Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Egyelőre nem kell lebontani a Citadella-teraszt

2002.09.03. 12:53
Felfüggesztette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) bontási határozatának végrehajtását a bíróság, így egyelőre nem kell lebontania az építtetőnek a Citadella-teraszon létesített kávézót. Ez a döntés azonban nem felülvizsgálata a KÖH határozatainak, csupán azt a célt szolgálja, hogy a vitatott határozatok bírósági felülvizsgálatát el lehessen végezni, és az ne csupán formalitás legyen.
Egyelőre nem kell folytatnia a Citadella-terasz múlt hétfőn elkezdett bontását az építtető Citadella 4-U Kft.-nek; a Pesti Központi Kerületi Bíróság ugyanis kedden felfüggesztette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azon határozatának azonnali végrehajthatóságát, amelyben elrendelte a létesítmény elbontását.

A bíróság a felperes, az építtető Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. keresete alapján közigazgatási eljárásban hozott végzést: a társaság a bontási határozatok hatályon kívül helyezését kérte. A bíróság - az indokolás szerint - figyelembe vette azt, hogy a felperes vitatja a Citadella-ingatlan egyedi műemléki, régészeti, illetve világörökségi védettségét, és következésképpen a főhatóság úgynevezett kategorikus hatáskörét.

A bíró leszögezte, hogy a végzés nem értelmezhető a KÖH-határozatok felülvizsgálatát célzó eljárás eldöntéseként, és a bírósági tárgyalást novemberre halasztotta. Kijelentette ugyanakkor: az azonnali végrehajthatóság felfüggesztése azt a célt szolgálja, hogy a bírósági felülvizsgálatot el lehessen végezni, elbontás esetén ugyanis a felülvizsgálat formális lenne.

A hivatal fellebbez

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) - élve a jogorvoslat lehetőségével - fellebbezést nyújt be a Legfelsőbb Bíróságon az ellen a keddi bírósági végzés ellen, amely felfüggesztette a Citadella Garden lebontását elrendelő KÖH-határozat azonnali végrehajthatóságát. Az építtető Citadella 4-u Kft. keresete alapján indított közigazgatási eljárás első tárgyalási napján - tartalmazza a KÖH közleménye - a bíróság nem érdemi, hanem eljárásjogi döntést hozott. Az örökségvédelmi hivatal megállapította: a bíróság csupán az azonnali végrehajtást függesztette fel, a KÖH határozatainak felülvizsgálata érdemben még nem kezdődött meg. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint erre várhatóan a következő tárgyalási napon, november 26-án kerül sor. A KÖH leszögezi: továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy minden tekintetben jogszerűen járt el, és az engedély nélküli építkezés közérdeket sértett.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!