Miklós
-7 °C
2 °C

Megúszta a börtönt a macskagyilkos főbérlő

2002.08.23. 10:12
Akár hároméves börtönre is ítélhették volna azt a háztulajdonost, aki lelőtte egyik bérlőjének macskáit, egy marylandi bírónő szerint azonban a férfi jogszerűen járt el, mert nem számít kegyetlenkedésnek, ha sörétes puskával lövik le a háziállatokat, hiszen hamar elpusztulnak. A macskák tulajdonosa szerint nincs igazság.
Bár a 2001. október 1-én Marylandban hatályba lépett új szabályozás szerint az állatkínzás a továbbiakban nem szabálysértés, hanem bűntény, mégis felmentették a vádak alól azt a háztulajdonost, aki lelőtte egyik bérlője macskáit. Mary Stepler bírónő szerint a háztulajdonos, Eric Grossnickle jogilag elfogadhatóan járt el, amikor a két macskát egy sörétes puskával "széttrancsírozott" - írja a CNN. "Nem tetszik, amit tett, de a marylandi törvények alapján ez nem számít bűncselekménynek" - nyilatkozta a bírónő.

Szándékos rongálás

"Nincs igazság - jelentette ki a bíró döntése után a macskák tulajdonosa, April Ritch -, hát nem bűn az, ha ellopjuk valaki háziállatait, és lelőjük őket?" Grossnicklet eredetileg rablással is megvádolták a macskák ellopása miatt, ezt azonban idegen tulajdon szándékos megrongálására enyhítette a bíróság. Ez utóbbi csak szabálysértésnek számít, maximális büntetési tétele kilencvennapi elzárás és ezerdolláros pénzbírság.

A háztulajdonos nem tagadta a macskák lelövését, tanúvallomásában elmondta: legalább ötször figyelmeztette az asszonyt, hogy ezt fogja tenni, ha nem szabadul meg a macskáktól. Véleménye szerint az állatok csökkentik az ingatlan értékét, mert szétkarmolják a tapétákat és a bútorhuzatokat - írja a CNN. A macskákat pont az állatvédelmi törvény hatályba lépésének napján, október 1-én lőtte le.

Bevett mezőgazdasági gyakorlat

A törvény bünteti, ha az állatoknak szükségtelen szenvedést okoznak, azonban engedélyezi az állatok fájdalommentes elpusztítását élelmiszeripari felhasználás, vadászat, vagy például tudományos kísérletek esetén. A bírónő megítélése szerint Grossnickle nem okozott szükségtelen szenvedést az állatoknak, a lelövés pedig bevett mezőgazdasági gyakorlat.

Fellebbezésnek helye nincs

Laura Corbett, marylandi helyettes államügyész szerint a bírónő téved, az állatokat ugyanis "szükségtelenül és indokolatlanul, tehát kegyetlenül ölték meg" - írja a CNN. A döntés ellen azonban a bíróság ítélete szerint az ügyészség nem nyújthat be fellebbezést. Az állatkínzást tiltó törvény alapján akár három év börtönbüntetésre is ítélhetik a kegyetlenkedőket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.