Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Itt a Cukiminisztérium

2006.05.15. 09:05
Bombaként robbant a hír, hogy Gyurcsány Ferenc titkos pártközi egyeztetések után valószínűleg ma jelenti be, hogy a küszöbön álló megszorításokat reformokat új csúcsminisztérium fogja koordinálni - egy kiscica vezetésével. A pénzügyi és a gazdasági tárca fölött álló szupervízfej merőben új kommunikációs stratégiát kíván követni, ezt már a neve is jelzi. Mindenki barátkozzon a közbeszéd új üstökösével: itt a Cukiminisztérium.

"Míg korábban elég volt az előző kormányra kenni mindent, most bevallom gondban vagyunk." - nyilatkozta az Indexnek egy szocialista bennfentes. "Nehéz nekimenni a küszöbön álló önkormányzati választásoknak ilyen brutális hiánnyal, beszól az EU, beszól az ellenzék, az emberek pedig visítva zokognak a hétszázezres mandulaműtét-számla fölött. Valamit tennünk kellett."

Máskor ilyen nehéz helyzetben rögtön külföldi kommunikációs tanácsadókért szalajtanak, ám Gyurcsányt nem ilyen fából faragták. A rendszeresen internetező miniszterelnök egy kiadós aknakeresőzés után olvasgatta a 2006-os Webby-nyertesek névsorát, és itt lett figyelmes a közönségkedvenc Cute Overloadra. Mert bármilyen nagy a baj, ha jön az ár, ha landol a meteor, mindannyian képesek vagyunk megállni egy aranyos kisállat láttán, és rögtön melegség költözik szívünkbe. Könnytől csatakos arcunk puha szőrébe fúrva rögtön nem fáj annyira a sors megannyi igazságtalansága, selymes bajszát cirógatva ki gondol a világ bajával?

Azonnal összeült a koalíciós egyeztető tanács, és az eddigi terveket, a véresszájú pozícióharácsolást félrerúgva rekordidő alatt döntöttek a Cukiminisztérium felállításáról. A megszorításokat reformokat kommunikáló szaktárca élére az első pillanattól egyértelmű volt, hogy csakis Pamacsot, az egyhónapos cirmos cicát jelöli a miniszterelnök. "Pamacs rövid élete során számtalanszor bizonyította ellenállhatatlan vonzerejét. Bársonyos tappancsai, finoman borzongató nyávogása a legkeményebb szívet is meglágyítja" - mondta lapunknak Batiz András. "Magam is szkeptikus voltam eleinte, de amikor az ölembe vettem és dorombolni kezdett, azt hittem menten elsírom magam. Becsülöm Ferencet az éleslátásáért, ő egy születetett stratéga. Nagy szerencséje van velünk ennek a jóravaló országnak" - tette hozzá a kormányszóvivő.

Természetesen mit sem ér a Cukiminisztérium, ha nem élvezi az Országgyűlés támogatását. Éppen ezért Pamacs tárcája mellett létre kívánnak hozni egy megbecsült politikusokból álló négypárti bizottságot, a Nemzeti Cukimuki Tanácsot (NCT). A tanács tagjainak névsorára tegnap tettek javaslatot a szakértők, és nem meglepő módon minden jelölt azonnal támogatásáról biztosította a kormányt. Az MSZP részéről a lebilincselő orgánumú Lendvai Ildikó, a FIDESZ-től a kedvesen tüskés Áder János, az SZDSZ-től pedig a pajkosan megnyerő Fodor Gábor vesz részt a bizottság munkájában, míg az MDF rövid gondolkodás után legbájosabb politikusát, Pettkó Andrást jelölte. A FIDESZ először húzódozott az MDF-fel közös munkától, mondván a kisebbik jobboldali párt a kampány során "nem volt elég aranyos", de a nemzet fensőbb érdekére tekintettel végül beadta a derekát.

Az NCT alakuló ülésén úgy döntöttek a delegáltak, hogy Pamacs miatt - aki nem fajtiszta, ezért nincs vezetékneve - csak keresztneveiken szólítják egymást. "Ildi azt szerette volna, hogy mi is válasszunk becenevet, de nekem nem tetszett a Morgó, bár kétségkívül egyedibb és cukibb, mint a Jani" - osztotta meg lapunkkal Áder a tanácskozás kulisszatitkait. A Fidesz volt frakcióvezetője azt is elárulta, hogy a tanács folyamatosan egyeztet egy kisállatokból álló szakértői grénummal, melynek tagja többek között Hóvirág, a nyuszi, Emőke hörcsög és Buksi kutyus.

A Cukiminisztérium várhatóan brutális bejelentésdömpinggel kezdi munkáját az új kormány felállása után, de kinek fáj majd az a néhány százalékkal magasabb áfa, gázár vagy az eltörölni kívánt családi pótlék, ha Pamacs azt mondja, hogy ez nekünk jó?