Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

A jégre lépni tilos!

2001.12.11. 13:54
Szerte az országban havasak, latyakosak az utak, Budapesten 1-4 centi vastagságú hóréteg képződhet. A közterület-fenntartók 70 géppel tisztítják az utakat. Siófok előtt szétnyílt jég. A meteorológusok további havat ígérnek.

Az országban sok helyen havasak és latyakosak a főutak és a mellékutak - közölte az Útinform kedden reggel. A lehullott hó főként Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében okoz gondot a járművezetőknek a fő- és mellékutakon egyaránt.

A kiterjedt hószállingózás zavarja a forgalmat a Dunántúlon Baranya, Fejér és Somogy megyében, az Alföld középső részén, Pest megye tájain, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Békés megye nagy részén. A hegyekben jégbordás és síkos útszakaszok nehezítik a közlekedést.

Intenzív havazás kezdődött kedden hajnalban Vas megyében, a közúti igazgatóság 18 gépe azonnal megkezdte a főutak sózását, a hó eltakarítását. Reggel óta 4 centiméter hó hullott, közepes intenzitással havazik, az előrejelzések pedig a következő 24 órában további havazást jeleznek. A MÁV szerelvényei és a Volán járatai menetrend szerint közlekednek a megyében, egyelőre nem okozott zavarokat a hóesés.

Budapesten 1-4 centi lehet a hóréteg

Az előrejelzés szerint a nap folyamán Budapesten további 1-4 centiméteres friss hóréteggel lehet számolni. A közterület-fenntartók 70 géppel kezdték meg a munkát a főváros fő- és tömegközlekedési útjain, elsősorban a hegyvidéki útvonalakon. Érdesítik a havas, sónedves útburkolatot, hogy csökkentsék a síkosság veszélyeit.

Szétnyílt a jég Siófok előtt

Siófok előtt, a parttól húsz méterre szétnyílt a jég a Balatonon, így az egész körzetben szigorúan tilos a jégre lépni. Az állomás a Balatonon csak egy helyen, a város alatt méri a tó jegének vastagságát. A Balaton jege Siófoknál, mielőtt szétnyílt, kedden délelőttig négy centiméter vastagságúra hízott. A befagyott tavon viszont csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég vastagsága elérte a legalább tíz centimétert, tehát egyelőre ott sem szabad a Balaton jegére lépni, ahol a siófokinál kedvezőbb a helyzet.

Holnap is lesz hó, hideg

A meteorológiai előrejelzések szerint napközben is várható havazás, havas eső és hószállingózás, és nehézséget okozhatnak a járművek vezetésében az északról és északnyugat felől érkező erős széllökések is. A hidegfronti hatás következményeként a hó sok helyen megmarad, s a következő napokban is sokfelé várható újabb havazás.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.