A disznóláb nem gyalázat, hanem hülyeség

2009.06.17. 15:04

Fejet kell hajtanom a magyarországi street art felvirágzása előtt. Sokáig az volt a baj, hogy a Kétfarkú Kutyapárt akcióin kívül nem lehetett izgalmas utcai performanszokról hallani. Most viszont egymást érik a köztéri művészeti akciók, mintha a 10 millió Banksy országa lennénk.

Egy angol művésznő a múlt héten műkezet rakott a Turul szobor csőrébe. Erre válaszul inkognitóban alkotó nácik street artosok disznólábakat helyeztek a Cipők a Duna-parton című emlékműbe. Mire aztán egész alkotócsoportok léptek akcióba. Csak szerdán két geng tervezi, hogy saját ötleteivel értelmezi újra a közteret.

A magukat Hollán Ernő utcaiaknak nevező banda (talán ők szoktak breakelni a Jászai Mari téri aluljáróban?) az egyik klasszikust veszi elő, és öt órától flash mobot hirdetett meg a cipőknél. A dolog érdekessége, hogy maga az akció a felhívás szerint szórólaposztás lesz, ami viszont látszólag egyáltalán nem illeszkedik a flash mob koncepciójába, hiszen az valamilyen dadaista köztéri megmozdulást jelent. Mondjuk az egy helyre gyűlő emberek hirtelen előkapnak egy csincsillát, a közeli és gyanútlan járókelők kezébe nyomják a kisállatokat, majd szétszélednek.

Bárhogy is lesz, a flash mobolók valószínűleg találkoznak a nyolc órakor gyülekező társasággal, akik viszont virágokat tesznek a cipőkbe. Remélhetőleg az összecsúszó események nem torkollanak bandaháborúba, a flash mobolók nem fogják ellökdösni a cipőktől a rivális társaságot, mondván hogy ez az ő területük.

Még szerencse hogy Suchman Tamás szocialista képviselő gengje csütörtökön vonul a cipőkhöz, hiszen az ő akciójuk, hogy cipőtisztító szerekkel suvickolják ki a lábbeliket, biztosan tettlegességbe hajszolná a virágozókat.

Ezt sajnos el kell fogadnunk. A territóriumharcok ugyanúgy velejárói a street artnak, mint hogy egyesek önkifejezésül virágot, cipőkrémet, műkezet, disznólábat raknak különböző köztéri objektumokra. Nem, nemzetgyalázásról sincs szó. A turul ugyanúgy egy darab fém, mint a cipők: jelek, amiket egyesek tovább gondolnak, és hozzáadják a maguk jeleit.

A téboly nem itt van az ügyben. A szélsőjobbos portálokról tudható, hogy valakik azért raktak disznólábakat a nyilasterror zsidó áldozatainak emlékművéhez, a cipőkbe, mert egy angol művésznő – szerintük – meggyalázta a Turul szobrot. Az angol nő egyébként köztéri szobrok átértelmezésével foglalkozik, nem a hungarizmussal és a nyilasterrorral, aminek jelképe a turul. Korábbi munkáiban például Lenin szobrokkal játszott el hasonlókat.

De nem is ez a lényeg. Hanem hogy angol. Értik. Jön egy angol művész, tesz valamit, ami nem tetszik a magyar náciknak, erre ők válaszul nem az angol követséget graffitizik össze, vagy az angol katonai temetőben dúlnak, hanem a zsidók jutnak az eszükbe.

Remélem, hogy a közeljövőben nem esik a pilisi szívcsakrára valami kósza meteorit, mert akkor annyi a Dohány utcai zsinagógának.