Tarlós: Csak tán nem Demszky a Hófehérke?

2009.03.19. 00:39

Tarlós István Demszky Gábor Indexnek adott interjújára reagálva elmondta, hogy ő Grimm meséit szokta forgatni az unokáival, Demszky pedig legfeljebb légből kapott mesékkel szórakoztatja az olvasókat. Hozzátette: ha már Demszky a mesét idézi és őt nevezi Morgónak, csak tán nem azt akarja mondani, hogy ő a Hófehérke - vagy talán a Kuka?

A fővárosi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője az interjúval kapcsolatban kijelentette, elképzelni sem tudja, honnét veszi a felpaprikázódást egy olyan ember, aki "visszatérően hisztérikás tüneteket mutat", de ez maradjon az ő titka. Ami a közgyűlés szünetében tett megjegyzéseit illeti, egyben igaza van Demszkynek: Tarlós valóban egy teljesen más szellemiségű várost szeretne, mint amilyet Demszky hagy a városlakókra.

Egy olyan várost képzel el, mondta a politikus, ahol rend, biztonság van, ahol lehet közlekedni, és a hagymázas álmokat racionalitás váltja föl. „Ha én nem tetszem Demszky úrnak, az egyáltalán nem baj, hiszen a jelölésekre neki annyi befolyása van, mint erdőtűzre a vízipisztolynak.”- folytatta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Tarlós közölte, leginkább az képesztette el, hogy amikor a városnak nincs költségvetése, és a szocik is épp leszavazták a Demszky-féle költségvetést, a főpolgármesterből még akkor is az ismert Tarlós-fóbiája tör ki. „Persze a főpolgármester úr logikai készségét, szerda reggeli nyilatkozata is tükrözi, miszerint ha az általa összetákolt költségvetést nem szavazom meg, az csakis azt jelentheti, hogy Orbán Viktor utasítása szerint járok el.” – jegyezte meg.

A politikus szerint a logikai bukfencen kívül tehát Demszkynek nemcsak Tarlós-, hanem Orbán-fóbiája is van. Egyikről sem kívánja lebeszélni és biztosíthatja a főpolgármestert, hogy ő is szeretne költségvetést.

Tarlós hozzátette: nem tudja, hogy az örökös hitegetés az uniós beruházásokkal meddig folytatható még, hiszen az egyetlen metróépítésre a Demszky által évek óta kilátásba helyezett uniós pénz is az ablakban van, vagy még ott sem. Az ellenzéki politikus elmondta, ők csak annyit szeretnének, hogy olyan költségvetés készüljön, ami 2010 után sem lehetetleníti el a fővárost, és teljesíthető is.

Tarlós szerint három fő eleme van a vitának: a működési bevételek-kiadások aránya, az évek óta csődben levő BKV jövője, és a már vészes mértékűre növekedő adósságállomány. Ígéretet tett arra, hogy minden egyeztetésen ott lesznek, annak ellenére, hogy Demszky Gábor az első egyeztetést csak március 11-én, a költségvetés elfogadásának határideje előtt 3 nappal hívta össze. Tarlós úgy véli, ha Demszky komolyan tárgyal, lehet költségvetés, ha csak a kommunikációs paneleket ismételgeti, akkor baj lehet, amiért tényleg csak ő lesz a felelős.