Lázár: A buszgyártás lesz a magyar ipar új zászlóshajója

49. Kormányinfó: Lázár János és Kovács Zoltán sajtótájékoztatója

Mészáros R. Tamás
Jenei Miklós
2016.05.12. 14:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel nem foglalkozott a kormány Lázár szerint. Viszont szerinte nem kampányról van szó, hanem tájékoztatásról. 

  • Nem, kifejezetten jó a viszony, bár ezt néha titkolják, mondja Lázár arra a felvetésre, hogy a kormány rá akarja erőltetni az akaratát Tarlósra és a fővárosra a buszbeszerzések kérdésében.

    "Senkire nem erőltetünk semmit, csak kérünk, és együttműködést ajánlunk."

    Szerinte konszenzuson nyugszik, hogy a fővárosban magyar autóbuszok közlekedjenek újra.

    "Mi csak azt kérjük, hogy a nemzeti ipar kapjon egy esélyt Budapesttől. Ezt egy felelős polgármester nem utasíthatja vissza."

    Egyébként itt nem csak a Matolcsy-unokatestvérhez sorolt Mabi jön szóba, Lázár szerint 8-10 gyártóról van szó.

  • A Nyugati pályaudvar felújítására a MÁV-tól vár javaslatokat Lázár.

    A Nyugati körüli parkosításra forrásvizsgálat folyik, tehát hogy miből és hogyan lehet megcsinálni. Ezt bejelenteni Orbán feladata.

  • - kérdezik Lázárt. Szerinte jelentős lesz a béremelés, szeretnének érdemi segítséget nyújtani a szakdolgozóknak, "akár már 2016-ban is." Részleteket nem mond, de közel a megállapodás.

  • A Déli pályaudvar lebontása kapcsán azt mondja Lázár, ő a zöldítés híve. 

    Arra a kérdésre, hogy lehet-e valamiféle vegyes megoldás, azaz zöldítés mellett a pályaudvar további működése is biztosítva legyen, azt mondja: a langyosat az Isten is kiköpi.

  • OEP átalakításáról, szétdarabolásáról azt mondja, ezt Orbán Viktor lezárt ügynek tekinti, csak az időpont a kérdés.

    Az egészségügyi ágazatban béremelés lesz 2017-ben, erről tárgyalnak jelenleg.

  • Ennyi pénzt spórolnak a bürokráciacsökkentéssel. Sok részlet nem tiszta még, és a lelépési pénzről is vita van. A vita tárgya, hogy inkább a munkaadót támogassák, vagy a munkavállalót.

  • A Facebook-adó bekerült az adócsomagba, korábban azt mondták, hogy ezt a V4-ekkel fogják egyeztetni. Lázár szerint folyamatos az egyezetetés, nem mindenki támogatta az ötletet, de a V4-ekkel ez nem lesz probléma.

  • Csak népszavazás tudja megállítani a kényszerbetelepítést, az Alaptörvénybe foglalás nem elégséges - mondja Lázár.

    Ennek az az oka, hogy összeütközés esetén Európai Bíróság az EU-s Alapokmányát részesíti előnyben a magyar Alaptörvénnyel szemben (ami abból a szempontból nem meglepő, hogy az uniós jog magasabb rendű jogforrásnak számít).

  • Az Alstom-bizottsággal kapcsolatban Lázár azt mondja, fényt várnak a brit hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy milyen bűncselekmények történhettek Magyarország vonatkozásában.

  • A korábbi tantervekre építkezik a szakgimnáziumok új kerettanterve. Nem lesz emiatt késedelem, és a közismereti tárgyak visszavágása miatt nem lesznek elbocsátások, mivel eleve kevés a természettudományokat oktató tanár - mondja Lázár a Magyar Idők kérdésére. 

    Azt is közölte, hogy az iskolák vegyes működtetése rossz, ezért eltörlik, és kész.

  • Lesz egy program az energetikai korszerűsítésekre, erre egy 110 milliárdos alapot hoznak létre, hosszú futamidejű visszatérítendő támogatást adnak majd, ez a miniszter szerint gyakorlatilag egy kamatmentes támogatás.

  • A kormány elfogad egy külön törvényt a mezőhegyesi mintagazdasággal kapcsolatban. 

  • Tovább egyszerűsítik az építési bejelentéseket. Eddig elég nehézkes volt megkapni a használatbavételi engedélyt is, ezt leegyszerűsítik. Az engedélyt egy igazolás váltja majd fel, ami lezárja a beruházást. 
     

  • Kevés a szakképzés a szakiskolákban Lázár szerint, ezért akarják erősíteni a szaktárgyakat.

    Az a cél az átalakításokkal, hogy érettségit is kapjanak, de a szakmát is rendesen kitanulják a diákok. A kormány szerint jelenleg nem elég erős a szakmai képzés, rá kell tanulni a szakmájukra az onnan kijövőknek. 

    A gyerekek több mint felét szakgimnáziumokba és szakiskolákba akarják terelni. A hagyományos gimnáziumokba 35 százalékot akarnak csatornázni. 

  • A fő kérdés, hogy hogyan lehet a magyar oktatás minőségét érdemben javítani, mert ez elválaszthatatlan a gyermekeink versenyképességétől és az ország versenyképességétől - mondja Lázár. 

    A jelenlegi iskolarendszer rossz, ehhez kell átalakítani. Nem a költségvetési szempontok a legfontosabbak, hanem a minőség. A cél, hogy a magyar oktatás Európa egyik legjobbja legyen.

    Az átalakítások között 2018 őszére felülvizsgálják a nemzeti kerettanterv tartalmát minőségi szempontból.

    A kormány támogatja a tankerületi központok létrehozását is. Eszerint a minisztérium alá rendelve működne a Klik, az alá pedig 57 tankerületi központ kerülne, amelyek az iskolákat működtetik. 

    A tankerület vezetőjének kompetenciája ugyanakkor korlátozott lenne.

  • És így most Magyarországnak is lehetősége van arra, hogy a cigarettáknál egységes csomagolást vezessen be, illetve bizonyos dohánytermékeket betiltsanak. Ilyenek lesznek például az ízesített dohányáruk. Május 20-ától e-cigizni sem lehet majd mindenhol, például iskolákban, játszótereken tilos lesz használni.

    Lázár múlt héten már beszélt ezekről a tervekről.

  • Lázár azt mondja, az elmúlt hatéves gazdaságpolitikai munka után lehetőség nyílt arra, hogy a magyar autóbuszgyártást visszategyük a nemzetközi térképre, és Lengyelországhoz hasonlóan nemzeti busziparunk legyen.

    Magyarország arra vállalkozik az NGM javaslata alapján, hogy a nemzeti járműipart újraépíti. Egy korábban működő és megszűnt terület újra működhet, új zászlóshajó lehet - mondta.

    Lázár szerint már létezik egy olyan magyar buszgyártó kapacitás, amely a magyar tömegközlekedés számára tud szállítani. Ezért reméli, hogy a tömegközlekedést szervező cégek együttműködnek a nemzeti iparral, magyarul magyar buszokat rendelnek majd.

  • Meghallgatták Wáberer György miniszteri biztost, és megbeszélték, hogy mit sikerült elérni egy év alatt a közúti árufuvarozásban. Arra jutottak, hogy elég sok mindent. Például beindították a sofőrképzést, csökkentek egyes bürokratikus terhek, és egyebek mellett adókedvezményt is adtak a fuvarozóknak. Most újabb egyéves tervet fogadtak el.

  • Tárgyalni kell az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi szerződésről, de fontosabb az alaposság, mint a gyorsaság - mondta Lázár.

    Azt mindazonáltal leszögezte, hogy a nemzeti parlamentek jóváhagyása nélkül a megállapodás ratifikációja elfogadhatatlan. Tehát a TTIP a magyar álláspont szerint csak úgy léphet életbe, ha az összes uniós ország parlamentje megszavazza.

    A miniszter azt is elmondta, hogy a Külügyminisztériumban elérhetők az egyezmény részleteire vonatkozó dokumentumok.

  • Lázár arról beszél, hogy meg kell védeni a külső határokat, meg kell erősíteni a schengeni zónát. Erre javaslatot is benyújtott a magyar kormány, várja az Európai Bizottság válaszát.

    Azt is megismételte, hogy különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között. 

  • Lázár megismételte azt is, hogy szerinte Magyarország a legszolidárisabb Európában, és Ausztriával együtt "megvédte Európát". Az viszont nem szolidáris dolog, hogy kényszert akarnak alkalmazni azokkal az országokkal szemben, amelyek nem akarják befogadni a menekülteket.

    Azt is felhánytorgatta, hogy Görögország nem tartja be az uniós szabályokat, ezért őket kellene elővenni, nem újabb szabályokat hozni. Főleg, hogy ez utóbbiakkal az európai uniós tagállamok egy része nem ért egyet.

  • Lázár szerint olyan fontos, mint anno a NATO-tagság vagy az EU-belépés, mert az ország szuverenitásáról van szó.

    A miniszter ismét megismételte, hogy a magyar álláspont szerint "elfogadhatatlan a kényszerbetelepítés és pénzbüntetés", mert ez "ellentétes az EU Alapokmányával, és azzal az eszménnyel, ami létrehozta Európát", szembemegy továbbá az európai polgárok akaratával.

    Ha a kormány egyedül lép fel, nem tudja megállítani az Európai Bizottságot, de a választópolgárokkal együtt már sikerülhet.

    A választópolgárokat illeti a döntés joga arról, hogy ki élhet itt nálunk. Ezt Brüsszel nem döntheti el - mondta Lázár.

  • Lázár János azzal kezdte, hogy megdicsérte az újságírókat, amiért jól viselik a kormányinfót.

    Majd gratulált a Bocuse d'Or-nyertes magyar csapatnak, amely az előző nap megnyerte a neves szakácsvetélkedő európai döntőjét.