Ügyészi vizsgálat az M. Róbertet szökni hagyó rendőrök ellen

2010.02.19. 15:10

Kötelességszegés szolgálatban vétsége miatt indult nyomozást ismeretlen tettes ellen a katonai ügyészség szoros felügyelete mellett M. Róbert szökése ügyében. A jogi definíció szerint a kötelességszegés szolgálatban vétséget az követi el, aki "őr-, ügyeleti vagy egyéb készenléti szolgálatban elalszik, szeszes italt fogyaszt, rendeltetési helyét elhagyja, vagy a szolgálat ellátására vonatkozó rendelkezést más módon súlyosan megszegi". A vétségért akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kiróhatnak.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese kérdésünkre, hogy csak egy ember ellen folyik-e eljárás, azt felelte, hogy a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatják.

A BRFK az origo kérdésére megerősítette, hogy nem függesztették fel azoknak a rendőröknek a szolgálati viszonyát, akik mulasztása közrejátszott M. Róbert házi őrizetből való szökésében.

M. Róbertet gyilkosságra való felbujtással vádolják, január 16-án szökött meg házi őrizetéből, de erről a rendőrök csak másnap értesültek. A rendőrség belső vizsgálata hét rendőr, köztük parancsnoki beosztásúak felelősségét állapította meg. Valamennyien a XIII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai.