Nyomozás deríti ki a miskolci paneltűzben történteket

2010.03.04. 18:25
Rendőrségi nyomozás deríti ki, hogy mi történt pontosan tavaly augusztusban Miskolcon, mikor egy paneltűzben három ember életét vesztette. Egy belső jelentés szerint több tűzoltó is dolgozott a helyszínen, de nem vizsgálták át alaposan, hogy vannak-e még emberek az égő épületben.

Közveszélyokozás minősített esetében nyomoz a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a tavaly augusztusi, három halálos áldozatot követelő miskolci paneltűz ügyében, mondta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön. Soltész Bálint közölte, az eljárás jelenleg is tart, két hónappal meghosszabbították a határidőt, még szakértői iratokat várnak az ügyben.

A nyomozás folyamatban van, annak lezárultáig további részleteket nem közöl a rendőrség, mondta Soltész Bálint, miután a hvg.hu információi szerint a miskolci tűzoltók elfeledkeztek a tűzesetben életüket vesztett édesanyáról és két gyermekéről.

A lap egy tűzoltósági belső jelentésre hivatkozva azt írta, az oltás elején egy tűzoltó ugyan bekopogott a család lakásának ajtaján, de mivel nem jött válasz, tovább ment. Csak a később érkező csapat rúgta be az ajtót, és oltotta el a lakásban tomboló tüzet, de abba a szobába, ahol a haldokló családtagok voltak, ők sem mentek be. Később, csak fél óra múlva, a Kazincbarcikáról érkező, a miskolciakat váltó tűzoltók hozták ki a gyermekeket és az édesanyát.

Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője kifejtette, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja az információt.

A miskolci paneltűzként ismert ügy tűzvizsgálatában elkövetett szabálytalanságok miatt Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere csütörtökön jelentette be, hogy a miskolci közgyűlés megrovásban részesíti a város tűzoltóparancsnokát. Arról pedig az érintettnek kell határoznia a döntés ismeretében, hogy kezdeményez-e belső vizsgálatot a városi tűzoltó-parancsnokságon, saját beosztottai körében.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az ügy teljes lezárása akkor történik meg, amikor a tűzeset miatt indított rendőrségi vizsgálat befejeződik.

A Borsod megyei rendőr-főkapitányság korábban - elfogultság miatt - más hatóság kijelölését kérte az Országos Rendőr-főkapitányságtól, így az a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a büntetőügy nyomozására.

A tűz tavaly augusztus 15-én keletkezett a miskolci Középszer utcában, egy lakóházban. Füstmérgezésben a helyszínen életét vesztette egy 39 éves asszony és 13 éves fia, később a kórházban meghalt a nő 16 éves lánya is.