Géza
-11 °C
-4 °C

Szaddám Huszein Magyarországon

2003.12.15. 04:37
Szaddám Huszein elfogása sajnálatos módon vasárnapra esett, így az államfői tiszteletkörökön túl elmaradt az ilyenkor szokásos nyilatkozatdömping. A hét célirányos kezdése végett összeállítottuk a hiányzó közleményeket.

"A diktátoroknak menniük kell" - reagált Szaddám Huszein elfogására Orbán Viktor vasárnap, családi körben kiadott nyilatkozatában. A Fidesz elnöke szerint az iraki vezér bukása elkerülhetetlen volt, mivel "a nép nem felejti sem a tömeggyilkosságokat, sem a lakástámogatási rendszer tönkretételét".

Üdvözölte Szaddám Huszein elfogását Gyurcsány Ferenc is, megjegyezve: tapasztalata szerint a fantazmagóriák bűvöletében élő diktátorok hibáit nem könnyű helyrehozni. A rendezésnek azonban mindig alkalmazkodnia kell az aktuális viszonyokhoz - adott tanácsot a sportminiszter amerikai szövetségeseinknek, a tévé képernyője felé fordulva.

Tudom, hogy az irakiak sokat szenvedtek, de azt is tudom, milyen érzés egyedül lenni egy szűk szobában...
Szaddám Huszein kézre kerítése biztosan hozzájárul a forint stabilizálásához is, tett nyilatkozatot az eset kapcsán László Csaba vasárnap, ebéd után. "A lépés egyértelmű üzenet lesz a forint támadói számára, hogy spekulációik nem maradnak büntetlenül" - fejtette ki. "A forintot lehet támadni, vagy nem támadni, de az előbbi magával vonja a következményeket".

László Csaba ugyanakkor hangsúlyozta: nem lepődött meg azon, hogy az iraki diktátornak ilyen sokáig sikerült bujkálnia, de azon sem, hogy végül elfogták. "Sokszor olyan kis dolgokon múlnak a dolgok, mint egy vessző" - összegezte a pénzügyminiszter.

"Gratulálok a Szaddám Huszein elleni sikerhez. Az eset is mutatja, a kitartás győzelemhez vezet" - kezdte meg a számára kiemelten fontos kommunikálást Lothar Matthäus. "Nem lehet nyerni, ha az ember egy gödörben kuksol, mivel ott nincs elég hely a motiváció számára" - foglalta össze a küzdelem tanulságait a magyar futballválogatott új szövetségi kapitánya.

Végezetül az esti órákban meleg szeretettel üdvözölte az iraki népet Czeizel Endre. A neves genetikus rámutatott, hogy Szaddámot DNS-vizsgálattal, tehát azon szakterület segítségével azonosították, amelyben ő nemzetközi szaktekintély. Elmondta, a diktátornál talált összegből Huszein akár 60-70 gyereket is örökbe fogadhatott volna. "Így sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb ember találtak volna az amerikaiak" - tett hitet a család mellett a genetikus.

"Tudom, hogy az irakiak sokat szenvedtek, de azt is tudom, milyen érzés egyedül lenni egy szűk szobában" - mondta hétfőre virradóra Gryllus Dorka egy ismerősének. Geszti Péter egykori barátnője szerint mindenkinek szüksége van szeretetre, majd kijelentette: ha a diktátor megfázott volna nyirkos rejtekhelyén, az egyetlen, ami segíthet, egy bögre forró, mézes hagymatea.