Alázták a kormányülésen az SZDSZ-es minisztereket

2008.03.31. 21:08

Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
  • Kedden az összes SZDSZ-es miniszter lemondott április 30-i hatállyal.
  • Az MSZP kisebbségi kormányzásra készül május 1-től, és számítanak az SZDSZ külső támogatására. Õk viszont nem adnak biankó támogatást. Kormányban semmiképp sem akarnak együttműködni a szocialistákkal.
  • Fodor Gábor szerint nem biztos, hogy szakad a koalíció.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gyurcsány a következő egy hónapról: Április 30-áig tárgyalunk, hogyan kormányozzunk együtt. Ha mégsem akarnak (mármint az SZDSZ), akkor május elsején újra le kell ülni velük (szintén a néven nem nevezett SZDSZ-szel). Azt kell mondani, hogy tessék segíteni ennek a kormányzásnak a megvalósítását. Hogy hogyan, milyen módon, arról május elsején kell tárgyalni. "Kisebbségi kormányzásra gondolnom sem szabad" - mondta az SZDSZ ügyvivői testületi ülése előtt felvett interjúban. Azt mondta, amíg tárgyalási együttműködési készség van, amíg be nem csukják az ajtót, addig tárgyalni kell. Ha becsukódik, akkor újra ki kell nyitni. "Nem biztos, hogy azt az ajtót, lehet, hogy egy másikat."
  • Gyurcsány Ferenc leváltása és a koalíció folytatása az egyetlen kiút a koalíciós válságból, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint. A jelenlegi helyzetben az SZDSZ veszít, ha mégis bennmarad a koalícióban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, és az MSZP is veszít, ha az SZDSZ kilép a kormányzásból, mert a kisebbségi kormányzás rizikós vállalkozás, jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, mondta Navracsics a Hír tévé Rájátszás c. műsorában. (MTI)
  • Rövid válaszokat ismételgetett a sajtó kérdéseire az MSZP elnökségi ülése után Nyakó István.



    A szóvivő szerint a Magyar Köztársaság miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc. Ezt sokszor elismételte. Az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet. Ezt is sokszor elismételte. Az SZDSZ Gyurcsányt menesztő óhaját nem akarta kommentálni, annyit mondott, hogy az MSZP kedden ismerteti koalíciós partnerével álláspontját.

  • Forrásaink szerint az SZDSZ már jelezte Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezetőnek, hogy keressenek új miniszterelnök-jelöltet. Ezt állítólag Lendvai visszautasította.
  • Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a köztévé Az Este című műsorában hétfő este azt mondta, nem partnerek a bizalmatlansági indítványhoz. Ha ilyet nyújtanának be, akkor egy új miniszterelnök-jelölt megnevezésével és megszavazásával lehetne Gyurcsány Ferencet leváltani. Azt is elmondta, kedden ismertetik az SZDSZ-szel azt a programot, amivel a következő két év kormányzását elképzelik, és örülnek, ha a szabad demokraták ehhez csatlakoznak.
  • Akkor sem dől össze a világ, ha április 30-án az SZDSZ tényleg kilép a koalícióból, és ha az MSZP kisebbségben folytatja a kormányzást, mondta Lendvai Ildikó Az Estében.
  • cikkünk a témában:

    Kisebbségi kormányzás jöhet

    A koalíciós válság hétfői történéseinek összefoglalója.
  • cikkünk a témában:

    Április 1.: nem vicc, megszűnt a vizitdíj

    Mire a népszavazás után hivatalosan is vége lett a fizetési kötelezettségnek, vége lett a koalíciónak is.
  • A szocialista-szabad demokrata koalíció hat évének kudarca testesül meg a szombat délelőtt óta egyre jobban kiteljesedő veszekedésben - írta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbklikk.hu portálon kedd reggel megjelent blogbejegyzésében. "Miközben a gazdasági növekedés, a munkanélküliség és az infláció előrejelzéseit egyre rosszabbra kell módosítani, világossá vált, hogy Gyurcsány Ferenc szóvirágai ellenére semmilyen kiutat nem tud és nem lát abból a helyzetből, amelybe pártját, koalícióját és az országot kormányozta" - fogalmazott.

  • Az SZDSZ távozását a kormányból a demokrácia győzelmeként is értékelhetjük, mert a liberális párt olyan politikát képvisel, melyet a társadalom nagy többsége elutasít - vélekedett az ATV Reggeli Jam című műsorában Tamás Gáspár Miklós, filozófus, az SZDSZ egyik alapítója. Hozzátette: rendjén van, hogy kiléptek a koalícióból, mert Magyarországon alig van ember, aki szimpatizálna az egészségügyi programjukkal. Tamás Gáspár Miklós egyenesen történelmi igazságtételnek nevezte, hogy ez történt. Mint mondta: ha egy pártnak nincs társadalmi támogatottsága, akkor ellenzékben a helye. (Független Hírügynökség)
  • Szanyi Tibor szocialista politikus a Magyar Nemzetnek azt mondta, lehetséges a kisebbségi kormányzás, és Gyurcsány Ferenc lecserélése is. Szerinte az MSZP-frakció Kiss Pétert tartaná a posztra legalkalmasabbnak.
  • Magyarország a kisebbségi kormányzás felé tart, ám az SZDSZ döntése nyomán a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista kormány valószínűleg nem tudja keresztülvinni az állami szektor "mélységesen népszerűtlen" átalakítását - áll a Financial Times keddi elemzésében. A londoni gazdasági napilap szerint "gyenge kisebbségi kormány" esetén kérdésessé válna az is, hogy Magyarország képes-e fenntartani az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges, az EU-bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által előírt reformokat. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Mi történhetett? Szavazzanak!

    Összeesküvés-elméletek és racionális magyarázatok közül válogathatnak. Önök szerint miért esett szét a koalíció?
  • Elképzelhetetlennek nevezte Gyurcsány Ferenc leváltását az MSZP frakcióvezető-helyettese. Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy nem számítanak előrehozott választásokra. Mint fogalmazott, "az SZDSZ-nek sem lehet érdeke Orbán Viktor hatalomra segítése". (Klubrádió)
  • cikkünk a témában:

    Újabb leminősítés előtt az ország?

    A piacok a reformokat féltik, a hétfői nagy kamatemelés sem volt elég, hogy stabilizálja a forintot.
  • Az Indexnek nagyon rövid interjút sikerült készítenie Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel, akit hétfőn április 30-i hatállyal menesztett a miniszterelnök. Horváth Ágnes menesztésének körülményeiről nem kívánt nyilatkozni.

    - Mit fog csinálni a jövőben?
    - Pihenni. Egy darabig.
    - És aztán?
    - Dolgozni, mert munkamániás vagyok.

  • A szabad demokrata miniszterek április 30-ig ellátják munkájukat, részt vesznek a kormány munkájában és a kormányüléseken is jelen lesznek, értesült az Index SZDSZ-es forrásokból. Ha a kormányfő jelöli az új minisztereket az egészségügyi, a környezetvédelmi és a gazdasági tárca élére, a távozó miniszterek természetesen mindenben segítségükre lesznek az átadás-átvételnél.
  • cikkünk a témában:

    Könnyű préda lesz a pénzünk

    Egyesek a válságot kihasználva a forint bedöntésére játszhatnak. Nem lenne baj, ha nem lenne jövő évi költségvetés.
  • Szekeres Imre elkerülendőnek tartja az előrehozott választást, mert instabilitást jelez Európa számára, és ugyancsak elkerülendő szerinte a kisebbségi kormányzás. Az MSZP elnökhelyettese erről újságíróknak nyilatkozott kedden, a Parlamentben. "Azt szeretném, ha ez a kormány működne tovább" - jelentette ki. Arra az újságírói kérdésre, hogy elvállalná-e a miniszterelnöki pozíciót, közölte: "Ez, azt hiszem, nem időszerű kérdés."
  • cikkünk a témában:

    Orbán-ultimátummal hekkelték meg a Fidesz-frakciót

    Hivatalosnak tűnő sajtólevélben küldték szét ismeretlenek, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök ismét 72 órás ultimátumot ad a kormánynak. Az álemail komoly hírként meg is jelent az egyik online hírújságban. A fenyegetés hallatán a parlamentben majdnem kitört a koalíciós béke.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány hajlandó lenne lemondani

    Ha a koalíciós együttműködés ára a miniszterelnök távozása, akkor Gyurcsány nem ragaszkodik posztjához. Az SZDSZ több ezer posztot veszíthet.
  • cikkünk a témában:

    Mit kell tudni a kisebbségi kormányról?

    Ha a kormányfő nem mond le, és ha az ellenzék nem egységes, akkor közjogilag működhet a kormány parlamenti többség nélkül.
  • A Fideszben úgy tudják, a lehetséges válságmegoldási fogatókönyvek között van az is, hogy az MSZP kormányfőt vált. Sőt, az ellenzék – a számára pillanatnyilag a legrosszabbnak tartott fejleményként - azt is tudni véli, hogy két esélyes jelölt áll készen arra, hogy átvegye Gyurcsánytól a stafétát. Ha az MSZP a pártosabb politizálás mellett dönt, akkor Gráf József, jelenlegi földművelési miniszter, ha pedig az Orbán Viktor által is emlegetett szakértői kormány felé fordul, akkor Simor András MNB-elnök lehet az utód. A Fideszben politikai szempontból sokkal megnyugatóbbnak tartanák, ha a két párt nem tudna megegyezni, Gyurcsány maradna kormányon, kisebbségi kormányzás, és hosszú agónia következne.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány még próbálkozik

    Arra kéri a koalíció pártjait, hogy vitassák meg, ki milyen programot akar.
  • Fodor Gábor, környezetvédelmi miniszter április 30-ig még ellátja feladatát, de már nem hoz hosszú távú döntéseket, nem szeretne ugyanis kényszerhelyzetet teremteni utódjának. Az SZDSZ ügyvivője kedden úgy nyilatkozott, hogy szerinte az SZDSZ már elért kompromisszumkészségének határához, de még lát esélyt arra, hogy a koalíciós pártok megegyezzenek.Arról, hogy a kialakult helyzetben mi lehet a megoldás Fodor Gábor nem akart beszélni, mint mondta: még minden tárgyalás kérdése, és nem akar találgatásokba bocsátkozni.

    Kialakult egy politikai probléma, amit a miniszterelnök kijelentése okozott és a két párt vezetőinek közösen kell megtalálniuk a megoldást, mondta a politikus. Fodor Gábor a megegyezésre jelenleg még 50-50 százalékos esélyt lát, ez azonban szerinte az idő előrehaladtával egyre csökken. A liberális politikus egyébként csak rövidtávon tartja elképzelhetőnek, hogy a szocialisták kisebbségben kormányozzanak, szerinte tartósan erre nincs lehetőség. (FH)

  • SZDSZ-es körök szerint Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter egyelőre nem nyújtja be a lemondását. A miniszter a párt frakciója által szabott végső időpontig, április 30-ig akar várni ezzel a lépéssel. Fodor Gábort egyelőre nem sikerült elérni, de állítólag azzal indokolja döntését, hogy a hónap utolsó napjáig lehetőség van tárgyalni a koalíciós partnerrel. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A fantomszavazatokról tárgyal az SZDSZ vezetése

    Több meghatározó liberális nem fogadja el a pártvezetés "szánalmas magyarázkodását".
  • Megkezdődött a koalíciós egyeztetés az MSZP és az SZDSZ vezető politikusai között kedden a Parlamentben. A tárgyaláson a szocialistákat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Szekeres Imre és Juhász Ferenc az MSZP elnökhelyettesei, valamint Kiss Péter, a párt alelnöke képviselik.

    Fotó: Huszti István

    A szabad demokraták részéről biztosan részt vesz a megbeszélésen Kóka János elnök, Horn Gábor ügyvivő, Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes és Gulyás József az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke. Kedd délelőtt a szocialisták tárgyalódelegációja az általuk képviselt mandátumról egyeztetett. Késő este elnökségi ülésen értékelik a helyzetet.

    A szabad demokraták kedd délután ügyvivői testületi ülést tartanak. A koalíciós megbeszélésen a tervek szerint az SZDSZ ismerteti a liberálisok ügyvivői testületének állásfoglalását, és egyeztetnek arról, technikailag hogyan bonyolítható le zökkenőmentesen a miniszterek lemondása. (MTI)

  • "A jelenlegi közjogi keretek között nem könnyű egy kisebbségi kormány működtetése, de kétségkívül megvalósítható. Egy kisebbségi kormány munkáját jelentősen segíthetné az MSZP-frakció mérete és az ellenzék megosztottsága." Mindez abban a tanulmányban szerepel, amit a Gyurcsány által jól ismert Demos Magyarország adott ki még tavaly decemberben. A Kisebbségi kormányzás Magyarországon és Európában című tanulmány alapfelvetése az volt, hogy az SZDSZ 2010 előtt kilép a koalícióból.

    Bár a Demos szerint sem a politikai kultúránk, sem pedig hagyományaink nem túl kecsegtetőek a kisebbségi kormányzáshoz, mégsem tartja lehetetlennek a többség nélküli kormányzást. Igaz, hogy egységes programot nehezen lehet végrehajtani, de az SZDSZ-szel, vagy az MDF-fel kötött különalkukkal, üzletekkel, szívességcserékkel, esetleg szerződésekkel fontos szavazásokon biztosítható a többség. Ez akár még növelheti is a kormány mozgásterét. Ahhoz, hogy megbukjon a kisebbségi kormány, az ellenzék teljes összefogására lenne szükség, és egy közös miniszterelnök-jelöltre, márpedig ez most lehetetlennek tűnik, az SZDSZ-nek sem érdeke egy előrehozott választás.

  • Lemondott posztjáról az egészségügyi minisztérium államtitkára, hangzott el Horváth Ágnes sajtótájékoztatóján. Kincses Gyula az SZDSZ ügyvivői testületének hétfői döntése értelmében nyújtotta be lemondását, amely szerint minden szabad demokrata kormánytag távozik április 30-i hatállyal. Horváth Ágnes egészségügyi minisztert hétfőn Gyurcsány Ferenc menesztette.
    Horn Gábor, Horváth Ágnes és Kincses Gyula távozik az SZDSZ Ügyvivői Testületének üléséről március 31-én