Vádat emeltek az arab sakkozó támadói ellen

2013.02.19. 12:37 Módosítva: 2013.02.19. 13:54

Az ügyészség vádat emelt két rendőr és egy taxis ellen Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető tavaly júniusi szegedi bántalmazása ügyében.

Szanka Ferenc, a Csongrád megyei főügyészség szóvivője elmondta: az egyik rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és közúti veszélyeztetéssel, a másik rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, a civilt pedig közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség.

Mindkét bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, a vádhatóság mindhárom vádlottra pénzbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól.

A taxis azzal követett el bűncselekményt, hogy megszegte a közlekedési szabályokat, amikor a sakkozók elé vágott autójával.

Szaúd Mohamed Al-Marzúki a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. A két arab férfi egy vacsora után sétált vissza szállodájukba, amikor – a sajtóbeszámolók szerint – az őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek inzultálták őket. Az érintettek először azt hitték, rablótámadás áldozatai. Az idősebb férfinak nekihajtottak az autójukkal, majd ütötték-rúgták. A fiatal sakkozónak közben sikerült elmenekülnie.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tavaly áprilisban megjelent, a menekültek és menedékkérők magyarországi helyzetéről szóló jelentésében debreceni beszámolókra hivatkozva azt írja, hogy a rendszeres éjszakai igazoltatások során a rendőrök gyakran durvák, és nem tisztelik az igazoltatottak méltóságát, magánéletét.