Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Alkotmányos jogai sérültek Pongónak?

2003.12.09. 15:46
Keddi polgári peres tárgyalásukon a Fővárosi Bíróságon találkoztak a TV2-nek műsort készítő Interaktív Kft. és az RTL jogi képviselői. Lassan Zoltán "hűtlenségi ügyében" az alkotmányos jogokon lovagló felek legközelebb márciusban csapnak össze.
A jövő év márciusában folytatódik a Fővárosi Bíróságon a TV2-s Big Brothert gyártó Interaktív Kft. által az RTL Klub ellen tisztességtelen piaci magatartásért, a valóságshow Pongó néven ismertté vált szereplője, Lassan Zoltán ellen pedig szerződésszegés miatt indított per.

A Big Brother kiszavazott szereplője február elején jelent meg az RTL Klub Való Világ 2 című, konkurens valóságshowjában; Kereszty Gábor, a TV2 vezérigazgatója akkor úgy nyilatkozott, valamilyen formában jogi elégtételt kívánnak szerezni.

Érzelmi szakítás

Tekintse meg bírósági felvételeinket!
Feldmájer Péter, az alperesek jogi képviselője a keddi tárgyaláson azzal érvelt: a BB-t sugárzó TV2 "érzelmileg szakította meg a kapcsolatot" 2002 végén a szereplővel, amikor egy másik műsorában szerintük Pongót megalázó kijelentések hangzottak el. Az ügyvéd megismételte az első tárgyaláson tett kijelentését, amely szerint jogszabályba és a jó erkölcsbe ütközik az Interaktív Kft.-nek a szereplővel kötött szerződése, amely alapján - szavai szerint - "nulla ellenérték fejében" kellett Pongónak a felperesen keresztül intéznie más szerepléseit. Pongó jogi képviselője szerint a máésodrendű alperest alkotmányos jogaiban korlátozták az Interaktív Kft-vel kötött szerződés egyes pontjai.

Beleznay Zsolt, a felperes jogi képviselője ezzel szemben úgy érvelt: a szereplőnek bizonyíthatóan tudomása volt szerződéses kötelezettségeiről, ráadásul az RTL Klubbal kötött megállapodása is tartalmaz több olyan alkotmányos jogokat sértő elemet, amilyet a jelenlegi perben tárgyalt megállapodás kapcsán Pongó kifogásol.

Tisztességtelen piaci magatartás

A BB-t gyártó Interaktív Kft. jogi képviselője szerződésszegés és a TV2 jó hírnevének csorbítása miatt kártérítési pert indított a cég a valóságshow Pongó néven ismertté vált szereplője, illetve tisztességtelen piaci magatartás miatt a Magyar RTL Televízió Rt. ellen.

Pongót hétmillió forintra perlik a szerződés megszegése miatt. Ötmilliót azért követelnek tőle, mert megszegte azon vállalását, hogy a BB-projekt alatt máshol nem szerepel, kétszer egymilliót pedig azért, mert - a szerződésében foglaltak ellenére - nem az Interaktív Kft.-n keresztül vállalt fellépést. A kárösszeg ráadásul növekedhet, amennyiben Pongó újabb nyilvános szerepléseket vállal. Álláspontjuk szerint a jó hírnév sérelmét a sajtóban a TV2-ről és a BB-ről tett nyilatkozataiban valósította meg Pongó.

A konkurens kereskedelmi csatornát működtető társaságot azért fogták perbe, mert álláspontjuk szerint annak tudnia kellett a Pongó szerződésében foglaltakról. Szerintük ezt bizonyítja, hogy többször is úgy nyilatkoztak: amennyiben a BB egykori szereplőjének felelnie kell átszerződéséért, átvállalják annak terheit.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!