Miklós
-7 °C
4 °C

Nem kerül bíróság elé Demszky összeférhetetlenségi ügye

2004.10.18. 13:22
Képviselőségéről lemondva Demszky Gábor megszüntette a kiváltó okot, így nem szükséges, hogy bíróság mondja ki az összeférhetetlenséget - közölte Forgács Imre a fővárosi közigazgatási hivatalvezető. Amíg pedig a képviselő-testület vagy bíróság nem mondja ki az összeférhetetlenséget, addig a polgármesteri megbízatás nem tekinthető megszűntnek.
Az európai parlamenti képviselőségéről lemondva Demszky Gábor megszüntette az összeférhetetlenségét kiváltó okot, ezért a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője nem kezdeményezi a bíróságnál az összeférhetetlenség megállapítását.

Forgács szerint a határozat törvénysértő

Forgács Imre hivatalvezető hétfőn közölte, hogy továbbra is törvénysértőnek tartja a Fővárosi Közgyűlés határozatát, amelyben megállapították, hogy nincs összeférhetetlenség a főpolgármesteri, illetve az európai parlamenti képviselői tisztség között.

A közigazgatási hivatalvezető szerint téves a közgyűlésnek az a megközelítése, amely az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény alapján állítja azt, hogy nincs összeférhetetlenség e két tisztség között. Forgács Imre szerint az európai parlamenti oldalról nézve nincs csak összeférhetetlenség. A polgármesteri tisztséggel összeférhetetlen megbízatásokat, tevékenységeket azonban a hatályos önkormányzati törvény egyértelműen szabályozza. Eszerint néhány szellemi tevékenység, valamint az országgyűlési képviselői megbízatás kivételével polgármester nem létesíthet más munkavégzésre irányuló jogviszonyt.

Nem szűnik meg automatikusan

A közigazgatási hivatalvezető megállapította azt is, hogy a hatályos jogszabályok összeférhetetlenség esetén sem írják elő a polgármesteri tisztség automatikus megszűnését. A törvény ezzel kapcsolatban azt tartalmazza, hogy a polgármesternek a megválasztásától, illetve az összeférhetetlenség felmerülésétől számított harminc napon belül meg kell szüntetnie az összeférhetetlenségi okot. Ebből azonban még nem következik az, hogy harminc nap elteltével megszűnik a polgármesteri tisztség - rögzíti a dokumentum.

A hivatalvezető a polgármesteri tisztség ellátásáról szóló törvény alapján leszögezte, hogy amíg a képviselő-testület vagy bíróság nem mondja ki az összeférhetetlenséget, addig a polgármesteri megbízatás nem tekinthető megszűntnek. A Fidesz korábban felszólította a közigazgatási hivatal vezetőjét, hogy a lehető leghamarabb forduljon a bírósághoz, amely majd kimondja, összeférhetetlen Demszky két állása. Ezután - a Fidesz jogi álláspontja szerint - a bíróságnak meg kellett volna fosztania a főpolgármestert tisztségétől.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.