Schmitt Pál lemondott

2012.04.03. 01:38

Schmitt Pál váratlanul felszólalt a Parlamentben, a beszéd végén bejelentette, lemond. Az országgyűlésnek tizenöt napja van új köztársasági elnököt választani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kövér László elnézést kért az Országgyűlés házbizottságának ülésén a szocialistákra tett délutáni megjegyzése miatt. A házelnök Schmitt Pál köztársasági elnök lemondó beszéde úgy fogalmazott: „engedelmükkel hozzátenném azt, ha már az elmúlt napokban a méltóságról és méltatlanságról hosszú vita kerekedett a sajtóban, hogy az önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek az Országgyűlésben”. A kijelentést élénk taps fogadta a kormányoldalról, míg az MSZP-frakció egy része – a Demokratikus Koalícióhoz tartozó néhány független képviselőhöz hasonlóan – kivonult az ülésteremből. A szocialista Bárándy Gergely szerint a házelnöknek a parlament előtt is bocsánatot kellene kérnie. (MTI)

  • A kormánypárti frakciószövetség hétfő este arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án - a szükséges egyeztetések után - jelöljön új államfőt, közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után. (MTI)

    Lázár János a Fidesz frakcióvezetője távozik Kövér László házelnök dolgozószobájából miután Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke részvételével megbeszélést folytattak az Országházban.
    Lázár János a Fidesz frakcióvezetője távozik Kövér László házelnök dolgozószobájából miután Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke részvételével megbeszélést folytattak az Országházban.
    Fotó: Kovács Tamás
  • Két hét múlva lehet arra számítani, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke javaslatot tesz a köztársasági elnök személyére – közölte Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke az m1 Az Este című műsorában. Orbán Viktor „több jelölést is tehet”. Kósa Lajos kifejtette, Orbán Viktornak három testülettel - az elnökséggel, a kormánnyal és a frakcióval - kell konzultálnia, mielőtt a jelölést megteszi.

  • a Fidesz-KDNP frakcióülése. Kósa Lajos korábban azt mondta, csak az eljárásrendet beszélik meg, konkrét jelölés nem lesz.

    Korábban fideszes képviselőknek kör-sms-t küldött a frakcióvezetés arra kérve őket, hogy ne hagyják el a fővárost.

    Semjén Zsolt Kontúr Pál Caption:Budapest 2012. április 2.Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese (b4) és Kontúr Pál (Fidesz j) valamint a Fidesz és a KDNP tagjai távoznak a Fidesz-KDNP frakcióülése után.
    Semjén Zsolt Kontúr Pál Caption:Budapest 2012. április 2.Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese (b4) és Kontúr Pál (Fidesz j) valamint a Fidesz és a KDNP tagjai távoznak a Fidesz-KDNP frakcióülése után.
    Fotó: Kovács Tamás
  • "Nem aktuális kérdés" - így válaszolt Kövér László hétfőn este arra az újságírói kérdésre, hogy elvállalná-e a köztársasági elnöki jelöltséget.

    A Schmitt Pál lemondása után az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László azután nyilatkozott, hogy dolgozószobájában több mint két órán át tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

    A megbeszélésen rövidebb ideig részt vett Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is. (MTI)

  • Az LMP-s Jávor Benedek szerint a Fidesz gyors eljárással akarja megtalálni Schmitt Pál utódját. A párt szerint ilyen tempóban nem lehet olyan jelöltet állítani, aki a társadalom egészét tudja képviselni.

  • Balczó Zoltán (Jobbik) szerint Schmitt Pál miatt erodálódott a köztársasági elnöki poszt, ezt csak a közvetlen elnökválasztás hozhatja helyre. A párt szerdán dönt, lesz-e saját jelöltjük a posztra.

  • Mesterházy Attila (MSZP) szerint látszategyeztetés volt az ötpátrti tanácskozás. Kiderült, hogy a Fidesz egyik erős jelöltje Kövér László. Ezt onnan tudják, hogy rákérdeztek, Lázár János pedig megerősítette. Mesterházy szerint pártkatona nem lehet ilyen magas funkcióban. Az MSZP senkit nem ajánlott a posztra az egyeztetésen.

  • Véget ért az ötpárti egyeztetés. Kósa Lajos (Fidesz) elmondta, hogy este 10-kor kezdődik a Fidesz frakcióülése, ahol konkrét nevek nem lesznek, csak az eljárásmódról tárgyalnak.

    A köztársasági elnök személyére Orbán Viktor tesz majd javaslatot, miután kikérte az elnökség és a frakció véleményét.

  • Tudósítónk jelentése szerint az új köztársasági elnök jelöléséről szóló ötpárti tanácskozásra bement a független Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója is. Ez azért meglepő, mert a Demokratikus Koalíciónak nincs frakciója a parlamentben, és a Fidesz mindent meg is tett, hogy ez így is maradjon.

  • A delegációs teremben megkezdődött az ötpárti egyeztetés. A Fidesztől Lázár János és Kósa Lajos, a KDNP-től Harrach Péter és Rubovszky György, az MSZP-től Mesterházy Attila és Tóbiás József, a Jobbiktól Balczó András és Farkas Gergely, az LMP-től Jávor Benedek vesz részt.

    Elsőként Lázár érkezett meg. Arra a kérdésre, hogy Kövér lesz-e a köztársasági elnök azt felelte: előbb az ellenzéket hallgatják meg, utána állnak elő saját javaslatukkal.

    A megbeszélés különben kötetlennek tűnik, Kósa a két szocialistával érkezett, a KDNP-sek külön jöttek, Mesterházy, Jávor és Lázár pedig egymással beszélgetett, miközben a többiekre vártak.

  • A döntés a Fidesz különböző testületeinek kezében van, mondta Orbán Viktor a a parlament folyosóján, miközben Kövér László ideiglenes köztársasági elnökhöz igyekezett. Azt mondta, nem neki, hanem az elnökségnek és a frakciónak van joga dönteni.

    Orbán Viktor miniszterelnök (j) távozik a Fidesz-KDNP frakcióülése után.
    Orbán Viktor miniszterelnök (j) távozik a Fidesz-KDNP frakcióülése után.
    Fotó: Kovács Tamás
  • Információink szerint az ötpárti egyeztetés után az országgyűlési irodaházban (aka Fehér Ház) frakcióülést tart a Fidesz. Ezért írta párt kör-SMS-ben, hogy minden képviselő maradjon a városban.

  • A Fidesz-frakció kör-sms-t kaptak azzal a szöveggel, hogy ne hagyják el Budapestet. Valószínűleg szükség lesz még ma mindannyiukra a parlamentben, ennél közelebbit nem tudunk.

  • mert elment a teremből. Ezzel a parlamenti ülés közvetítését fel is függesztjük, a továbbiakban itt a Schmitt Pál lemondásával, illetve utódlásával kapcsolatos fejleményeket követhetik. A parlament valamikor este nyolc után határozatokat is hozhat - hogy mi mindenről, arról itt olvashatnak -, ezekről a határozatokról külön cikkben számolunk majd be.

  • következik, aztán ketten is a vidékfejlesztési minisztert kérdeznék, aki nincs itt. Utána újra Orbán válaszolhat, bár kezdünk kifutni az időből.

  • "Nem beszéltem földosztásról" - javította ki Orbánt Szabó, és emlékeztette, hogy elfelejtett válaszolni a Nyergesre vonatkozó kérdésekre. "Az ország nagy részével ismeretségben, igaz, egyoldalú ismeretségben állok" - poénkodta el a válaszadást Orbán. Nem tőle fogjuk megtudni, hogy miért Nyerges Zsolt kapta a földeket, mert szerinte ezek a kérdések komolytalanok. "Nem akarom megvádolni azzal, hogy a rivális érdekcsoportok állnak maga mögött, de minden olyan ügyben, ahol parlamenti nyomásgyakorlással próbálkoznak jogi lépések helyett, ez a gyanú fennáll" - válaszolta.

  • "Azt a benyomást kelti, hogy földosztás van Magyarországon. Nincs földosztás Magyarországon. Állami tulajdonban akarjuk tartani a földeket" - mondta Orbán Viktor. Tehát nem osztogatnak földeket, csak bérbe adják. És most sokkal több ember jut haszonbérlethez, mint korábban. "Lehetne jobb is" - ismerte el. Például "jogállami kérdéseket" felvető problémákat is megnyitna, felbontaná a korábban kötött hosszú távú szerződéseket. Nyergesről, Mészárosról nem beszélt.

  • Szabó Rebeka még biztosan kérdezheti a miniszterelnököt, ő is a kisgazdálkodóknak adott ígéreteket kérte számon Orbánon. "Hogyan tud tükörbe nézni, amikor becsapta azokat a vidéki embereket, akiknek a kétharmadát köszönhette" - kérdezte, és ő is Mészáros Lőrincet, a Puskás Akadémia elnökét, illetve a lepsényi gazdák elől a földeket megszerző Nyerges Zsoltot emlegette. Állítása szerint a kormány titkosítani próbálja a földbérleteket.

    25
    Fotó: Huszti István
  • Kövér László a Fidesz elnökségi üléséről távozva azt mondta az Indexnek, hogy ő valójában meg sem áll az ENSZ elnöki posztjáig, majd azért hozzátette, hogy csak viccelt. Az ideiglenes köztársasági elnök szerint a jelölt megnevezése előtt azért megvárják az ötpárti egyeztetés eredményét.

  • Legalábbis ennyien szerepelnek még a listán, de lehet, hogy közben lejár az azonnali kérdésekre jutó háromnegyed óra.

  • Varga szerint Orbán megint kitért a válasz elől, nem árulta el, hogy mekkora a kicsi és mekkora a közepes gazdaság. Azt is mindig elmondják, hogy mindig vannak vesztesek. Az olimpia is ilyen, csak ott a szabályok ismertek. Azt is érthetetlennek tartja, hogy miért ne beszélhessenek össze a gazdák a pályázásnál, amikor ők tudják, hogy kié melyik dűlő. "Nem lehet erről a komoly kérdésről két és egy percekben beszélni" - mondta Orbán, aki szerint a gazdakörökkel egyeztetéseket kezdtek a témában. Hamarosan a kormány elé kerül a földtörvény, amiben rendezik, hogy mi a kis- és mi a középbirtok. "Egyetértek önnel, remélem, hogy a nyári szünetig a parlament elfogadja az új földtörvényt" - mondta Orbán.

  • "Tudomásul veszem, hogy a sértegetés közhelyszámba megy a parlamentben, úgyhogy ezt most elengedem a fülem mellett. A Váli-völgyben eddig egy állami mezőgazdaság bérelt területeket, most harminc gazda. A harminc jobb, mint az egy" - mondta. Orbán szerint sokkal többen pályáztak, mint ahány birtokot meghirdettek, így mindig lesznek vesztesek, és ha vesztesek vannak, lesznek viták is. Amúgy szempont volt, hogy ne legyen 1200 hektárosnál nagyobb birtok. Az is, hogy a termőterület bérlésének feltétele az állattartás.

    24
  • A jobbikos Varga Géza a Darányi tervről, illetve Orbán a mezőgazdasággal kapcsolatos valódi terveiről kérdezi. "Mondjak-e valamit, vagy csak beszéljek" - idézte Orbánt, aki állítólag ezt kérdezte Fazekas vidékfejlesztési minisztertől. Varga szerint a mezőgazdasági pályázatok "nyergese, akarom mondani nyertese" úgysem a helyi kisgazdák lesznek. Orbán fociakadémiájának vezetője lassan ezer hektárnyi földet gyűjt össze, mondta Varga, akit Váli-völygi gazdák kísértek el a parlamentbe. A Váli-völgy Orbánnak hazai pálya, itt van Felcsút is.

    23
  • most pedig pont egy ilyen hangzott el a parlamentben. Utána a távollévő belügyminiszter helyett államtitkára válaszolhat, ha a kérdező elfogadja, de aztán megint a miniszterelnök kerül sorra, aki most, úgy tűnik, minden kérdésre válaszol. Orbán amúgy jópár válasszal adós már hetek óta, de ma olyanokra is felel, ahol még nem járt le a válaszadási ideje. Mondjuk nem rossz ötlet akkor válaszolni, amikor mindenki a köztársasági elnök lemondásával van elfoglalva.

  • "Örülnk az egyetértésnek, de nagyon kevés az a konkrét tett, amit a kormány véghez vitt" - válaszolta Szabó Tímea Orbánnak. Az eszközkezelő szerinte látszatmegoldás, a végtörlesztés nem a leginkább rászorulókon segített. "Az kevés, hogy egyetért" - mondta. "Igyekszem a következő hónapokban olyan programokról beszámolni, ami elnyeri az ön tetszését is" - mondta Orbán, majd arról beszélt, hogy évekig senki sem törődött ezekkel a rétegekkel, most meg, amikor ő törődik velük, mégis csak kritikát kap.

  • "Nem látom a közöttünk fönálló vitát. Egyetértek azzal, hogy senkit sem lehet az útszélén hagyni. Egyetértek azzal, hogy az otthon a szabadság és a biztonság" - válaszolt Orbán. Azt viszont nem tartja méltányosnak, hogy a végtörlesztés révén magukat megváltani tudó 150 ezer családról lenézően beszélnek. "Az árfolyamgát politikája most indul meg, ez további százezreknek teszi lehetővé, hogy hátrányos helyzetükből kiszabadítsák magukat" - mondta. "Azt kérem öntől, hogy ezeket is lássa. Ne támadjon, hanem tegyen javaslatokat, hogy még mi mindent kéne tenni". A segítséghez viszont szükség van "az önkormányzatok érző, tevékeny közreműködésére is".

    22
  • Most az elempés Szabó Tímea kérdezi Orbán Viktort a kilakoltatási moratóriumról, ami március 1-én lejárt. Példákat is sorolt a kilakoltatásra, de csak városszintű felsorolást. "A foglalkoztatási helyzet nem javul, a megélhetés egyre nehezebb" - mondta, és fideszes önkrományzatokról beszél, amik lakbért emeltek. "Önök csak a devizaadósokkal törődtek. 140 ezer devizahiteles van, és egymillió, aki a rezsivel tartozik" - mondta.

    21
  • "Én nem személyében támadom önt. Úgy tűnik, maga látja a veszélyt, de a terápia rossz" - válaszolt Orbánnak Balczó, aki szerint Orbán ugyan felismerte az igazságot, de az más cselekvést igényel. "Szükségtelen újonnan kifejezni azt a tiszteletet, amit a nemzeti ügyekben való kiállásával kiérdemelt" - udvarolt Balczónak. "A pártja külön történet, de az ön célkitűzéseit sosem kérdőjeleztük meg. Egyet pontosítanék. Engem nyugodtan támadjon, azért vagyok itt. A politikánkat ne támadja" - mondta a miniszterelnök.

  • "A hozzászólását jószándékú figyelemfelhívásnak veszem. Kétségtelen, hogy a magyar politikában vannak olyanok, akik azt a gyanút keltik bennünk, hogy politikájuk lényege az önfeladás. Mi azokhoz az emberekhez tartozunk, akiknek fontos az ország függetlensége. Ezért arra kérem, ne támadjon engem" - válaszolt Orbán.

    20