nem jó csak úgy hasraütésszerűen fákat telepíteni, főleg nem ennyit, akármilyen nagy művészek is vagyunk. Szerencsére itt sem így történik. A dél-olaszországi Sapri mellett emelkedő Olivella csúcsáról már az 1700-as évek közepén letermelték a fákat, amitől úgy megborult a hidrogeológiai egyensúlya, hogy azóta sem állt helyre. 

Egy spanyol művész, Escif most azon van, hogy összeindigogózzon 30 ezer eurót Breath nevű projektjére, ami ne csak egy csomó őshonos fát (magyaltölgyet és juhart) telepítene vissza a hegyre, de egy elég pozitív üzenetet is hordozna. A 120 ezer négyzetméteres (nagyjából 17 focipálya méretű) installáció ráadásul nem lenne statikus:

2017 őszétől 2019-ig folyamatosan töltődne fel az aksi, ahogy újabb és újabb fákat ültetnének bele.

Nektek hogy tetszene?

Még több izgalmas köztéri installációért kövesd az Urbanistát a Facebookon!