Csipak hátrébb vitte kerítését az erdőből

2011.03.28. 15:17

Hat-nyolc méterrel hátrébb vitte az erdőbe, a telekhatáron túlra épített kerítését Csipak Péter.

Az ötödik kerületben három ház lebontásáva plázát építő vállalkozó magánházával azért kezdtünk foglalkozni, mert kiderült: a Hármashatár-hegyen épülő ingatlan hatállásos garázsa a telekhatáron túl,a Budai Tájvédelmi Körzet területére épült. A kerítéssel körülkerített terület kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvi méretnél.

Néhány hónapja még itt állt a kerítés

Csipak Péter tagadta, hogy a telekhatáron túl épített volna. Amikor megvette a területet, állt egy rozsdás kerítés az erdőben, és azt hitte, addig tart a telek, mondta az Indexnek.

Az ügy érdekessége, hogy 2010 januárjában készült fotón látszik: a régi kerítés maradéka közvetlenül a garázs fölött, a fák vonala előtt állt, míg az új ennél jóval hátrébb van. Ráadásul már a régi kerítés is kijjebb van a hivatalos telekhatárnál.

Mégis elismerte a törvénytelenséget?

Csipak Péter legutóbb még nem ismerte el a földhivatali papírokkal is alátámasztott érveink jogosságát. Ezért meglepő, hogy az ingatlanvállalkozó cikkünk után váratlanul hátrébb telepítette a kerítést, visszaadva az erdő egy részét. Sőt, a kerítés az általa meghivatkozott régi kerítés mögé került. Ami olyan hatást kelt, mintha elismerné: még csak nem is addig tart a területe.

Mindez azonban nem oldotta meg a problémát, ugyanis nem csak a kerítés, de a garázs is a telekhatáron túl épült.

A hivatalnak sem tűnt fel

Cikkünkben rámutattunk: több szempontból sem életszerű, hogy Csipak Péter véletlenül terjeszkedett túl a telekhatáron. A dörzsölt ingatlanvállalkozóról, aki egymaga hozta létre, igaz, az ötödik kerület baráti jóváhagyásával, a Fashion Streetet, most pedig a Zeppelin plázát tervezi, nehezen elképzelhető, hogy nem nézett utána, meddig terjed az általa megvásárolt terület.

A kerítés jelenlegi helye

De még ha így is lenne, a tervezés során az építésznek, az engedélyezés során pedig az onkormányzatnak kellett volna észrevennie az anomáliát. Mivel a szomszédos terület Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, a zöldhatóság embereinek is jelenteniük kellett volna az erdő elbirtoklását.

Korábbi cikkünk megjelenése után hivatali visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya.