Keveslik a vádlottak számát a West Balkán-ügyben

2011.11.07. 22:23
Bár a rendőrség eredetileg nyolc embert gyanúsított meg, csak négyen állnak bíróság elé kedden, amikor elkezdődik a West Balkánban történt tragédia miatt indult büntetőper. Január 15-én három fiatal lány halt meg a szórakozóhelyen. Két áldozat hozzátartozói a Legfőbb Ügyészséghez fordultak pótnyomozás elrendelését kérve, mert szerintük nincs meg minden felelős.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádjával áll a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé kedd reggel négy ember. Az ügyészség a West Balkánban január 15-én bekövetkezett tragédiáért felelősnek tartja Sz. Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, K. Tamást, a Noise Night Life-bulik főszervezőjét, Cs. József rendezvényszervezőt, valamint H. István Ferencet, a biztonságért felelős cég illetékes biztonsági főnökét.

A tömeg okozta diszkótragédiában három fiatal lány halt meg: a a 17 éves K. Kinga, a 24 éves R. Rita és a 17 éves Cs. Emese. Az áldozatok hozzátartozói úgy érzik, a négy vádlotton kívül is vannak még felelősei a tragédiának, és szeretnék elérni, hogy őket is számon kérjék. Cs. Emese és K. Kinga szüleinek megbízásából a Bálint Ügyvédi Iroda emiatt két hete a Legfőbb Ügyészséghez fordult, és pótnyomozás elrendelését kérte.

A gyanúsítottak feléből lett vádlott

Az ügyvédi iroda munkatársai a nyomozati anyag áttanulmányozása után arra a véleményre jutottak, hogy míg a rendőrség alapos munkával összegyűjtött minden releváns dokumentumot, szakértői véleményt és tanúvallomást, az ügyészség azokból részben téves következtetéseket vont le. A rendőrség eredetileg nyolc embert gyanúsított meg, és vádemelést is javasolt az ügyészségnek valamennyiük ellen. Az ügyészség azonban négy ember ellen megszüntette a nyomozást.

A Legfőbb Ügyészséghez beadott kérelem nem nevezi néven, kiket szeretnének még a vádlottak padján látni az áldozatok hozzátartozói. A szülők és az ügyvédi iroda közös, hétfő esti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre sem sorolták fel a konkrét neveket, de annyi kiderült, hogy vannak olyanok is a vádemelésből kimaradt négy ember között, akiket ők sem tartanak felelősnek.

Felelős, aki nem tett ellene?

A. Gábor esetében azonban szerintük felmerül a kérdés, miért szüntették meg az ellene indult büntetőeljárást. A. Gábor a megvádolt Sz. Győzőhöz hasonlóan a West Balkán ügyvezetője volt, egyébként pedig építész, aki a felújítás műszaki vezetője volt, és a tűzoltóság korábban kifejezetten az ő figyelmét hívta fel a hiányosságokra, mondta az ügyvéd. A férfi az eljárás során azzal védekezett, hogy a rendezvényszervezés nem az ő feladata volt, nem írta alá a szerződést a Noise Night Life-fal, és kifejezetten ellenezte a rendezvény megtartását.

A szülőket képviselő ügyvéd, Bálint Zoltán ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság egy 2010-es elvi döntésére hivatkozik, miszerint a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntettét az is elköveti, akinek foglalkozásából adódó kötelessége lett volna a veszélyhelyzet elhárítása, de nem tette meg, pedig lehetősége lett volna rá. Az ügyvéd szerint külön vizsgálni kéne A. Gábor építész foglalkozásából eredő felelősségét.

Veszélyforrások sora

Bálint Zoltán szerint az a probléma, hogy az ügyészség csak a január 15-i rendezvény közvetlen előzményeit vizsgálta, és elsiklott a korábbi, sorozatos mulasztások felett, amelyek lehetővé tették a West Balkán szabálytalan és veszélyes működését. A Skála Metró épületét, ahol a West Balkán volt, 1984-ben adták át. Kilenc emeletével úgynevezett magasháznak számít, amelyre speciális tűzvédelmi, statikai, építészeti előírások vonatkoznak, hívta fel a figyelmet.

Bálint szerint a tragédia kódolva volt a következő veszélyforrások miatt: elmaradt a statikai megerősítés, a padló burkolata több helyen éghető padlószőnyeg volt, a füstérzékelőt és a tűzoltó berendezést üzemen kívül helyezték, a fűtést kültérre való, PB-gázzal működő teraszmelegítőkkel oldották meg,  egyetlen bejárat, vagyis egyetlen menekülési útvonal volt, ráadással az ajtó befelé nyílt, a lépcsőházban nem voltak irányfények, a harmadik-negyedik emeleten rossz volt a szellőzés, a második emeleti ruhatár eltorlaszolta a teraszt, és mind a ruhatárt, mind a harmadik emeleten elhelyezett mosdókat az egyetlen lépcsőn lehetett megközelíteni, ami szükségszerűen túlzsúfolttá tette a menekülési útvonalat.

A tűzoltók szólni próbáltak

Január 15-én a West Balkánnak még építési engedélye sem volt, nemhogy használatbavételi engedélye. Az ügyvéd szerint a komplexum nem „üzlet", hanem lényegében egy engedély nélküli építkezés volt, ahol időnként bulikat rendeztek. Az iroda által az iratok alapján összeállított kronológia szerint a West Balkán először 2010. március 24-én – már több nagyobb rendezvény megtartása után  – jelentette be a VI. kerületi polgármesteri hivatalnál, hogy 1200 fős kapacitással vendéglátó üzletet kíván nyitni az épületben.

A tűzoltóság jelezte a hatóságok közül elsőként, hogy gondok vannak. A tavaly május 5-én tartott helyszíni ellenőrzés után tizenegy pontban sorolták fel az észlelt hiányosságokat. A tűzoltók akkori számításai szerint legfeljebb 307 ember tudott volna biztonságosan kijutni az épületből. A West Balkán Kft. ezek után május 14-én visszavonta a működési engedélyre vonatkozó kérelmét. Legközelebb tavaly október 15-én nyújtottak be kérelmet, ekkor építési engedély iránt a polgármesteri hivatal építési osztályához. Az akkori tervben egy 1485 fő befogadására alkalmas komplexum szerepelt. Egy hónappal később, november 17-én a hivatal kereskedelmi osztályát keresték meg, és bejelentették az üzlet működését, ekkor 300 fős befogadóképességet és csak a 3. emeletet említve. A kereskedelmi osztály november 23-án nyilvántartásba is vette a West Balkánt, és a jogszabályoknak megfelelően megkereste a szakhatóságokat.

A tűzoltóság hívta fel a figyelmüket december 9-én arra, hogy az épületnek nincs használatba vételi engedélye. Nem sokkal később, december 22-én a VI. kerület építési osztályvezetője pedig azt jelezte a kereskedelmi osztálynak, hogy „építésügyi szempontból kifogást emel” a West Balkán működése ellen, mert építési engedélyezési eljárás van folyamatban, így nem lehet meg a használatbavételi engedély. A szórakozóhely azonban mindezek ellenére működött tovább.

Polgári perre számíthat az önkormányzat

Január 16-án, a tragédia másnapján a polgármester, Hassay Zsófia elhárította magáról a felelősséget, mondván, egy 2009-es kormányrendelet tette lehetővé, hogy a West Balkán így is működjön, az alkalmatlan jogszabály miatt a nyilvántartásba vétel automatizmus szerint működik. Bálint Zoltán szerint viszont az akkor hatályos jog alapján is nemcsak lehetősége, hanem kötelessége lett volna a VI. kerületi jegyzőnek a kereskedelmi tevékenység betiltása. Beszédesnek tartja, hogy január 19-én a jegyző mégiscsak bezáratta a West Balkánt 90 napra, azzal az indokkal, hogy engedélyezett határidőn túl tartott nyitva, és túl sok vendéget engedett be. Emlékeztetett arra is, hogy a késői nyitva tartásról ráadásul már a tragédia előtt is tudtak az önkormányzatnál, mert december 11-én tartottak ott egy helyszíni ellenőrzést a polgármesteri hivatal munkatársai, és a csendrendeletre hivatkozva aznapra be is zárták a helyet.

Az áldozatok családjai tervezik, hogy polgári pert is indítanak majd. Egyelőre még nem dőlt el, pontosan kik lesznek az alperesek (ez a büntetőper alakulásától is függ), de az érintett önkormányzat biztosan számíthat perindításra.

Az áldozatok hozzátartozóit még mindig bántja, hogy a tragédia után elterjedt gyerekeikről: drogot fogyasztottak. A nyilvánosság elé Pintér Sándor belügyminiszter állt ki januárban azzal az információval, hogy az egyik áldozat vérében kábítószert mutattak ki. Pintér ezt egy előzetes gyorsteszt eredménye alapján mondhatta, amely „bizonytalan pozitív” volt. Az azóta elvégzett orvos szakértői vizsgálatok azóta egyértelműen megállapították, hogy valójában a három lány egyike sem fogyasztott sem kábítószert, sem alkoholt. A szülők ezután levélben kérték a belügyminisztert, hogy reagáljon erre, segítsen eloszlatni a drogozásról szóló pletykát. A kérésnek az ügyvéd szerint felemás módon tett eleget Pintér. A szülők nem tőle, hanem a budapesti rendőrfőkapitánytól kaptak választ, aki csak annyit írt: mindent megtesznek, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló tragédiák.