Kirúgták a gyanúba keveredett ügyvédi irodát

2009.12.14. 14:26
Demszky Gábor helyt adott a budapesti főjegyző kezdeményezésének és felbontotta a két szerződést.

Szerződést bontott a főpolgármesteri hivatal a vesztegetési ügyben érintett Polgár és Bebők ügyvédi irodával.

A hivatal sajtóirodájának közleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelezte, hogy a Budapest Airportnál és a BKV-nál „felderített vesztegetés bűncselekményével érintett” egy olyan nemzetközi ügyvédi iroda, amely a fővárosi önkormányzat egyik szakbizottságával és a főpolgármesteri hivatallal is szerződésben áll.

Az erről szóló  rendőrségi tájékoztatás kézhezvételét  követően Budapest főjegyzője a múlt héten kezdeményezte a Polgár és Bebők ügyvédi iroda szerződéseinek indokolás nélküli felbontását. A főpolgármester hétfőn helyt adott a kezdeményezésnek. A fővárosi önkormányzat bízik benne, hogy a rendőrségi vizsgálat igazolni fogja az ügyvédi iroda feddhetetlenségét.

Mint arról az Index beszámolt, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány egy hete levélben tájékoztatta Demszky Gábor főpolgármestert a nyomozásról, és a levélben megnevezte az ügyben érintett ügyvédi irodákat is. A három cég a Bellák és Társai, a Kende és Társa, valamint a Polgár és Bebők ügyvédi iroda. A level másolatát néhány nap múlva megkapta a BKV-s vesztegetési botrányt vizsgáló közgyűlési bizottság is. Mindhárom iroda dolgozott a Budapest Airtportnak és a BKV-nak is.

A főpolgármesteri hivatalnak a Polgár és Bebők ügyvédi iroda érintettsége a legkényelmetlenebb. A cégnek ugyanis érvényes szerződése van jelenleg is a hivatallal majdnem 40 millió forint értékben. Az egyik szerződés 25 millió forintos (a Városháza Fórum fejlesztési projektre vonatkozóan), a másik pedig 13 millió 500 ezer forintos (a Közraktárak fejlesztési projekttel kapcsolatban). Mindkettőt a főpolgármesteri hivatal kiemelt fejlesztések irodájával kötötték januárban.

Korábban 2007. májustól december 31-ig dolgozott a cég a Közraktárak fejlesztési projekt jogi előkészítésén 15 millió forintért, valamint volt még egy egész évre szóló megbízása: a Városháza Projekttel kapcsolatban végzett jogi szolgáltatásokat. A szerződéseket a főpolgármesteri hivatal szervezési ügyosztálya kötötte az ügyvédi irodával.