Judit
3 °C
6 °C

Felfüggesztették a blogoló stewardesst

2004.10.27. 15:49
"Jogi segítségre van szükségem, amilyen gyorsan csak lehet! Queen of the Sky arra gyanakszik, hogy munkaadója megpróbálja KIRÚGNI őt, amiért kitette az internetre a róla készült, egyenruhás képeket. Q of S-t magyarázat és fizetség nélkül felfüggesztették. Amint tudom, miről van szó, folytatom" - írja szeptember 25-i bejegyzésében Ellen Simonetti, azaz Queen of the Sky, felfüggesztett légiutas-kísérő és blogger. A Delta Airlines szabályzata nem rendelkezik a bloggerekről, de a hölgyet kommentár nélkül felfüggesztették.
Felfüggesztettek állásából egy légiutas-kísérőt, mivel a Delta Airlines-nak nem tetszettek a hölgy blogján közölt "illetlen képek". A légitársaság nem fejtette ki, melyik képpel és miért volt gondja. A Queen of the Sky néven író hölgy - eredeti nevén Ellen Simonetti - úgy sejti, munkaadójának valószínűleg az a kép szúrta a szemét, amelyen egy repülő utasterében, felcsúsztatott szoknyával pózol.

A stewardess, aki azért kezdett blogírásba, hogy könnyebben feldolgozhassa édesanyja halálát, félfiktív történetekben dolgozta fel élményeit, és soha nem említette sem a légitársaság nevét, sem az annak székhelyéül szolgáló várost. Queen of The Sky az Anonymous Airlines alkalmazásában állt Quirksville városban, egészen szeptember 25-ig, amikor ügyének további kivizsgálásáig felfüggesztették.

Panasszal élt

"Sosem gondoltam volna, hogy bajba kerülök a blog miatt. Arra számítottam, hogy ha valami kifogásuk van, először figyelmeztetnek és csak utána cselekednek" - mondta Simonetti a BBC Online-nak. Hozzátette, tudomása szerint a Delta Airlines belső szabályzata nem tiltja az alkalmazottaknak az online naplóírást. A légiutas-kísérő ezért panasszal fordult egy, az alkalmazottak érdekeit képviselő, amerikai szervezethez (US Equal Employment Opportunity Commission).

A Delta Airlines szabályzatában szerepel, hogy az alkalmazottak csak a cég hozzájárulásával viselhetik az egyenruhát, de a privát fotókról és a weboldalakról nem rendelkeznek. Miután Simonettit felfüggesztették, azonnal eltávolította a kérdéses képeket. A Delta Airlines szóvivője a BBC-vel közölte: "Csak annyit mondhatok, nem a médiával fogjuk megtárgyalni az alkalmazottainkkal kapcsolatos belső ügyeket."

Veszélyes játék

A privát weboldalak, köztük a blogok veszélyesek lehetnek mind az alkalmazottak, mind munkaadóik számára, mondta Jeffrey Matsuura a daytoni egyetem internetjogi programjának vezetője. Bár egyes munkáltatók még biztatják is beosztottaikat a blogolásra, nem egy esetben előfordult, hogy bajuk származott az internetes aktivitásból. "Nem szabad elfelejteni, hogy beosztottként az ember többé nem rendelkezik a szólásszabadság jogával" - tette hozzá.

Simonetti így fogalmazott a BBC Online-nak: "Ha megkértek volna, hogy szüntessem meg a blogot, megtettem volna, de ezt a lehetőséget nem kínálták fel. A blogolás új, ismeretlen problémát jelent a munkaadóknak, és jó lenne, ha szabályoznák. Ha tudtam volna, hogy az állásomba kerül, nem csináltam volna ezt."

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!