Ki kivel feküdne össze a baloldalon?

2012.10.10. 13:57
A Demokrácia és Dilemma Intézet szerint az új választási rendszer a kétpárti struktúrának kedvez, amit jelez az is, hogy a kormány mindent megtesz az ellenzék elaprózásáért. Az összefogásnak persze belső akadályai is vannak. Személyes ellenszenvek, politikai nézetkülönbségek és az egymás közti erőviszonyok mind befolyásolják a sikerét.

Az új választási rendszer a nagy pártoknak kedvez. Az arányaiban több egyéni körzetben a részvételtől függetlenül már az első fordulóban az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapta, még ha a többség nem is rá szavazott. A győztest még túl is kompenzálják. Két közepes baloldali párt biztosan nem válthatja le a Fideszt.

Az előzetes regisztráció és az új ajánlási rendszer terve is összefogásra ösztönöz. Nem véletlenül téma ez az elmúlt hetekben a magát demokratikusnak nevező ellenzékben. Az LMP már kísérletezik az összefogással, koordinálja akcióit az egykor tömegeket mozgató, de az apolitikus üzenetében megfáradni látszó Egymillióan a Sajtószabadságért (EMS) csoporttal, a Kónya Péter körül kialakult Szolidaritással és az önálló entitásként felbecsülhetetlen 4K!-val. De együtt tud-e működni az MSZP-vel és Gyurcsánnyal? És mi van, ha belép Bajnai? A továbbiakban vizuálisan ábrázoljuk a baloldali ellenzék egymás közti viszonyrendszerét.

[A pártokat jelölő karikák mérete a pártok tényleges társadalmi súlyát és mozgósítási képességét jelöli. A pártokat összekötő vonalak vastagsága a kapcsolat intenzitására utal - amennyiben két pártot nem köt össze vonal, kapcsolatuk semleges. A szürke kör az elutasítás-elfogadás határ, a szürke körön belüli pártok viszonya pozitív. Kiindulásként az MSZP viszonyát ábrázoltuk a többi párttal, de ha rákattint bármelyik másik karikára, az ábra újrarajzolódik, immár a választott párt viszonyrendszerét mutatva.]

Mint írtuk, két közepes baloldali párt nem nyerhet. Márpedig az MSZP nélkül legfeljebb közepes méretű lehet az összefogás. A szocialisták tisztában vannak kihagyhatatlanságukkal, az utóbbi időben pedig már úgy tesznek, mintha egyedül is nyerhetnének. Két időközi választási győzelemmel ezelőtt még azt írtuk, hogy ha Bajnai Gordon az ára a Gyurcsány-mentes DK és a schiffertelenített LMP lenyelésének, azt akár el is fogadhatják. Sietniük nem kell, nekik megvan a szervezettségük ahhoz, hogy mindenhol elindulhassanak. Akár erőből is begyűrhetik a többieket, de később is ráérnek megállapodni. Semmiképpen nem ellenségesek vele.

Gyurcsányt ugyan leginkább rühellik a pártvezetésben, de a Demokratikus Koalíció szavazóit szívesen befogadnák. Az éhségsztrájk idején Mesterházy tett gesztust Gyurcsánynak, aki pedig megismételte, hogy 2014-ben nem akar miniszterelnök-jelölt lenni. Barátságnak azért ezt még nem neveznénk.

Az LMP-vel szemben sosem voltak elutasítók, igaz, az LMP még Budapesten sem jelent komoly veszélyt az MSZP-re. Az együttműködés inkább az LMP-n múlik. A választási regisztráció ellen már közösen akarnak népszavazást.

Az EMS-sel már ambivalensebb a viszony. Az EMS eleinte határozottan elutasította az együttműködést a pártokkal, többször is kérték a szocialistákat, hogy hivatalosan ne csatlakozzanak a gyűléseikhez, akik egy ideje már nem is törik magukat a lehetőségért. De tudják, hogy az EMS eszköz lehet akár az LMP szavazóinak a megszerzéséhez is, ezért a közeledést biztos nem utasítják el.

Kónya Péter magyar Szolidaritása a legnyitottabb ellenzéki csoportosulás, a maga két-háromezer mozgósítható hívével bárkivel szívesen együttműködik. Ezt pedig miért utasítaná el bárki is? Azt viszont nehezen tudjuk elképzelni, hogy akár csak tudnak is a 4K!-ról, hát hogy még komolyan tárgyaljanak is.

Kónya Péter
Kónya Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A volt miniszterelnök készül valamire. Hogy az párt alapítása, csatlakozás egy párthoz, felajánlkozás a miniszterelnöki posztra vagy csak egy beszéd arról, hogy mit is kéne kezdeni az országgal, tán csak ő tudja. Támogatottsága megtippelhetetlen, a közvélemény-kutatók nem mérik népszerűségét, mozgalom helyett pedig think tanket alapított. Egyedül semmire se megy, de ha kap maga mögé szervezetet, akár tíz százalékot is hozhat. Legalábbis a Fidesz is csak tőle tart igazán. Ahogy Gyurcsány írta, kezében a kulcs. Mivel győzelemre játszik, a lehető legszélesebb összefogásban érdekelt, ennek megfelelően nyitott is mindenkire.

A legközelebb az MSZP-hez áll, de a DK-tól sincs messze. Gyurcsánnyal viszont fura a viszonya. Az LMP-nek az a része, amelyiknek nincs baja a személyével, a gazdaságról gondol mást. Amelyik politikailag közelebb áll hozzá, az személyét utasítja el. Az EMS-sel jónak tűnik a kapcsolat, akár felszólal az október 23-i tüntetésen, akár nem. A Szolidaritás őt is támogatni tudja. A 4K! gyökeresen mást gondol a világról, de ez aligha hatja meg Bajnait.

Hogy tudhatnánk, mit akar az LMP, ha látszólag ők maguk sem tudják? A frakcióvezető-választáson minimális vereséget szenvedő Schiffer András határozottan az önálló indulás pártján van, a győztes Jávor Benedek viszont együttműködne. Ennek eredménye az LMP, az EMS, a Szolidaritás és a 4K! közeledése. Ebben a felállásban még az LMP tűnik a legszervezettebbnek, de hogy mennyire nem vezető erő, azt jelzi, hogy az EMS nélkülük is tárgyal Bajnaival.

Az LMP dilemmája egyszerű. Akár az MSZP-vel, akár Bajnaival fognak össze, elveszthetik identitásukat, rosszabbik esetben önállóságukat is. Pillanatnyilag mégis azok tűnnek erősebbnek a pártban, akik együttműködést akarnak, ezért ábránk készítésekor ezt vettük figyelembe.

Jávorék nem táplálnak zsigeri gyűlöletet az MSZP-vel szemben, készek az együttműködésre. A DK viszont még most is elfogadhatatlan Gyurcsány miatt, és az ellenszenv kölcsönös. Gazdaságpolitikájuk és az állam szerepéről alkotott képük összeegyeztethetetlennek tűnik Bajnaiéval, akit nem is dicsértek agyon az elmúlt két évben. Az EMS-en is összekaphatnak. Legközelebbi szövetségeseik közül az EMS-t már más is csábítja, a Szolidaritás önmagában minimális erősítést jelent. A 4K! hasonlóan gondolkodik a világról és a szervezeti demokráciáról.

Gyurcsány Ferenc nem lesz miniszterelnök 2014-ben. Nem mi mondjuk, hanem ő ismételgeti folyamatosan. Azt is tudja, hogy nyerni csak összefogva lehet, amit ő úgy képzel, hogy a pártok egyeztetve felosztják a terepet. Amit nem tud, vagy legalábbis nem hajlandó elfogadni, az, hogy személye mérgező. De elég híve van ahhoz, hogy számolni kelljen vele, akik ráadásul tényleg hozzá hűségesek.

A vezetők kölcsönös utálata ellenére a két párt tagsága könnyen összefésülhető, így egyértelműen a szocialistákhoz állnak a legközelebb. Az LMP-vel viszont kifejezetten ellenségesek, amiért az LMP aktívan is tesz.

Bajnai Gyurcsánynak inkább rivális, mint barát. Talán ezért is reagált féltékenyen közeledésére az EMS-hez. Ami szintén részben Gyurcsánnyal szemben fogalmazta meg magát. A Szolidaritás viszont már a DK-val is tüntetett együtt.

Bajnainak nincs mozgalma, az EMS-nek nincs igazi arca. És eddig igazi üzenete se volt a politika és a politikusok elutasításán kívül. A kiábrándulás a kezdetekben tízezreket tudott mozgósítani, de mostanra kifulladni látszik a lendület - talán ezért is kezdtek el az alapítók nyitni a pártokra.

Természetes szövetségesüknek az LMP tűnik, már csak a két csoport támogatói közti átfedés miatt is. Épp ezért lehet vonzó célpont Bajnai - és akár az MSZP - számára az EMS, ami Bajnai csatlakozásával már önálló tényező lehetne. Gyurcsánytól joggal tartanak, ahogy most, Bajnai nélkül még az MSZP-től is.

A Szolidaritással a kezdetekben volt némi acsarkodás, de már hosszú ideje egyeztetve, együttműködve lépnek fel. A 4K! pedig gyakorlatilag szatelitszervezetük, ami akkor szerveződött párttá, amikor az EMS még elutasította a politikát.

Kónya Péter képes számottevő embert mozgatni, és bárkivel együttműködni Orbán ellen. Önmagában a Szolidaritás valószínűleg semmire se menne, de ki ne működne együtt egy csoporttal, ami stabilan le tud szállítani pár ezer demonstrálót? Egyedül azt nem tudjuk, hogy viszonyulnak Bajnaihoz, de meglepődnénk, ha pont a volt miniszterelnököt utasítanák el.

Az EMS mellett felnőtt szervezet valódi ereje felmérhetetlen, önállóan eddig szinte nem is szerepeltek. A Facebookon tízezer követőjük van, alig kevesebb, mint a facebookos demográfiában kevésbé érdekelt MSZP-nek, vagy a 18 ezer lájkot vonzó LMP-nek. De hogy ez a valóságban mit jelent?

Saját akciójuk különféle flashmobok. Legnagyobb sikerük, hogy az egyik után még a kormány is tényezőnek nézte őket – igaz, azt már az LMP-vel közösen szervezték. Programjuk szerint végre a kisemberek érdekében kéne kormányozni, ami honlapjuk alapján a BKV privatizációjának elutasítását jelenti. Ez alapján nem Bajnai Gordon a kedvenc gazdaságpolitikusuk. Viszont méretük alapján túl sokat nem követelhetnek, valószínűleg odacsapódnak, ahova az EMS.