Judit
-2 °C
8 °C

Sms-t ígér a BKV, ha késik a troli

2007.09.24. 14:01
Sms-ben is tájékoztatja két év múlva az utasokat a késésekről a BKV. A társaság személyre szabott információs- és jegyrendszert vezetne be. Mindenki annyit fizet majd, amennyit utazik.

Nyolcmilliárd forintból, többségében EU-s támogatásból hozná létre Európa legkorszerűbb információs- és jegyrendszerét a BKV. A beruházás első szakaszában a rendszer utastájékoztató és járműdiagnosztikai részét valósítanák meg.

Jegyek helyett chipek

A BKV már évek óta tervezi, hogy az eddigi jegykezelős gyakorlatot felváltja a kapus rendszer a metróvonalakon és a HÉV-en, de az erre kiírt közbeszerzési pályázata 2005-ben sikertelen volt. Kiricsi Karola, a BKV szóvivője az Indexnek elmondta, hogy az új pályázatot 2008 elején bírálják el, így 2009 végétől jelenhetnek meg a metróállomásokon és a nagyobb HÉV-csomópontokon a peronzárak.

"A chiprendszert azért tartjuk fontosnak, mert míg ma csak megbecsülni tudjuk a forgalmat, akkor pontos számokkal fogunk rendelkezni arról, hogy az adott vonalon mennyien utaztak, mikor és melyik megállóig. Ez alapján pedig a mostaninál sokkal igazságosabb jegyrendszert tudunk majd kialakítani, amelyben az utasok többféle árú jegy közül választhatnak, aszerint, hogy mennyit utaznak." - magyarázta Kiricsi Karola.

Az előzetes elképzelések szerint a chipkártyák a mobiltelefonok feltöltőkártyáihoz lennének hasonlóak. Az utasok annyi pénzt töltenének fel rá, amennyit szeretnének, és ebből vonná le az automata a jegy árát. Emellett megmaradna havi és a harmincnapos bérlet is.

Az ellenőrök maradnak

A BKV szóvivője kiemelte, hogy a 2009-től kezdődő tesztidőszak tanulságai alapján döntik el, meg lehet-e valósítani hasonló rendszert a felszíni közlekedésben is. "Az biztos, hogy a jövőben is foglalkoztatni fogunk ellenőröket, hiszen biztosan lesz olyan járat, amelyen nem valósulhat meg az újítás."

Hol van a 86-os?

Két év múlva az utasok már sms-ben, wapon és interneten is információt kaphatnak arról, az általuk gyakran igénybe vett járat mikor érkezik, illetve mennyit fog késni. Az sms-értesítés rendszerét még nem találták ki, de ígérik, hogy telefonra is küldenek majd információkat a járatokról. "Már több hónapja teszteljük az új GPS-es műholdas rendszert, amely az eddigi rádiós megoldást váltja fel. Így most méterre pontosan meg tudjuk állapítani, merre tart az adott járat, és ezt az információt közzé is tesszük a várakozók számára" - emelte ki Kiricsi Karola.

A 86-os buszokon egy éve van fedélzeti számítógép, amellyel pontosan követhető az útja. Idén nyáron pedig négy intelligens megállóhelyet is elhelyeztek a vonalon, amelyeken a várakozók megtudhatják, hogy pontosan mikor érkezik a következő járat. Sőt, azt is láthatják egy térképen, hol jár a busz. Hasonló rendszer már működik Debrecenben, ott a villamosmegállókban helyeztek el ilyen funkciójú kivetítőket. A tervek szerint 2009-től az összes budapesti megálló ilyen lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.