Kormányválság 2009

2009.03.24. 13:44
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fodor Gábor szerint semmi meglepő nincs abban, hogy Surányi Györggyel találkozott az SZDSZ székházban, erre ugyanis "viszonylag rendszeresen" sor kerül. Az SZDSZ elnöke általában gazdasági kérdésekben szokta kikérni a volt jegybankelnök véleményét. Fodor azt mondta, lát olyan jelölteket, akikről meg tudnának állapodni a szocialistákkal, de nem szeretne neveket mondani, mert abból biztosan nem lesz jelölt. (FH)

  • Szocialista körökből azt a pletykát hallottuk, hogy felmerült Király Júlia, a jegybank alelnökének jelölése is a miniszterelnöki posztra. Az MNB sajtóosztályán keresztül lapunknak üzente, hogy nem keresték meg, nem kérték fel, hogy legyen ő a miniszterelnök. Fontosnak tartotta jelezni azt is, hogy mandátuma lejártáig az MNB alelnökeként kíván dolgozni. Király mandátuma 2013-ban jár le.

  • Az MSZP és az SZDSZ kedd délután fél 5-kor Gyurcsány Ferenc parlamenti dolgozószobájában folytatja az egyeztetéseket. Információink szerint az SZDSZ-nek Surányi György a leginkább elfogadható jelölt. Surányival állítólag Gyurcsány is találkozott, és azt mondta neki: ha vállalja a miniszterelnökséget, akkor a frakciót mögé állítja.

  • A Fidesz elnökségi ülését követően Szijjártó Péter, a párt szóvivője elmondta, hogy hétfőn este Orbán Viktor pártelnök találkozott Surányi György volt jegybankelnökkel. A találkozón a Fidesz elnöke megerősítette pártja korábbi álláspontját, miszerint az előrehozott választást támogatják, a konstruktív bizalmatlansági indítványt pedig nem. (Inforadio)

  • Surányi György csak feltételekkel vállalná el a miniszterelnöki posztot; garanciát szeretne kapni arra, hogy az új kabinet nem lesz a pártok céltáblája. A volt jegybankelnök már egyeztetett az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ elnökével, elsőként Gyurcsány Ferenccel, majd Orbán Viktorral, kedden pedig Fodor Gáborral beszélt.

    A megbeszéléseken közölte, akkor fontolja meg a felkérést, ha nyilatkozatban garantálják, hogy kormánya nem lesz folyamatosan a pártok céltáblája. Orbán Viktortól nem kapott erre ígéretet. A témában az MSZP is egyeztetne a Fidesszel. (MTI)

  • Kedden délután fél 5 körül újra tárgyalóasztalhoz ült az MSZP és az SZDSZ delegációja, ahogy azt korábban is jelezték, minden nap egyeztetnek. A Gyurcsány dolgozószobájában tartott találkozón a szocialistákat Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Simon Gábor képviseli, az SZDSZ színeiben Fodor Gábor, Kóka János és Horn Gábor jelentek meg.

    mszp szdsz
    Az MSZP - SZDSZ tárgyalás végét váró újságírók az Országház folyosóján
  • Véget ért az egyeztetés az MSZP és az SZDSZ delegációi között, a három liberális politikus nem állt szóba újságírókkal, miután távozott Gyurcsány Ferenc parlamenti dolgozószobájából.

  • „Nem pártpolitikusra, hanem közgazdász végzettségű szakemberre van szükség” – nyilatkozta az Indexnek az MSZP-s Csákabonyi Balázs. Glatz Ferenc jelölését problematikusnak tartja, szerinte a válságmenedzser-miniszterelnöknek sokkal alkalmasabb lenne Surányi György. Az előrehozott választásokról elmondta, hogy ez a végső megoldás lenne, mivel több hónapos bizonytalanság jönne, és legalább öt-hat hónapba telne, míg megalakulna az új kormány.

  • cikkünk a témában:

    Szociális javaslatokkal egészíti ki csomagját a Reformszövetség

    A Reformszövetség kedden megalakult társadalompolitikai munkacsoportja gazdaságpolitikai csomagjának kiegészítésére fogalmaz meg javaslatokat. A következő hetekben azon dolgoznak majd Glatz Ferenc vezetésével, hogy a jelenlegi szolgáltatási és szociális rendszerre milyen hatást gyakorol a pénzügyi válság, illetve meddig finanszírozható a rendszer változatlan formában.

  • Megbukott a Mirek Topolánek vezette cseh kormány, miután elvesztette a bizalmi szavazást kedden a parlamentben.

    cseh
    Mirek Topolánek

    Az Európai Unió soros elnökségét adó kabinet addig marad a helyén, amíg Václav Klaus államfő ki nem nevez egy új miniszterelnököt, vagy előre nem hozza az egyébként a jövő év közepén esedékes parlamenti választást. Ennek megszervezéséhez öt hónapra lenne szükség a cseh voksolásokat szervező statisztikai hivatal szerint.

    (MTI)

  • A szocialisták új jelöltet vettek fel miniszterelnök-jelöltek háromfős névsorába, Glatz Ferenc és Surányi György mellett Vértes Andrást, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökét javasolják majd az SZDSZ-nek a szerdai egyeztetésen, döntött az MSZP az esti elnökségi ülésen. Korábban Mészáros Tamás szerepelt a listán, de ő a felkérésre nemet mondott.

  • Három eltérő karakterű embert talált az MSZP elnöksége, mindhármuk közös vonása, hogy már bizonyították kiválóságukat, és ismeri őket az ország, így mindhárman alkalmasak arra, hogy Magyarország miniszterelnökének emelkedjenek. A három jelölttel, tartotta még mindig titokban kilétüket Gyurcsány, az MSZP elnökség egyértelműen előre egyeztetett, hiszen a pártelnök szerint nem lett volna szerencsés, ha a sajtóból tudják meg, hogy ők a kiválasztottak.

    A pártelnök végül hangsúlyozottan ABC- és nem erősorrendben elővezette a neveket: Glatz Ferencét, Surányi Györgyét és Vértes Andrásét.

  • Egy szabad demokrata forrásunk megrökönyödéssel reagált Vértes András nevének hallatán. „Ez egy vicc.”

    vertes andras
    Vértes András
  • Az Indexnek arra az információjára, hogy Surányi György nem olyan népszerű a szocialisták körében, Nyakó István szóvivő úgy reagált, a miniszterelnök világosan megmondta, mindhárom jelöltet egyformán támogatja a szocialista párt.

    Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a miniszterelnök a három jelölt közül Glatzot tartja a legszimpatikusabbnak, az elnökség tagjai szerint azt viszont nem lehet tudni, hogy igazából Surányiról mit gondol.

    Információink szerint vannak olyan szocialista frakciótagok, akik nehezen fogadnának el egy kizárólag pénzügyi szempontokat érvényesítő bankárt a kormányt élén.

  • Az SZDSZ kedden már nem ad ki hivatalos álláspontot arról, hogy mit szólnak Vértes András jelöléséhez. Úgy tudjuk, szerdán párton belül egyeztetnek majd, és utána nyilatkoznak.

    Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a szocialisták és a szabad demokraták szerdán hánykor találkoznak.

  • Elképesztőnek tartják a szabad demokraták Vértes András nevének bedobását, ugyanis még az elején világossá tették, számukra egy Surányi, egy Békesi vagy egy Jaksity György típusú pénzügyér képzelhető el. Vértes pedig viccet csinált magából, amikor a válság elején közölte, hogy a válság nem gyűrűzik be Magyarországra, és remek a miniszterelnök politikája.

  • Mindhárom jelölt személye elfogadható az MDF számára, a döntő azonban az, hogy milyen program áll mögöttük, mondta Herényi Károly a párt elnökhelyettese, független képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este.

    jeloltek
    Surányi György, a Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök, a CIB Bank elnöke, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Glatz Ferenc akadémikus, az MTA Társadalomkutató Központ elnöke

    Azt mondta, mindhárom jelölt mögött komoly teljesítmény áll, de felelős döntést hozni a programok ismerete nélkül nem lehet. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Közel áll az MSZP-hez Vértes András

    Egyes forrásaink szerint a 2005-ös áfacsökkentés, majd a részben ennek köszönhetően is megborult költségvetés helyreállítására bevezett szolidaritási adó egyik ötletadója is Vértes András, az MSZP új miniszterelnökjelöltje. A piaci elemzők többsége elfogultnak tartja az intézetet, az e kérdés körüli legélesebb vitát Járai Zsigmond robantotta ki az Indexen.

  • A Fidesz számára elvi és alapvető álláspont, hogy új kormány csak új választások után jöhet létre, és ugyanígy új miniszterelnököt is csak egy új választás után lehet jelölni, és ez független attól, hogy kiről van szó, mondta Szijjártó Péter szóvivő.

    Arra a kérdésre, hogy Glatz Ferenccel és Vértes Andrással Orbán Viktor pártelnök leül-e tárgyalni, a politikus azt mondta, egyikük sem kereste a Fideszt, az érintettek pedig ismerik a párt álláspontját. Arra a kérdésére, hogy a Fidesz megkeresi-e a két érintettet, Szijjártó Péter közölte, biztosan nem. (MTI)

  • "A Gyurcsány Ferenc által ma megnevezett miniszterelnök-jelöltek között van olyan, aki az SZDSZ számára elfogadható jelölt. Ugyanakkor a szabad demokraták az új miniszterelnök személyéről nem a sajtón keresztül, hanem az erről szóló hivatalos egyeztetéseken kívánnak tárgyalni" - olvasható a párt kedd esti közleményében.

  • Glatz Ferenc, Surányi György és Vértes András is elvi hozzájárulásukat adták a jelöléshez, de végső döntést csak azután kell hozniuk arról, hogy vállalják-e a miniszterelnök-jelöltséget, ha már kiderült, megvan az elvi parlamenti többség a támogatásukhoz, közölte Lendvai Ildikó az Infó rádióban kedd este.

    Azt mondta, csak az lehet miniszterelnök-jelölt, akit a frakció és az SZDSZ is támogat, a tárgyalások akkor válnak komollyá egy-egy jelölt esetében, amikor már a képviselőcsoportok tagjai is részt vesznek a megbeszéléseken. Hangsúlyozta, nincs olyan jelölt, akinek a miniszterelnök-jelöltsége teljesen kizárt lenne.

    A szocialistáknak és a szabad demokratáknak sem az a feladata, hogy az első körben kiválasszanak egyet a jelöltek közül, inkább azt várják, hogy elmondják, kivel nem dolgoznának együtt, mondta. Lendvai Ildikó szerint ha az SZDSZ és az MSZP is alkalmasnak tartja mindhárom jelöltet, akkor meghallgatják, hogy melyikük, milyen programot szeretne megvalósítani miniszterelnökként. (MTI)

  • Mindhárom jelölt személye elfogadható a Magyar Demokrata Fórum számára, a döntő azonban az, hogy milyen program áll mögöttük - mondta Herényi Károly az MDF elnökhelyettese, független képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este arra reagálva, hogy az MSZP elnöksége megnevezte a párt miniszterelnök-jelöltjeit.

    Közölte: mindhárom jelölt mögött komoly teljesítmény áll, de felelős döntést hozni a programok ismerete nélkül nem lehet. A döntés felelőssége az MSZP-t és az SZDSZ-t terheli, az MDF szavazatára ehhez nincs szükség - tette hozzá az elnökhelyettes.

    Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP keddi elnökségi ülése közben jelentette be: Glatz Ferenc az Akadémia volt elnöke, Surányi György volt jegybankelnök és Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az MSZP miniszterelnök-jelöltje

  • Nem húzott zsákbamacskát az MSZP elnöksége, amikor Surányi Györgyöt és Vértes Andrást is jelölte miniszterelnöknek. Mindketten szerepeltek az őszödi beszédben. Vértes csak egy felsorolásban, de ebből is kiderült, hogy nem akárki az MSZP környékén:

    Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békésitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozunk. Hű, a hétszázát neki. És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak.

  • Gyurcsány egy hosszabb gondolatmenetet szánt Surányira:

    Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a 200 milliárd forint benne van a pakkba, akkor már nincsen megoldása. Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány.

  • cikkünk a témában:

    Az SZDSZ számára Surányi az elfogadható jelölt

    Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökének miniszterelnök-jelöltségét támogatja az SZDSZ - közölte az MR1-Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában Fodor Gábor pártelnök. Surányi György az egyetlen, aki képes lehet a bizalmat helyreállítani, és valóban politikamentesen irányítani az országot - mondta a pártelnök. Hozzátette: az ország érdeke most az, hogy cselekvőképes kormánya legyen, az előre hozott választás viszont legalább fél év kiesést jelentene.

  • glatz
    Megfelelő társadalmi és politikai bizalom esetén elképzelhető, hogy vállalná a kormányfői tisztséget - mondta Glatz Ferenc akadémikus a Klubrádió reggeli műsorának nyilatkozva. Ha ehhez megfelelő társadalmi és politikai bizalom van, akkor komolyan elgondolkodik azon, hogy elvállalja-e a miniszterelnökséget - mondta. Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként miként tudná megteremteni a társadalmi támogatást az intézkedéseihez, Glatz azt válaszolta: az elmúlt évtizedek európai politizálásának legnagyobb hibája az, hogy a legjobb politikusok is az emberekért akarnak tenni valamit, de az emberek nélkül. Épp ezért sokkal aktívabb párbeszédre van szükség a politikában - tette hozzá. Az akadémikus szerint nagyon nagy baj, hogy az 1950 után az európai fejlődésben a civil közélet, amelyben az értelmiség, a tisztségviselők, a vállalkozók, a földművesek és a munkások is részt vettek, eltűnt, és maradt helyette a pártélet. "Nem ártana, ha egy kissé ezt a túlzottan pártpolitikai veszekedésekben elmerülő politikai elitet beoltanák jobban ilyen értelmiségi, civil szemlélettel" - fogalmazott. (MTI)
  • Az MSZP minél gyorsabban megállapodna a miniszterelnök-jelöltről - mondta Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. "Igyekszünk minél gyorsabban megállapodni. A közjogi határidő meg van szabva, hogy mikor kell a konstruktív bizalmatlansági indítványt benyújtani. A szándékaink szerint a héten meg szeretnénk állapodni, de mindenképpen a közjogi határidőn belül" - hangsúlyozta Simon Gábor a Nap-kelte műsorában. A politikus hozzátette: a megállapodás azonban nem lehet ultimátum és nem diktátum.

  • cikkünk a témában:

    Vision Consulting: Kockázatos politikai casting folyik

    Az előre hozott választás politikai értelemben összességében kevésbé kockázatos vállalkozás lenne, mint egy sajátos "politikai casting" alapján létrehozott szakértői jellegű kormány, állapították meg jelentésükben a Vision Consulting elemzői. Az elemzés szerint az előre hozott választás három területen is lényegesen csökkentené a politikai kockázatokat: minden bizonnyal stabilabb, döntésképesebb és komolyabb társadalmi támogatottsággal bíró kormányt eredményezne.

  • Elvállalja a miniszterelnök-jelöltségt Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, ha a politikai erők támogatják a programját. A közgazdász ezt újságírói kérdésre mondta el a GKI szerdai budapesti tájékoztatóján.

    vertes

     

  • Gyurcsány Ferenc bejelentett távozása a miniszterelnöki székből ugyan váratlanul jött, de meglepőnek semmiképp sem nevezhető. Ráadásul a miniszterelnök legújabb manővere aligha jelent megoldást az ország egyre égetőbb gazdasági és politikai gondjaira - véli az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdai kommentárjában.

    Az újság szerint bármiféle reformprogram "aligha lesz lenyomható az MSZP-frakció torkán". Az egykori állampártból lett MSZP struktúrái ugyanis sokkal konzervatívabbak ennél, ami végeredményben bebizonyosodott az előző három év során is, hiszen a legnagyobb kormánypártnak nem sikerült véghez vinnie egyetlen mélyreható reformot sem. Most, hogy a párt támogatottsága történelmi mélypontján landol, nincs sok okunk feltételezni, hogy az MSZP-s keménymag több reformelkötelezettséget mutatna, s megszavazná a minden bizonnyal nagy lakossági elégedetlenséget kiváltó, ám annál szükségesebb változásokat.