Judit
-2 °C
8 °C

Össznépi felháborodás a meleg vigalmi negyed miatt

2005.03.23. 16:40
A hatóságok és a panaszos lakók között közvetített szerdán a Belgrád rakpart 9-es számú ház ügyében Steiner Pál, az V. kerület polgármestere, aki leszögezte, nem lesz vigalmi negyed a Capella bár környékén. A vilgárököség részét képező épületre engedély nélkül épített szintek ügyében még nem döntöttek a hatóságok, de a lakók gyorsíthatnak az eljáráson.

"Minden törvényes eszközt vessenek be annak érdekében, hogy az engedély nélküli építkezés ne keserítse tovább a Belgrád rakparton lakók életét" - kérte Steiner Pál V. kerületi MSZP-s polgármester a hatóságok képviselőitől azon a nyilvános szerdai egyeztetésen, amelyet a Belgrád rakpart 9. szám alatti elhíresült engedély nélküli építkezés miatt hívott össze március 23-án, szerdán.

Nem akarnak vigalmi negyedet

A Belgrád rakpart 9-es számú ház azé a Birta László nevű vállalkozóé, aki a melegek körében népszerű mulatóhelyet, a Capellát is üzemelteti. Az Első Magyar Meleg Alapítvány képviselője a környék lakói szerint "meleg vigalmi negyed" kialakítására törekszik.

Steiner a lakók aggodalmaira válaszolva elmondta: a vigalmi negyed létrehozásáról szóló híresztelések alaptalanok, ugyanis az V. kerületben kizárólag a védett övezet jellegnek és a törvényes előírásoknak megfelelő szórakozóhelyek működhetnek

Engedély nélkül építkezett

A házzal azonban nem ezért foglalkoznak a hatóságok, hanem mert Birta engedély nélkül húzott a rakpart részeként a világörökséget képező, 1895-ben épült házra három emeletet, lefedte udvarát, és mélyítette pincéjét. Az V. kerületi hatóságok ugyan felléptek a vállalkozó ellen, ám Birta elfogultságot jelentett be, így az ügyet a VII. kerület hatáskörébe helyezte át a közigazgatási hivatal.

A VII. kerületi szakértők úgy döntöttek, az udvari bővítményeket le kell bontani, az emeletráépítést azonban csak részlegesen kell visszabontani, mivel az V. kerület rendeletben döntött arról, hogy a rakparton a szintek számát lehet növelni. Így csak a szerkezeti vizsgán kell átmenniük az új emeleteknek a szakhatóság előtt.

A környéken több ingatlannal is rendelkező Birta ellen több per is indult. Az egyiket, ami 160 millió forintos kártérítési igényről szól, a 9-es számú házban 25 százalékot tulajdonló Épkar Rt. indította, amely birtokvédelmi eljárást is kezdeményezett Birta és az érdekeltségébe tartozó Kabarett Bt. ellen.

Kampánytéma

A szerdai megbeszélésen annyi érdemleges történt, hogy a közigazgatási hivatal arra kérte a lakókat, azonnali végrehajtási kérelmet nyújtsanak be, így ugyanis a vállalkozó fellebbezése ellenére lehet az esetleges végrehajtást (például a hatósági lebontást) megindítani.

A Belgrád rakparti ügy akár a 2006-os választásokra készülő V. kerület egyik kampánytémája lehet: a HVG múlt heti számában beszámol arról, hogy az ügyben először fideszes képviselők mozdultak meg, február végén az MSZP-s Steiner kihívója, a fideszes Rogán Antal tett ígéretet arra, hogy leállítja a kerületben folyó engedély nélküli építkezéseket, szerdán pedig személyesen Steiner Pál látogatott ki a helyszínre, hogy találkozzon a panaszosokkal.

Birta László, mint azt a HVG-nek elmondta, addig nem kíván nyilakozni, míg az ellene indult perekben jogerős, számára kedvező döntések nem születnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.