Pénzt, paripát ígért Gyurcsány a rendőrségnek

2009.02.12. 15:31 Módosítva: 2009.02.12. 15:40
Csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megjelent a rendőrség Teve utcai székházában és beszédet mondott a 2008. évet értékelő és a 2009. évi feladatokat meghatározó országos rendőr-főkapitányi értekezlet előtt. Eredetileg Bencze József főkapitány tartott volna sajtónyilvános értékelést a rendőrség tavaly végzett munkájáról, de ehelyett a kormányfő ismertette gondolatait, különös tekintettel az utóbbi idők bűncselekményeire, az országban tapasztalható cigányellenes hangulatra.

"Nem terveztem, hogy ma eljövök ide" - kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc a rendőri igazgatási központ konferenciatermét megtöltő, díszegyenruhás rendőri vezetők előtt. A kormányfő felvezetésként kifejtette, hogy a rendőrségi statisztikák rendben vannak ugyan, de van az éremnek egy másik oldala: az emberek hétköznapi biztonságérzete, különösen egyes vidékeken, településeken, nagyban romlott.

A miniszterelnök a rendőrség évértékelőjén (Fotók: Nagy Attila)

Gyurcsány szerint egyszerre kell határozottan fellépni a bűnnel, és a bűn okaival szemben, bár az utóbbiban nem a rendőrségé a fő felelősség. A cél, hogy ne az emberek féljenek a bűnözőktől, hanem a bűnözők féljenek a törvénytől és a törvény őreitől. "Ma nem ez a helyzet" - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezért "határozott, keményebb, egyértelműbb fellépésre van szükség, olyan rendőrségre, amelyet általános tisztelet vesz körül".

Több rendőr, több pénz

A kormányfő szót ejtett a hazai etnikai feszültségekről is. "A bűnnek nincs bőrszíne, osztályhovatartozása. Társadalmi magyarázata lehet, de mentsége nincs" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint rendőri intézkedéskor csak a jogszerűség és az alkotmányosság lehet szempont. "Cigányozni nem lehet, sem a hétköznapi életben, sem a kocsmában kvaterkázva, sem interjút adva, sem intézkedés közben" - mondta a rendőri vezetőknek a miniszterelnök, hozzátéve hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben azonban nem lehet elnéző a rendőr, nem lehet tekintettel származására, szociális hátterére.

Ahhoz, hogy a meghirdetett zéró tolerancia érvényesülhessen kell az is, hogy gyorsan, határozottan ki lehessen mérni a büntetést. Felül kell vizsgálni a rendőrség, az ügyészség és a bíróság együttműködését, ez pedig a kormány felelőssége, mondta Gyurcsány Ferenc. "Nincs rendben, hogy addig húzódik egy büntetőeljárás, amíg az elévülés miatt büntetlenül maradhat a bűncselekmény elkövetője" - tette hozzá a kormányfő, szavait akár a Postabank-botrányt lezáró jogerős ítélet kritikájának is lehetett értékelni.

"Megváltozott Magyarország bűnözési térképe az elmúlt évtizedben, differenciált lett az ország" - folytatta értékelő beszédét a kormányfő, amjd kijelölte a feladatot: "Pár hónapon belül érzékelhetően javulnia kell a közbiztonságnak a kritikus helyeken, ott ahol a nyugtalanság az úr, ahol pontosan tudják, hogy melyek azok a bűnözői csoportok, amik rettegésben tartják az ott lakókat. Ha ehhez több rendőr kell, akkor több rendőr lesz, ha ehhez több pénz kell, akkor több pénz lesz. Nem gyerekjáték ami most folyik, olyan indulatok szabadulhatnak el, amiket még a rendőrök sem tudnak kontrollálni."

A miniszter a kormányfőt hallgatja

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy azt kérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől: két héten belül tegyen javaslatot, hol és milyen módon kell változtatni a rendőrség, ügyészség és bíróság együttműködésén. Bencze József országos rendőrfőkapitányt arra utasította: határozza meg, a bűnelkövetéssel leginkább veszélyeztetett településeken, a legnehezebb közbiztonságú helyzetű térségeken mit kíván tenni annak érdekében, hogy javuljon a közbiztonság. Szilvásy Györgynek, a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjének két héten belül pedig javaslatot kell tennie arra, hogyan lehetne eredményesebben fellépni a szervezett bűnözés ellen.

Draskovics: Nem lehet minden méteren rendőr

A miniszterelnök távozása után az évértékelőn szintén jelen lévő Draskovics Tibor tartott rövid sajtótájékoztatót. A minisztert a tavaly nyári siófoki roma-felvonulásról kérdezték. A miniszter kijelentette: véleménye szerint nem az foglalkoztatja az országot, hogy egy videón látni embereket, akik nem tudni, hol, mikor és mit csinálnak. Az foglalkoztatja az embereket, hogyan és mikor lesz határozottabb rendőri jelenlét, határozottabb, erősebb rendőri fellépés ott, ahol a polgárok ezt igénylik.

"Senki senkit nem félemlíthet meg, legyen akár magyarnak nevezett gárdista, akár romának nevezett bárki" - mondta Draskovics Tibor. A siófokon történtekről szólva felidézte: arra kérte Bencze József országos rendőrfőkapitányt, hogy nézzen utána, mi történt, tudott-e róla a rendőrség, történt-e olyasmi, amiről tudnia kellett a rendőrségnek. Ha valaki hibázott a rendőrségnél, meg fogja kapni, ami ezért jár. "De azért én megkérdezem mindazokat, akik erről beszélnek: ők akkor mit tettek, kinek szóltak, tettek-e feljelentést, intézkedtek-e. Nem lehet minden méteren rendőr, ha valami történik az utcán, valaki szóljon nekik. Nekünk meg az a dolgunk, hogy legyen kiképzett, jól felszerelt rendőr, aki tudja, ilyenkor mit kell tenni" - fogalmazott.

Rögtönzött sajtótájékoztató

"Magyarország azt fogja érezni néhány héten, hónapon belül, hogy ott, ahová a bűn az elmúlt hónapokban, években összpontosult, ott a rendőri erő is összpontosulni fog, és nem lesz ok az elbizonytalanodásra" - mondta, hozzátéve: azt fogják érezni a polgárok, hogy a rendőrség meg tudja és meg akarja védeni az állampolgárokat. "Ennek a feltételeit a kormány - ezt a miniszterelnök egyértelművé tette - biztosítani fogja" - fűzte hozzá.

Bencze József főkapitány nem nyilatkozott semmilyen témáról.