Na, erre mit mond az Elnök Úr?

2011.03.09. 14:45 Módosítva: 2011.03.09. 14:45

A rendszerváltás óta magyar kormány nem adott akkora pofont a magángazdaságnak, mint most a Fidesz, illetve a pártot megszemélyesítő híres médiaszakember, Rogán Antal.

Fura ez, hiszen volt itt dobtáras ávós és kommunista szt-tiszt is miniszterelnök, erre pont most jön vissza a gazdasági kommunizmus, amikor ugye.

Azért kommunistázok itt tele szájjal, mert most jelentette be Rogán Antal , hogy azoktól a cégektől, amelyek nem emelik meg a béreket a kormány kívánságának megfelelően, megvonnák az állami támogatásokat.

A dolog előzménye, hogy a hivatalba lépő kormány egyszerűen nem számolt utána az egykulcsos adó konkrét következményeinek, és túl későn jöttek rá, hogy a százszor elharsogott ígéretükkel ellentétben mégis lesznek, elég sokan, akik rosszul járnak az egy kulccsal. Az érdekegyeztető Tanácsban ezután elfogadtak egy ajánlást egy akkora béremelésről, ami a magáncégek magánpénzéből kompenzálná a kormány bénázását. Ez azonban ajánlás és senkit sem kötelez, amit a kormány képtelen volt elfogadni, és kiküldte sokkolásügyi specialistáját, Rogán Antalt, hogy ijessze be a magánszektort.

Elég férfiatlan dolog elcseszni valamit, aztán csapkodni a ridiküllel, hogy szemét munkaadók, arra számítva, hogy az adózók retardáltak, és nem jönnek rá, hogy ki hozta azt az adótörvényt, ami miatt kevesebbet keresnek.

Ez a mostani eset - hasonlóan mondjuk a médiatörvényekhez - nem is annyira a konkrét rendelkezés miatt durva. Ha valaki lemond az állami juttatásokról, végül is - egyelőre legalábbis - retorziók nélkül tehet azt a saját pénzével, amit szeretne. Bár az is igaz, hogy a magyar tulajdonú hazai vállakozások túlnyomó része olyan helyzetben van, hogy állami támogatás nélkül, ha nem is megy tönkre, de mindenképp nehéz helyzetbe kerül. A rogáni húzás az attitüdje miatt ijesztő. A kormány természetesnek veszi, hogy mindenhez köze van és bármit szabályozhat központilag. Ha bérfixálás van, az árrögzítés sem elrugaszkodott gondolat, és pár éves központi előretervezéssel megfejelve máris ott vagyunk, ahonnan 1988-ban elindultunk.

Izgalmas kérdés, hogy Rogán specialista próbálkozásait a magyar magánszektor a sajtóhoz hasonlóan sikeresen visszaveri, vagy ezúttal működik majd a kormányijesztgetés. Korábban voltak olyan hírek, hogy ezt a piacellenes erőszakoskodást már a Fidesz mögött álló nagyvállalkozók is megelégelték. Heteken belül kiderül, hogy lesz-e ellenállás a részükről. Persze az is elképzelhető, hogy Lex Járaihoz hasonlóan megpróbálják mentesíteni a haverok cégeit, de mulatságnak az sem lesz utolsó.