Auguszta
4 °C
22 °C

Megváltoztatta vallomását a zámolyi per egyik szemtanúja

2001.04.09. 19:14
Az 1999 augusztusában egy csákvári fiatalember halálával végződő zámolyi verekedés egyik szemtanúja terhelő vallomást tett az ügy első rendű vádlottja, Krasznai Krisztián ellen a per hétfői tárgyalásán. A Magyar Nemzet által korábban meglebegtetett "titkos tanút" és a per kimenetele szempontjából a napilap információi szerint sorsdöntő vallomását a bíróság nem ismerhette meg, mivel a titokzatos személy betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson.
Megváltoztatta korábbi vallomását a másfél évvel ezelőtt Zámolyon történt emberölés egyik szemtanúja a per hétfői tárgyalásán - adta hírül az MTI. A szemtanú az ügy elsőrendű vádlottjában, Krasznai Krisztiánban egyértelműen azt a személy ismerte fel, aki másfél évvel ezelőtt az életét vesztő Cs. Ferencet ütlegelte.

1999. augusztus 28-án éjszaka három csákvári fiatal ment át az Országos Cigány Önkormányzat által épített zámolyi telepre, feltehetően abból a célból, hogy egy társuk korábbi sérelmeit számon kérjék. A csákváriak és a zámolyiak között kialakuló verekedésben Cs. Ferenc 21 éves csákvári fiatalember meghalt.

P. Zoltán szemtanú - egyike a három csákvári fiatalembernek - korábban nem volt biztos abban, hogy Krasznai Krisztián bántalmazta Cs. Ferencet. A tárgyaláson azonban elmondta, átgondolva a dolgot, egyértelművé vált számára, hogy az elsőrendű vádlott volt az, aki egy baseballütővel, vagy egy ahhoz hasonló tárggyal, előbb az autó oldalát verte, majd a gépkocsiból kizuhanó Cs. Ferencet ütlegelte. A szemtanú vallomásának megváltoztatását azzal indokolta, hogy nagyon félt illetve fél az elkövetőktől.

A per hétfői tárgyalásán lejátszották azt a videokazettát, amely a jelenleg Strasbourgban tartózkodó romákról készült, s amelyen P. Zoltán két személyt, G. Lászlót és L. Ilonát vélte felismerni azok közül, akik jelen voltak a tragikus eseménynél.

A "titkos tanú" bizonyítékai még nem nyilvánosak

Az ügyben ezúttal nem derült fény arra, hogy mit tartalmaz az a másik kazetta - egy magnófelvétel -, amelyet a sértett ügyvédjén keresztül egy titkos tanú juttatott el a bírósághoz. A kazettát csupán e tanú személyes jelenlétében hallgatják meg, ám ő hétfőn, betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson.

A "titkos tanúról" és a birtokában lévő, perdöntő bizonyítékokról a Magyar Nemzet számolt be március végén. A napilap akkor azt állította, hogy a titkos tanú által az újság számára bemutatott dokumentumok arról tanúskodnak: drogügy állt a zámolyi gyilkosság hátterében. A napilap közölte, hogy a titkos tanú vallomása alapján várható, hogy a jelenleg Strasbourgban tartózkodó G. László szerepét is vizsgálni fogják a zámolyi emberölés ügyében, aki eddig vádlottként nem szerepelt a büntetőeljárásban.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a cikk állításaira reagálva elmondta: a Fejér megyei rendőrök nagyon alapos vizsgálatot és nyomozást végeztek, amelynek során kábítószerrel kapcsolatos adat nem merült fel.

A per tárgyalása május 16-án folytatódik. Az akkori tárgyalásra a még meghallgatásra váró, s eddig meg nem jelentek mellett további tanúként idézi a bíróság a Strasbourgban tartózkodó L. Ilonát és G. Lászlót. A bíróság elutasította az elsőrendű vádlott Krasznai Krisztián szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelmet.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.