Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Robocopot főkapitánynak!

2006.11.13. 07:57

A főpolgármester szerint  a rendőrség teljes elbizonytalanodásával és ezzel a közbiztonságban elért kedvező folyamatok megtorpanásával járna, ha a budapesti rendőrfőkapitány és vele együtt több rendőri vezető is nyugdíjba vonulna. Pedig van alternatíva: ma, amikor már robotokat tudunk küldeni a Marsra, nem jelenthet problémát a magyarországi rendőri vezetés - vagy akár az egész rendőrség - teljes körű automatizálása.

Ez a lépés egycsapásra megoldaná a nyugdíjkorhatár-kérdést is: az autonóm rendfenntartó termékek életciklusa független a magyar nyugdíjrendszer változásaitól.

Ez a lépés egycsapásra megoldaná a nyugdíjkorhatár-kérdést is

A robotok ideális helyettesítői az embernek olyan ostoba, mocskos és veszélyes feladatok végrehajtása terén, mint például alkotmányellenes zavargások feloszlatása. Ha az amerikai hadseregben beváltak afgán barlangrendszerek vagy iraki sikátorok megtisztítására, egy szimpla hídfoglalás vagy szentkoronás nemzetgyűlésezés nem jelenthet számukra problémát Budapesten sem. A robotika reményteljes alkalmazásai között a városi hadviselés kiemelt helyen szerepel, a robotok innovatív, rugalmas és időtálló megoldást jelentenek az ezen a téren felmerülő problémák és fenyegetések ellen.

A 21. században a robotok, és a mesterségesintelligencia-alapú ágensek egyre strukturáltabb feladatok végrehajtására képesek. Már nemcsak az autógyártásban nyilvánvaló a fölényük a személyiségi jogokkal is védett szénalapú munkavállalókkal szemben, hanem olyan komplex környezetekben is megállják a helyüket, mint a nemzetbiztonság védelme vagy a törvényes rend fenntartása. A korszerű robotok nem pusztán utánozzák az emberi viselkedést, hanem úgy használják egyedi képességeiket és technológiai felsőbbrendűségüket, ahogyan arra az emberek képtelenek lennének.

Például harci helyzetben is képesek méricskélni, a jogsértő cselekmények felszámolását prediszpozíciók nélkül, szakszerűen végzik el.

Nem alkalmaznak fizikai erőszakot, és jól látható helyen viselik a gyártási számukat

A robotok mindig jogszerűen lépnek fel, könnygázgránáttal, gumilövedékkel nem céloznak fejre, ellenállást nem tanusító rendbontókkal szemben nem alkalmaznak fizikai erőszakot, és jól látható helyen viselik a gyártási számukat. A köztéri kamerákkal és a kémműholdakkal közvetlen, valós idejű kapcsolatban állva a tévedés lehetőségét kizárva azonosítják az erőszakos lázadókat, és az internetes keresőtechnológiák segítségével felismerik a számukra ideológiai hátteret biztosító másként gondolkodókat is.

Tömegoszlatási helyzetben nem mérlegelnek emocionális alapon, nincsenek politikai szimpátiáik, viszont mindig a rendelkezésükre állnak a geostacionárius pályán keringő bérelt lézerfegyverek.

A robotok nemcsak az utcán, a végrehajtó szinten jelentenek jobb megoldást a szakszervezetekben nyavalygó humánerőforrásnál, hanem az irányításban is. A moduláris felépítésnek és a paraméterezhetőségnek köszönhetően egy kollaboratív erőszakszervezet-irányítási rendszer a mindenkori kormányzat igényeire szabható, képes annak méretéhez, növekedési üteméhez igazodni. Átfogó képet szolgáltat az ország pillanatnyi helyzetéről, befolyásolni tudja a választási siker szempontjából kritikus társadalmi folyamatokat, a kulcsinformációkat hatékonyan eléri és értelmezi, miközben a háttérben gond nélkül megoldja a kapcsolódó adminisztratív feladatokat is.

Gergényi most még jó megoldásnak tűnik, de Robocop versenyelőnye egyre nyilvánvalóbb.