Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Több százan rekedtek a szuperexpresszben

2003.02.08. 20:43
Vizsgálat indult szombaton Londonban annak kiderítésére, hogy előző éjjel miért tartott 600 utas kiszabadítása csaknem 6 órán át a London és Párizs között közlekedő Eurostar expresszvonat egyik elromlott szerelvényéből a brit főváros kellős közepén.
A Waterloo pályaudvarról induló szuperexpressz péntek esti utolsó járata néhány perccel a londoni indulás után egy vasúti felüljárón akadt el. Az első vizsgálatok szerint egy eltört légvezeték miatt lépett működésbe az automata biztonsági fék.

A futurisztikus külsejű vonaton előbb csak a légkondicionálás állt le, majd a fények is kialudtak. A sötét és egyre levegőtlenebb szerelvényen az utasok először a vészkijáratok kinyitásával próbáltak friss levegőhöz jutni, de a személyzet ezeket később lezárta, mondván: nemsokára visszavontatják a vonatot a Waterloo-ra. Azonban három órával később sem történt semmi, és ekkor az utasok betörtek néhány ablakot, hogy levegőhöz jussanak; eközben egyikük meg is sérült.

A vonatot végül szombaton kora hajnalban vontatták vissza a pályaudvarra, ahol kiengedték a több száz megviselt utast. A Eurostar szóvivője szombat délután azt mondta: vizsgálják, hogy miért tartott majdnem hat órát a szerelvényen utazók kiszabadítása. Az első magyarázatok szerint a keskeny vasúti felüljárón nehéz volt megközelíteni a vonatot, ez azonban valószínűleg nem állja majd ki az alaposabb vizsgálat próbáját, mivel a híd alig 15 méteres, egy-egy Eurostar szerelvény pedig több mint fél kilométer hosszú.

A nyolc éve működő szuperexpresszt, amely óránként 300 kilométeres sebességgel a La Manche-csatorna alatti alagúton át közlekedik London és Párizs, illetve London és Brüsszel között, nem kíséri sok szerencse: eddigi történetét a súlyos és krónikus pénzügyi nehézségek mellett számtalan kisebb-nagyobb technikai malőr tarkítja. Legutóbb, néhány hete az alagútban akadt el néhány vonat, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert a Nagy-Britanniára rátört szokatlan hidegből az alagút enyhe, nedves levegőjébe bevágódó szerelvények érzékeny elektromos érintkezőire víz csapódott ki.

Tavaly ősszel a tengeri sóval gyűlt meg a Eurostarok baja, amikor a kivételes erejű viharok a csatornáról a szárazföld belsejébe fújták a tengervizet, és a só lerakódott az érintkezőkre, több napos fennakadást okozva ezzel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.