2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

A Független Benzinkutak Szövetsége az Indexet bírálja, pedig a kormányt kellene támadnia

benzin g
2024.07.03. 14:42

Hétfőn megírtuk, hogy emelkednek az árak a benzinkutakon, cikkünk az alábbi címet viselte: „Nem érdekli a benzinkutakat a kormány felszólítása, tovább drágul az üzemanyag”. Az írásból egyértelműen kirajzolódik, hogy a nemzetgazdasági miniszter pénteki közleménye ellenére, amelyben újra felszólították a kereskedőket, hogy csökkentsék az árakat, ismét emelkednek az üzemanyagárak.

Ezt követően a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) közleményt adott ki az MTI-n keresztül, amelyet kizárólag az Indexnek címeztek: „A legmesszemenőbben visszautasítjuk az Index portál hanghordozását, gyűlöletkeltő kampányát, amit a magyar tulajdonban lévő benzinkutakkal szemben megengednek maguknak!”

Tették ezt annak ellenére, hogy más lapok is velünk hasonlóan, szinte szó szerint ugyanúgy hozták a hírt. Néhány példa erre:

  • Hiába a kormány figyelmeztetése, ismét emelkedik az üzemanyagok ára – így az RTL,
  • Áremeléssel válaszoltak a figyelmeztetésre a hazai kutak – így pedig a Vezess.hu.

A Független Benzinkutak Szövetségének az Indexen megjelent írás címével volt problémája, amelyet mi abszolút nem tartunk gyűlöletkeltőnek, ahogy laptársaink írását sem, ettől függetlenül a szervezet hétfői közleményét azonnal közzétettük.  

Majd kedd délután az FBSZ külön levelet küldött a szerkesztőségeknek, amelyben ismét az MTI-n megjelent közleményükre hívták fel a figyelmet, egyértelműen arra utalva, hogy azt szeretnék, ha más szerkesztőségek is felháborodnának az FBSZ kérésére.

Vagyis éppen az FBSZ követi el azt, amivel minket vádol: a szerkesztőségünk ellen kampányol. Ebben persze volt kit követniük, hiszen az elmúlt időszakban több politikus és lap is a saját hátrányos piaci helyzetét a legnagyobb olvasótáborral rendelkező lap elleni kampánnyal próbálta helyrebillenteni.  

Méltatlan és hazug támadás

Mindenekelőtt fontos kiemelni: „gyűlöletkeltő kampányhoz” az értelmezésünk szerint több kifogásolt cikkre lenne szükség, de mivel a szövetségtől korábban semmilyen reakciót nem kaptunk cikkeinkkel kapcsolatban, ez a megfogalmazásuk nemcsak méltatlan, hanem hazug is.

A Független Benzinkutak Szövetségének hazug kirohanása több egyéb pontban is méltatlan az Indexszel szemben:

  • a szövetség számos alkalommal megszólalt, és kifejtette álláspontját az Index hasábjain,
  • közleményük előtt semmilyen jelzés nem érkezett lapunkhoz, hogy ebben a szakmai kérdésben adjunk véleményüknek felületet,
  • az energiaválság kirobbanását követően éppen lapunk biztosított számukra megszólalási lehetőséget, és munkatársaink végigjártak számos Pest vármegyei független kutat, hogy meggyőződjünk arról, hogyan bírják a kormány által – az Indexen általuk rendszeresen bírált – ársapkát,
  • közleményeiket rendszeresen, kiemelt helyen tettük közzé.

Térjünk át a szakmai kérdésekre! Az üzemanyagárak változásában számos tényező szerepet játszik. Rendszeresen felhívjuk arra a figyelmet, hogy itt is érvényesülnek a piac keresleti és kínálati szabályai: a nyersolaj ára, a makrogazdasági folyamatok, a geopolitikai konfliktusok, a profittartalom és a forintárfolyam együttesen mozgatják az árakat. A benzin esetében a nyári specifikációra való áttérés szezonális hatására a finomítói karbantartásokra és az árfolyamstabilitására is rendre kitértünk.

Azonban azt az álláspontot sem vettük semmibe, hogy a kormány szerint a rendszeres felszólítás hatására május derekán a benzin ára 43 forinttal, a gázolaj ára 56 forinttal csökkent az áprilisi, valamint a februári csúcsértékeikhez képest. Így kiemelendő:

BÁR LEGUTÓBB A CIKKÜNKBEN NEM RÉSZLETEZTÜK A PIACI FOLYAMATOKAT, JOGOSAN ÍRTUK – MÁS LAPPAL KÖZÖSEN –, HOGY A KUTAK A KORMÁNY FELSZÓLÍTÁSA ellenére is EMELIK AZ ÁRAKAT. HISZEN A KAPCSOLATOT A felszólítások ÉS AZ ÁRAK mozgása KÖZÖTT rendszeresen vizsgálják és kiemelik az elemzések. 

Ez nem csak az Indexre igaz. A jobboldali sajtó rendre azt állítja, hogy a kormány felszólításai miatt csökkennek az árak; míg a ellenzéki média a piaci hatásokra helyezi a hangsúlyt. Az Index pedig eddig mind a két álláspontot transzparensen bemutatta, és így teszünk a jövőben is.

Rossz helyre ment a kritika

A Független Benzinkutak Szövetsége az energiaválság kirobbanását követően szinte hetente riogatott ellátási válsággal. Ellentétben a nagy cégekkel, amelyek elvégezték a feladatukat még az ársapka alatt is.

Az ársapka csúcspontján voltak ellátási nehézségek, azonban AZ ÖSSZEOMLÁS, AMIVEL MÁR TÖBB MINT KÉT ÉVE RIOGAT Az FBSZ, SOHA NEM TELJESÜLT. 

A szövetség a közleményében – és egyébként rendszeresen – az üzemanyagokat terhelő adókat kéri számon a kormányon. Ezzel nincs is gond, szakmai szövetségnek folyamatos párbeszédet kell folytatnia a kabinettel.

A gond akkor van, ha a szövetség vezetésének nincs annyi vér a pucájában, hogy most ezt Nagy Márton miniszternek címezze, helyette a sajtóban lát ellenséget, és szándékosan kifejezetten az Index hitelességét akarja csorbítani. Ráadásul az FBSZ által hangoztatott szakmai kérdéseket, felvetéseket mi helyettük is megkérdeztük a minisztertől – például április 23-án, akkor már másodjára.  

Mi eddig szakmai alapon próbáltunk meg együtt dolgozni a szövetséggel. Abban hiszünk, hogy a személyeskedés és a sértegetés helyett a feladatunk az eltérő nézőpontok bemutatása. Ez a jövőben is így lesz.

Szabó Gyula, az Index közéletrovatának gazdasági újságírója.

(Borítókép: Németh Emília / Index)