Maxi-Dubaj helyett tanuljunk Bécstől, így kell jól új városnegyedet csinálni

PAP 7901
2024.02.25. 06:02
Az elmúlt hetekben élénk vita indult Rákosrendező fejlesztéséről, mely Budapest legnagyobb egybefüggő barnamezős területe, a felhagyott rendezőpályaudvar a fővárosunk fejlesztési aranytartaléka. A területet a kormány arab befektetőknek adná át, anélkül, hogy bármilyen funkcionális vagy urbanisztikai előírást tenne arra vonatkozóan, mit és milyen feltétellel építhetnek oda. Hasonló felhagyott pályaudvarokat az osztrák fővárosban is fejlesztenek, de radikálisan más szemléletben, mint ami nálunk készülődik – ezért érdemes megnézni, mi történik Bécsben.

A nemzetközi szerződés tervezetére reagálva Lázár János építési és közlekedési miniszternek már január közepén részletesen leírtam, mi a gond ezzel. Javaslatokat tettem arra vonatkozóan, mit kellene kapnia Budapestnek egy ekkora beruházásért. Érintette a lakhatás, a zöldfelületek, a közlekedés ügyét, valamint sok más várostervezési alapkérdést is.  

A Nordwestbahnhof példája

Eközben azonban hasonló beruházások indulnak az osztrák fővárosban is, érdemes tehát megnézni: amíg nálunk maxi-Dubajjá fejlesztenék Rákosrendezőt, mi történik Bécsben?

Kiváló példa van előttünk: a Nordwestbahnhof nevű korábbi személy- majd teherpályaudvar régóta használaton kívül van, városfejlesztési célú átalakítását az ÖBB osztrák államvasút, Bécs városa és magánfejlesztők közösen tervezik. 

2035-re 44 hektáron (ez körülbelül Rákosrendező egyharmada) 

összesen 16 ezer embernek épül új otthon, a 6500 új lakás 60 százaléka önkormányzatilag korlátozott lakbérű, támogatott lakhatás lesz,

a világhírű bécsi szociális lakástámogatási rendszer részeként, míg a fennmaradó 40 százalék teljesen piaci logikán épül.

A magán-ingatlanfejlesztők a teljesen kész városfejlesztési terv egy-egy házának felépítését vállalhatják, nem ők szabják meg, mi, hol és hogyan épüljön – gyökeresen eltérően attól, ami Rákosrendezőn készül, ahol Lázár János maga mondta, hogy semmilyen lakhatási probléma megoldását ne várjuk a terület fejlesztésétől. Miközben a felhagyott vasúti területeket erre kellene használni: Budapesten a szülői otthon helyett saját lakásra vágyó fiatalok, a gyermeket vállaló, és ezért második, harmadik szobára is vágyó fiatal családok és a közszolgálatban és közszolgáltatásokban dolgozók lakhatási helyzete az elmúlt évek árnövekedése miatt súlyos problémát jelent.

A bécsi városfejlesztési koncepció példaértékű: az óriási terület közepén egy 10 hektáros nagy, zöld közpark létesül, ahová a gyerekek lemehetnek játszani, biztos nem üti el őket autó, mivel az autóforgalom kizárólag a terület szélein haladhat. A terület szélén haladó utakról közelíthetik meg az autósok a közös, tömböket egyben kiszolgáló teremgarázsokat. Ezeknek köszönhetően elég kevesebb parkolót építeni, mintha házanként külön garázsok épülnének, mint ahogy Budapesten ez előírás – sok ilyen részlet van, amit eltanulhatnánk Bécstől. Az új városnegyeden autóval sehol nem lehet majd áthajtani, kizárólag a széleiről érhetők el a teremgarázsok, 44 hektár belső területein teljesen autómentes városnegyed jön létre. Eközben Lázár János a maxi-Dubajról szóló sajtótájékoztatón büszkén számolt be róla, hogy 30 ezer új parkolót épít a fejlesztő.

Bécsben a területre új villamosvonalat építenek 12-es számmal a Nordbahnhof felől, a villamos keresztülszeli a területet, de az általa használt utcán azonban csak kerékpárosok, tűzoltók, rendőrök és a boltok áruellátását végző járművek közlekedhetnek, autóforgalom nem. A területtől gyalogtávon belül két metróállomás és egy S-Bahn elővárosi vasútállomás is található – az új lakónegyedet átszelő villamosvonalon túl. Az új villamosvonal egyből a beruházás elején kiépül, 2025-től már építik is  gondoljunk csak bele,

nálunk évek óta kész a Kopaszi-gát környéki ingatlanfejlesztés, áll a MOL-torony és a villamosfejlesztés még mindig sehol, pedig a tervek évek óta készen vannak.

Rákosrendezőn a szükséges közösségi közlekedési fejlesztések a nemzetközi szerződésben nem is szerepelnek világosan (hiányzik a Szegedi úti villamos, a Kisföldalatti járműcseréje stb.) és határidők sincsenek a fejlesztésekre.

Bécsben a területen két értékesebb régi vasúti csarnoképület megmarad kulturális és kereskedelmi célra – nálunk eközben nem csak a régi vasúti épületek, de még a Vasúttörténeti Park jövője is kérdéses Rákosrendezőn. 

Ahol fókuszban 1600 gyermek 

A bécsi projektben három új iskola és tizenkét óvodai csoportnak otthont adó óvoda épül 1600 gyereknek a beruházás részeként – nálunk városszerte lakóparkok épülnek, oktatási kapacitások bővítése nélkül.

Bécsben az új városnegyed központjában nemcsak egy 10 hektáros, nagy központi park épül nagy vízfelületekkel, de egy, a New York-i High Line mintájára tervezett lineáris park is létrejön, amely a Duna partjával köti össze az új negyedet felhagyott vasúti vágányok és hidak felhasználásával, összesen a revitalizált külvárosi Duna-parttal együtt 20 hektárnyi zöldfelület jön így létre. Pontosan ilyet terveztünk a Nyugatiból a vágányok mentén Rákosrendezőig, illetve keresztbe, a Rákos-patak menten, vagy épp Józsefvárosi pályaudvar tervei kapcsán az Orczy tértől a Népligetig, a felhagyott pályaudvaron és az ott létesíthető lakónegyedeken át. Ezekből azonban semmi nem lesz, ha az állam nem írja elő, nem kényszeríti ki.

A tervezés az osztrák fővárosban a szövetségi kormány alá tartozó osztrák államvasút és a bécsi városháza közös irányításával és teljes nyilvánosság mellett zajlik, az épp két napja bemutatott terveket most véleményezni lehet, az építkezés 2026-ban kezdődik. Ehhez képest nálunk az arab befektető felé vállalnák, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás legyen, így se az önkormányzatok, se a nyilvánosság nem tudna beleszólni a tervekbe – az állam pedig nem akar.

Mi a bécsi szemléletben dolgoztunk korábban a Budapest Fejlesztési Központban, a Diákváros, a Józsefvárosi pályaudvar vagy Rákosrendező korábbi fejlesztési tervei pontosan a legjobb európai gyakorlatok, példák és szempontok mentén készültek. Aztán jött a Diákváros helyére a kínai egyetem, a Józsefvárosi pályaudvarra a futballakadémia vagy Rákosrendezőre épp most az arab befektetők, és a végiggondolt városfejlesztési tervek helyett egy-egy befektető önérdeke kezdett diktálni.

Város a közérdekek mentén

Pontosan a bécsi modellben történő városfejlesztésre lenne szükség a budapesti barnamezők esetén is.

  1. Ne arab befektetők vagy épp az egyes telkeket megszerző, különböző egyéb érdekkörök mondják meg, mi és hogyan épüljön, hanem a közérdekek mentén tervezzük a várost, az erre hivatott állami és önkormányzati intézmények útján – és utána egy kész városfejlesztési koncepcióra vonjunk be magánbefektetőket!
  2. Ne újabb üres irodaházak, bevásárlóközpontok és luxuslakások épüljenek, hanem a budapestiek lakhatási gondjain érdemben enyhíteni képes lakáskínálat jöjjön létre!
  3. Ne a piacra bízzuk a városfejlesztést, mert abból csak egyszobás, gyorsan eladható lakások lesznek, hanem szabályozással teremtsük meg a tartós bérlakáskínálatot, és biztosítsuk, hogy az oktatási, egészségügyi, szociális, tömegközlekedési, közigazgatási dolgozók szolgálati lakásokhoz juthassanak kedvezményesen!
  4. Ne az autók köré tervezzük a várost, Dubaj legyen ellenpélda, és ne a követendő – nem sok ezer parkoló és autókkal teli, új városnegyedek kellenek, hanem sok zöld, időben kiépített közösségi közlekedés, jó minőségű közterületek!
  5. Ne felejtődjön ki a szükséges oktatási intézmények létrehozása, ahogy ez a nagyobb lakóparkoknál lenni szokott!
  6. Ne engedjük, hogy minőségi zöldfelületek nélkül jöjjenek létre új városnegyedek  Rákosrendezőn most ez készül, ha a nemzetközi szerződésben a korábban megtervezett, legalább 30 hektáros városi jelentőségű parkot nem írja elő a kormány az arab befektetőknek, sose lesz belőle semmi.

Tanuljunk Bécs példájából, és végre XXI. századi szemléletben, a helyi igények szerint tervezzük és fejlesszük Budapestet  és ne kizárólag magánbefektetők érdekei mentén!

A szerző közgazdász, közlekedési és városmobilitási szakértő, korábbi közlekedésért felelős államtitkár.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)