Bezárják és lebontják a Zöld Pardont

2011.09.22. 19:12

A XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete csütörtök esti zárt ülésén nem hosszabbította meg a Zöld Pardon (ZP) közterület-használati kérelmét.  A döntés értelmében október 31-én bezár a szabadtéri szórakozóhely, a színpadot, a bárokat és az építményeket pedig le kell bontani.  A ZP vezetősége tudomásul veszi a döntést, és új helyszínt keres. Kaptak megkeresést más kerületből is.

A ZP augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, hogy további öt évre, 2016. október 31-ig bérelhessék a Petőfi híd budai hídfőjénél fekvő területet. Horti István, a kerület jegyzője elmondta: a ZP vezetősége pénteken kapja kézhez a döntést, illetve a határozatot, amelyben előírják, hogy mikor kell elhagyni a területet. A ZP-nek október 31-ig van érvényes engedélye. A ZP működési engedélyét a döntés nem érinti, így elköltözhet egy másik helyszínre - tudatta a jegyző.

A Zöld Pardon vezetősége a Facebookon közzétett közleményében azt írta: tudomásul veszik a képviselő-testület döntését és új helyszínt keresnek. Az üzemeltetők várják a XI. kerület  hivatalos helyszínjavaslatát, de vannak megkereséseik más kerületekből is. A  Zöld Pardon utolsó koncertjét ebben az idényben a Tankcsapda tartja  szeptember 30-án.

Az újbudai önkormányzat korábban azt közölte: alapvetően nem a ZP-vel van probléma, hanem a helyszínnel. A XI. kerületi önkormányzat azzal érvel, hogy évek óta folyamatosan érkeznek lakossági panaszok a Goldmann György téri szórakozóhelyek, köztük a ZP miatt. Ezekről a bizonyos panaszokról sokáig semmit nem lehetett tudni, de az önkormányzat csütörtökön közzétett néhányat. A panaszokból egyébként az derül ki, hogy a bejelentések nem közvetlenül a Zöld Pardont érintik, hanem a szórakozóhelyhez vezető útvonal környékéről vagy a városrész távolabbi pontjairól érkeznek. A környéken élők főként az éjszakai hangoskodás és az eldobált szemét miatt panaszkodnak.

A XI. kerületi önkormányzat bejelentette: vállalja azt, hogy egy új helyszín kereséséhez közvetítő szerepet vállal a közlekedési és infrastrukturális kérdések megoldásában. Korábban felmerült, hogy a szórakozóhelyet költöztessék a Rákóczi híd (volt Lágymányosi híd) mellé. Ezt az ötletet a ZP vezetősége elvetette, arra hivatkozva, hogy szerintük a szórakozóhely a közlekedés és a zaj szempontjából most ideális helyen van, és esetleges elköltöztetése több problémát okozna, mint amennyit megoldana. A Rákóczi híd közelében ráadásul nem közlekedik semmilyen éjszakai járat. A Zöld Pardon kétszáz méteres körzetében egyetlen lakóépület sem áll, így viszonylag nehéz lesz a környékbelieket még ennél is kevésbé zavaró helyet találni.

Civertan  legifoto.com

Vasárnap több ezres tömeg tüntetett a Zöld Pardon (ZP) bezárása ellen. A tüntetésen részt vett többek között Gyurcsány Ferenc és Deutsch Tamás is, fellépett a Csík zenekar, a Quimby, a Kiscsillag és sokan mások. A Zöld Pardon üzemeltetője 111 ezer aláírást is összegyűjtött, köztük közel 10 ezer kerületi lakos is támogatta a hely fennmaradását. A hely megmaradása mellett kampányoltak magyar zenészek is.

Csütörtökön Tarlós István főpolgármester is azt mondta: "politikailag nem túl ügyes döntés" a Zöld Pardon bezárása, hiszen egy népszerű és biztonságos szórakozóhelyről van szó.

A Zöld Pardonban az elmúlt 13 évben több mint 1800 koncertet tartottak, és mintegy 6,5 millió vendéget fogadtak. A Zöld Pardon számos ingyenkoncertet, családi- és gyermekprogramot szervezett. A legtöbb szórakozóhelyet megelőzve programot dolgozott ki a 18 éven aluliak biztonságos szórakozására: az esti programokra kiskorúak és fiatalkorúak csak szülőkkel együtt vagy szülői engedéllyel léphettek be. A hely 105 embernek közvetlenül adott munkát, miközben közvetve 400 embert foglalkoztatott.

DMOHA20110520029
Fotó: Mohai Balázs

A hely működésével kapcsolatban az elmúlt években számos probléma adódott. A Zöld Pardon 1998 óta működik a Petőfi híd lábánál lévő egykori parkban. A kerületi és a fővárosi szabályozás szerint a Goldmann György tér beépítésre nem szánt zöldterületnek számított, amelyen legfeljebb hírlap- és virágárusító pavilon helyezhető el. Kezdetben csak egy bárpult állt az egykori közpark területén, de a területet az elmúlt években szinte teljesen beépítették színpaddal, tánctérrel, vendéglátóhelyekkel. Ugyanígy terjeszkedett a híd másik oldalán a Rio is. Mára a szerződésben szereplő terület négyszeresén állnak.   

A híd két oldalán lévő 6000-6500 négyzetméteres közpark azóta teljesen zárt területté vált, gyakorlatilag őrző-védő kft.-k fennhatósága alá került. (A Zöld Pardon ma rendelkezik minden szükséges engedéllyel, köztük az építési hatóság hozzájárulásával is. A XI. kerületi önkormányzat tulajdonosként hozzájárult a mostani építmények fennmaradásához.)

D MTZ20110423012
Fotó: Máthé Zoltán

A két szórakozóhely 2001-től 2005-ig havi 1,3 millió forintos bérleti díjat fizetett az idényre (évi 7,8 millió forint). 2005-től 2007-ig a bérleti szerződést kiterjesztették a téli hónapokra is, de erre az időszakra csak csökkentett bérleti díjat kellett fizetniük a vállalkozóknak. Így mindkettőjük bérleti díja 11,4 millió forint volt évente. A havi 1,3 milliós bérleti díj a tíz évvel ezelőtti állapotnak körülbelül megfelelt, mára azonban mindkét hely nagyüzemi szórakozóhellyé vált, és komoly üzleti sikert ért el, a bérleti díjak azonban változatlanok maradtak. A kerületben már korábban felvetette az akkor még fideszes ellenzék, hogy az önkormányzat ezzel jelentős bevételről mond le.

Az Index korábban a Rio egykori menedzserének elmondása alapján arról is írt, hogy a Rio finanszírozta Molnár Gyula XI. kerületi kampányát, és a polgármester mindig ingyen ehetett a helyen, de mindkét szabadtéri kocsma igyekezett jó kapcsolatokat ápolni a helyi Fidesszel is. Feltehetően ennek köszönhető, hogy az elmúlt években a képviselő-testület gond nélkül meghosszabbította az igencsak kedvezményes szerződést.

Hoffmann Tamás polgármester és Jelen Tamás alpolgármester (b-j) az újbudai képviselő-testület tanácskozásán, ahol zárt ülésen döntenek a Zöld Pardon szórakozóhely sorsáról. Mellettük ül Molnár László alpolgármester (b), Horti István jegyző (b2), és Kupper András alpolgármester (j)
Hoffmann Tamás polgármester és Jelen Tamás alpolgármester (b-j) az újbudai képviselő-testület tanácskozásán, ahol zárt ülésen döntenek a Zöld Pardon szórakozóhely sorsáról. Mellettük ül Molnár László alpolgármester (b), Horti István jegyző (b2), és Kupper András alpolgármester (j)
Fotó: Szigetváry Zsolt

Idén áprilisban az újbudai önkormányzat már csak szigorú feltételekkel hosszabbította meg a Zöld Pardon és a híd másik oldalán működő Rio bérleti szerződését. A két cégnek 2011-re kétszeres bérleti díjat kell fizetnie, a Riónak csatlakoznia kell a ZP által meghirdetett közbiztonsági és köztisztasági programhoz, be kell tartaniuk a törvény által előírt zajhatárértékeket, és vállalniuk kell, hogy 2011 decemberéig elhagyják a közterületet, illetve a felépítményeket elbontják és parkosítanak.