Nagykövetségek támogatják a melegolimpiát és a Budapest Pride-ot

2012.06.27. 17:21
Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket az EuroGames és a Budapest Pride melegfesztivál alkalmából 16 budapesti nagykövetség.

Az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, Hollandia, Írország, Kanada, Németország, Norvégia, Portugália, Svájc és Svédország magyarországi nagykövetségeinek közös közleménye szerint a két budapesti rendezvény alkalmából támogatásukról és szolidaritásunkról biztosítják a magyarországi LMBT közösségeket.

Mint fogalmaztak, támogatják ezen emberek jogait, hogy nagyszabású rendezvényeket szervezzenek, békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat. "Az emberi jogok – ezen belül az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a véleménynyilvánítás szabadsága – tiszteletben tartása és a törvényesség a demokratikus államok alapkövei. Ezzel összhangban a nemzetközi emberi jogi törvény is azon a feltevésen alapul, hogy minden embert egyenlő jogok és szabadságok illetnek meg, amint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja"  – áll a nyilatkozatban.

Továbbá üdvözölendőnek tartják a magyar kormány elkötelezettségét, hogy támogatja ezen jogokat és, hogy 2011 júniusában támogatta az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsának Szexuális Orientáció és Nemi Identitás Határozatát.

"Minket várakozással töltenek el ezen rendezvények, az irántuk tanúsított tisztelet, amelyet a magyar emberektől kapnak, valamint a magyar hatóságok elhívatottsága amellyel megakadályozzák, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják ezeket az örömtelinek hivatott eseményeket"  –  zárul a nyilatkozat.

Június 27. és július 1. között Budapesten rendezik meg a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű sportolók nemzetközi sportversenyét, a 14. Eurogamest. Az idei melegolimpián 18 sportágban indulhatnak a résztvevők. A szervezők adatai szerint eddig 3 ezer sportoló regisztrált, ennek 90 százaléka külföldi. A sporteseményekkel párhuzamosan más rendezvények, konferenciák és bulik is lesznek.

Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál pedig július 1. és 8. között lesz, ahol mintegy száz programmal, egyebek mellett filmvetítésekkel, koncertekkel, műhelybeszélgetésekkel és biciklis városnézéssel várja az érdeklődőket. A július 7-i felvonulás délutáni piknikkel, koncertekkel és egyéb programokkal kezdődik a Városligetben, ahonnan 16 órakor indul el a menet a rendőrség által biztosított útvonalon.

A felvonuláshoz kapcsolódó kulturális fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBT közösséget érő hátrányos megkülönböztetésre, megerősítse a közösséget, valamint jobban összehozza azt a többségi társadalommal is.

Tavaly 19 nagykövetség támogatta a magyarországi LMBT közösségeket, tavalyelőtt pedig 17 külképviselet adott ki közös nyilatkozatot.

Labilis fiatalok

A Jobbik fővárosi képviselőcsoportja nyílt provokációnak tartja az EuroGames. Losonczy Pál, a párt fővárosi frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy ez a rendezvény lesz a Demszky-éra utolsó hagyatéka. Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy miért éppen Budapesten tartják a rendezvényt, miközben a résztvevők 90 százaléka külföldi.

Jelezte, hogy a szomszédos országokban nincs fogadókészség hasonló rendezvényekre, ezért attól tart, hogy Budapestet szemelték ki Kelet-Európa homoszexuális régiójának.

A politikus kifogásolta a rendezvény nonstop rendőri biztosítását is, és azt kérdezte, vajon mennyibe fog kerülni az egész Budapest lakosságának. A fővárosi frakcióvezető szavai szerint a szervezők kampánytevékenysége óriási veszélyt jelent a labilis fiatalok számára. Kijelentette: a Jobbik egyetlen versenyszámot javasol a rendezvényen részt vevőknek, mégpedig a gyors hazafutást.