Alfréd
-2 °C
2 °C

Pénzt Tornyinak? Ki van zárva...

2005.10.01. 00:08

Tornyi Barnabásnak jár 46 millió forint. A bíróság megítélte, punktum. A Magyar Labdarúgásban, így, nagybetűvel, most aztán rendet csinálnak. A Honvéd hiába játszott hat meccset, de le kell játszania hat másikat. Tornyiból adóellenőr lesz vagy pénzügyminiszter, akárki meglássa.

van-e még 23 000 Honvéd-szurkoló?

Tornyi Barnabásnak a hatályos magyar jogszabályok szerint jár a Budapest Honvéd kasszájából 40, pontosabban 46 millió forint. Ez az idei 2000 forintos - fedett lelátóra szóló, ülőhelyi - jegyárakkal számolva 23 000 néző belépőjéből teremthető elő. Úgy is mondhatnánk, ha demagógok akarnánk lenni - és most miért is ne akarnánk -, hogy Tornyi Barnabásnak jár a 23 000 Honvéd-szurkoló pénze; bár némi kétely él bennünk, van-e még 23 000 Honvéd-szurkoló széles e hazában.

A pénz jár, a pénzt határidőre nem kapta meg, a dolog egyértelmű: ahogyan Gino megmondta, "a rosszakat el kell ítélni, akik bűnösek, szenvedjenek"; űzessék ki a Honvéd az első osztályból. Ebben az országban, ahol tízmilliónyi legálisan dolgozó és tanuló honpolgár adózik és fizet tébét határidőre és becsületesen, ahol ismeretlen fogalom a késedelmes fizetés és a körbetartozás, ahol nem fordulhat elő, hogy megnyert pályázatok kifizetését fagyassza be egy minisztérium, szóval egy ilyen országban nincs helye senkinek, aki nem fizet határidőre, különösen, ha mások helyett nem fizet.

Mert rendnek lennie kell, és a Magyar Labdarúgás - így, nagybetűkkel, ilyen képződmény nincs még egy a világon - vezetői ugyanis (ismét) elhatározták, hogy rendet tesznek. Tavaly 15 pont levonásával a megyetizenkettőbe űzték a Békéscsabát, ahogyan néhány évvel korábban a Diósgyőr csapatának még a Siófokról importált előtti, nevezzük úgy, 1.0-s béta-verzióját is (csak a sors furcsa fintora lehet, hogy ez utóbbihoz is volt némi köze Tornyi Barnabásnak, aki ült a mára szintén névtelenségbe süllyedt Dunaújváros kispadján is). Szóval rendnek kell lenni, ennek jegyében hat fordulóval - ha megint demagógok akarnánk lenni, azt is mondhatnánk, 540 lejátszott perccel, 10 rúgott és 7 kapott góllal, 2 győzelemmel és 3 döntetlennel - a bajnokság kezdete után kizárták az élvonalból a Honvédot. Pontosabban egy osztállyal lejjebb sorolták őket, és törölték eredményeiket. Örülhet a Zalaegerszeg és a Fradi, egy-egy vereséggel kevesebb, igaz László Csabáék, ha így folytatják, jövőre az NB II-ben visszavághatnak.

majd izomból lenyomják

Ugyanis a Budapest Honvéd, jelen állás szerint - ami azért a Magyar Labdarúgásban nem jelent sokat - immáron az NB II Keleti csoportjának illusztris résztvevője, olyan nagyágyúk társaságában, mint a Bőcs, az ESMTK, a Soroksár vagy a Jászapáti. Mivel a Szentes az idény elején visszalépett, itt éppen van egy hely a Honvéd számára, amely "érkezésével" így ismét 16 csapatos lesz a mezőny. Jó, a kispestieknek van 5-6 elmaradt meccsük, de azt majd izomból lenyomják, úgyis lendületben vannak, egy osztállyal magasabb tempóhoz szoktak - érvelhetnek azok, akik szerint így most aztán rend lesz a Magyar Labdarúgásban.

Mert rend aztán lesz, ebben biztos vagyok. Példa statuálódik íziben, lássa mindenki, hogy fővárosi csapathoz is hozzá mernek nyúlni, nemcsak a 42-es és az 50-es villamosok végállomásán túl indul útjára a szigor. A Honvéd most egy évig megint elszórakozik a másodosztályban - volt már erre példa nem is olyan rég -, meccsenként az 1500-2000 néző akkor is összejön, ha a jászapáti George Menougong kergeti őrületbe a kispesti védőket, és akkor is, ha a zalaegerszegi Koplárovics körömpasszain szórakozik a lelátó. Ha ezzel sikerül megúszniuk, hogy fizessenek Tornyinak, megkockáztatom, még jól is járnak az egy osztállyal lejjebb sorolással. Közben pedig Barnabás - rettegő szívvel írom le - a hozzá hasonlóan állástalan sztáredzőkkel együtt kénytelen lesz még több haknit elvállalni a sportcsatornákon, megmagyarázni, milyen taktikai hibákat követett el Ferguson, Wenger, Rafa Benitez, Mourinho, Carlo Ancelotti vagy éppen Felix Magath.

Pedig Tornyi Barnabás, miután futballedzőként végighaknizta a Magyar Labdarúgást Diósgyőrtől Angyalföldön, Kispesten és Dunaújvároson át Zalaegerszegig többre hivatott ennél. Többre hivatott még akkor is, ha tudjuk, hogy utolsó öt klubjánál nem töltötte ki a szerződésben szereplő időt, sőt, a Vasassal - igaz, ez nemcsak rajta múlott - kiesett az élvonalból.

Lehetne például szövetségi kapitány

Lehetne például szövetségi kapitány; lehetőleg persze nem nálunk, hanem valamelyik vetélytársunknál. Így, ha ott nem tud teljesíteni - márpedig megelőlegezhető, hogy nem tud, gyanúm szerint egy menedzserszoftver world class fokozata is kikészítené -, és kirúgják, beperli őket, azokat szépen kizárják a sorozatból, és máris egy vetélytárssal kevesebb. Ha sikerülne - akár álnéven is - két országba kiajánlani, akár még egy pótselejtezős helyet is megcsíphetünk (tekintsünk most el attól, hogy sehol a világon nincs még olyan hülye szerződéskötő, aki olyan feltételeket vállal, mint a Honvéd vállalt 2001-ben).

Ám hitem szerint nemcsak a futballpályák környékén alkothatna maradandót, hanem például adóellenőrként. Ha olyan rigorózus alapossággal hajtaná az adót nem fizetőket is, mint a neki tartozókat, egy éven belül Szikora János-érdemérmet kapna a lánccal. De ha már a pénzügyeknél tartunk, akár a pénzügyminiszteri székre is esélyes lehet, ha azt mondanánk az államkincstárra, hogy az övé, talán szigorúbban megfogná a költségvetési hiányt, mint azok, akik most próbálkoznak ezzel.

Természetesen további tippjeim is lennének, mit csináljon Tornyi Barnabás, és gyanítom, hogy a kispesti szurkolók - akik valószínűleg sokkal inkább vesztesei az ügynek, mint bárki más - is adnának neki egy-két ötletet. Ezeket most csak azért nem ismertetem, mert tartok attól, hogy ebben az esetben - ilyen-olyan becsületsértések miatt - esetleg engem is beperelne a mágus. És megbüntetnének, és én nem fizetnék - vagyis csak ide-oda utalgatnám a pénzt, mint a Honvéd -, így aztán eltiltanának, elvennék billentyűzetemet, nyomnának egy format c:-t, és kezdhetném újra a munkámat az Alsótüdőcsúcshuruti Kukorinál.