Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szabadságra megy az alsó rakpart

2004.08.06. 15:18
Drótnélküli internettel, napkollektoros melegvíz-szolgáltatással, frissítő párakapuval, diszkréten elrejtett mobilvécékkel indul az idén három hétig tartó Budapest Plázs. A szervezők a kezdeményezés alapfilozófiáját megtartják, de igyekeznek kiküszöbölni a tavalyi hibákat és bővíteni a szolgáltatásokat. A plázs szervezői nehezményezik, hogy velük ellentétben a Duna-terasz kapott némi állami támogatást, pedig az ő rendezvényük sokkal nívósabbnak és sokoldalúbbnak ígérkezik.
Budapest városban rekedt lakosságát várják a lipótvárosi Duna-partra az idei Plázs szervezői, mondta csütörtökön sajtótájékoztatón a Párizsból származó ötlet importőre, Bér Beatrix. A tavalyi, kéthetes rendezvényre felmérések szerint egymillióan látogattak el, idén három hétig tart a másfél kilométeres partszakaszon zajló buli, így egy-másfél millió ember jelenlétére számítanak. Az ingyenesség és a "minivárosi" lét alapfilozófiája megmarad, a szolgáltatások bővülnek, ígérik a szervezők. A hivatalos megnyitó augusztus 9-én hétfőn, fél négykor kezdődik, francia óriásbábuk és ötven kongás látványos felvonulásával.

Tekintse meg képeinket!
Szponzorok tartják el

"Meg kell mondjam, nagyon csodálkozunk rajta, hogy a Dunaterassszal ellentétben mi nem kaptunk állami támogatást, egy színvonalas, ingyenes és közszolgálati jelleggel bíró rendezvényre" - mondta Bér Beatrix. A rendezvény szervezői eredménytelenül pályáztak a GYISM-nél, az NKÖM-nél és a fővárosnál is. A Fővárosi Önkormányzat ugyan ingyen bocsátja a szervezők rendelkezésére a rakpartot, de a kereskedelmi létesítmények után még így is kilencmillió forintos területfoglalási díjat kellett fizetniük.

A Plázs szinte az utolsó pillanatig nem kapott területfoglalási engedélyt, mivel a Fővárosi Önkormányzat az engedély aláírásának feltételéül szabta, hogy a rendezvény szervezői rendezzék tavalyról maradt adósságukat a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalattal, amely az első plázs takarítási munkálatait végezte.

"Februárban megadta az engedélyt a rendezvényre a Városkép-tervezési Bizottság, de később ezt vissza akarták vonni, pedig véleményünk szerint két cég vitás ügyei miatt a fővárosnak nem volna joga visszatartani egy engedélyt" - mondta elé kérdésünkre Bér Beatrix, aki azonban örül, hogy végül sikerült megállapodniuk a főváros tulajdonában lévő FKFV-vel a 11 millió forintos adósságról.

Plázsok Európája
A magyar rendezvény jellegében leginkább a Szajna-parton rendezett párizsi Plázsra emlékeztet. Idén először Brüsszelben, a kanális partján is berendeznek egy tengerpartot, és Londonban is tárgyalások folynak a dologról. Ezen kívül Európa számos pontján születtek hasonló kezdeményezések, ezek a rendezvények azonban egyrészt kisebbek, mint az előbbiek, másrészt sok helyen fizetősek.
A Magyar Turizmus Rt.-hez benyújtott pályázatukkal szerencsére elérték, hogy az idelátogató külföldi újságírók szállás- és utazási költségeit fizetik, amúgy a magánszféra felajánlásaiból áll össze az idei Plázs két-háromszázmillió forintos büdzséje. A költségvetésben olyan, a kívülálló számára meglepő tételek is szerepelnek, mint a rendőri jelenlét, amelynek költsége hatezer forint óránként, vagyis a rendezvény három hete alatt több mint ötmillió forintotos többletköltséget jelent mindez.

Drótnélküli net, hőlégballon, diszkrét vécé

A plázs hétköznap éjfélig, hétvégén hajnali egyig üzemel majd, a környéken lakók miatt tízkor véget érnek a koncertek, utánuk rendszerint filmeket vetítenek a Nagyszínpad vásznán. A Margit hídi porta melletti partszakaszon homokos gyerekterepet alakítanak ki játékokkal, utána következik a korzó és a háromszáz méter hosszú Sportplázs, ahol a Nagyszínpad is található. Az Olimpiai Sátorban harminc gépen lehet internetezni, és nagy kivetítőn mutatják majd az athéni eseményeket, akárcsak a partszakasz összes éttermében. A Plázs első ötszáz méterén drótnélküliinternet-elérést biztosítanak, az ehhez szükséges kártya a helyszínen bérelhető, illetve megvásárolható. De az egyik nagy kábelszolgáltató támogatásával azok is internetezhetnek, akik nem rendelkeznek laptoppal.

A rakpart mellől máris levették a szalagkorlátokat, de a csonkokat nem lehetett eltávolítani, így ezeknél mindenütt kényelmes puffokat helyeznek majd el, mondta Gál Szilvia, a Plázs építési vezetője. Újdonság a mozgássérültvécé és a napkollektoros melegvíz-szolgáltatás; a korábbinál működőképesebb elektromos- és vízhálózat áll majd a látogatók rendelkezésére, a mobilvécéket idén diszkrét paravánok rejtik. Mindezeken túl még egy titokzatos hőlégballon-utazásról is szót ejtettek a szervezők, és máris épül a párakapu, amelyen átsétálva állítólag felfrissül a tikkadt ember.

"Szabadságra megy az alsó rakpart"

A szervezők nevében Dióslaki Gábor az autósok türelmét kérte, amiért három hétre "szabadságra megy az alsó rakpart", és közölte, a tavaly tapasztalt parkolási nehézségeket szeretnék kiküszöbölni egy külön bejáratú parkolóval, amit a partszakasz északi végénél alakítanak ki.

A Plázs első hete francia, a második brüsszeli hét lesz; ennek jegyében tervezték a programokat, ehhez igazodnak majd a Plázs száz méter hosszú kiállításszakaszának témái is. Hétvégenként a Szent István kórház laboránsai a tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét véradási akciókat tartanak, ide is várják a rendezők az önfeláldozó Duna-pártiakat.