Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Krasznai: 'Menekültjogot minden zámolyi romának!'

2001.04.06. 15:42
A Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák levélben fordultak a francia menekültügyi hivatalhoz annak érdekében, hogy a csoport minden tagjának adják meg a menedékjogot - tájékoztatta Krasznai József, a zámolyi romák jelenleg Magyarországon tartózkodó szóvivője pénteken az MTI-t. A lépésre azért van szükség, mert a romák szerint a kormány osztja a MIÉP álláspontját, miszerint liberális magyar értelmiségiek "egy csákvári magyar fiatalembert halálra rugdosó csoport befogadásáért nyilvánítottak köszönetet" a francia nemzetnek és a miniszterelnöknek.

A zámolyi romák ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-es országgyűlési képviselő március 27-i felszólalása kapcsán - amelyben többek között azt a negyven "ultraliberális értelmiségit" bírálta, akik "egy csákvári magyar fiatalembert halálra rugdosó csoport befogadásáért nyilvánítottak köszönetet" a francia nemzetnek és a miniszterelnöknek - küldték el levelüket, és a felszólalás francia fordítását a menekültügyi hivatalhoz.

Krasznai: "A kormány osztja a MIÉP álláspontját"

Krasznai József elmondta: a levélben azzal indokolják kérelmüket, hogy - mivel a kormány nevében választ adó Hende Csaba államtitkár nem utasította vissza a felszólalásban elhangzottakat, és attól a kormány egyetlen tagja sem határolódott el - a magyar kormány egyetért Hegedűs Lóránt felszólalásával, és így életveszélyben lennének a zámolyi romák hazajövetelük esetén.

Krasznai hozzátette: az SZDSZ-es képviselőket, akik elhatárolódtak Hegedűs Lóránt felszólalásától, csak akkor engedték felszólalni, amikor már nem volt televíziós közvetítés a parlamentben.

Krasznai feljelenti Monostoryt

Krasznai József elmondta azt is, hogy Monostory Attilát, a zámolyi romák faházainál 1999 augusztusában életét vesztett csákvári fiatalember családjának jogi képviselőjét, feljelentik az ügyvédi kamaránál. A szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy az ügyvéd több olyan levelet küldött el az Európa Tanácsnak, az Európa Parlamentnek, és most legutóbb a strasbourgi polgármesternek is, amelyben minden zámolyi kint tartózkodót gyilkosnak nevez, annak ellenére, hogy mind ez idáig még az sem nyert bizonyítást, hogy gyilkosság történt volna.

"Az az egy biztos, hogy ezek a fiatalok nem leszámolni mentek oda valakikkel. Sajnos az eset tragédiával végződött" - fűzte hozzá.

Krasznai József véleménye szerint a cigányellenes hangulat kialakulásához Monostory Attila és a kormányhoz közel álló lapok igen komolyan hozzájárultak. Hangsúlyozta: a politizálás nem összeegyeztethető a jogvédelemmel. Ha az ügyvéd politizálni akar, akkor mondja fel hivatását, mert ez egyrészt nem etikus, másrészt egy jogállamban nem megengedhető hogy egy kisebbséget vagy egy csoportot kollektívan büntessenek.

"Ő nem vádolhat egy csoportot gyilkossággal akkor, amikor ezt a bíróság még nem mondta ki" - fogalmazott a szóvivő.

Krasznai kifejtette: egyetlen embert vádolnak csak gyilkossággal, aki jelenleg börtönben van. Mindenki mást - két személyt, aki jelenleg Strasbourgban tartózkodik - csak garázdasággal vádolnak. A híradásokból tudják, hogy az ő kiadatásukat kérte is az Igazságügyi Minisztérium, de erről még értesítést nem kaptak.