Lázár legfeljebb jövő nyárig irányítja az NFÜ-t

2013.09.04. 15:37

A Figyelő úgy értesült, hogy a következő politikai ciklusban már nem Lázár János felügyeli a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ). Ha újra kormányra kerül a Fidesz, akkor is legkésőbb 2014 nyaráig vállalja az uniós pénzek lehívásának koordinálását.

A miniszterelnöki megbízott egyik feladata az, hogy gyorsítsa az uniós pénzek lehívását. Hogy milyen eredménnyel, az egyelőre kérdéses. A lapnak egy a pályáztatásra rálátó forrás elmondta, hogy 400-500 milliárd forint nincs lekötve abból a 8200 milliárd forintból, amelynek a pályáztatása és leszerződése még lehetséges.

A kifizetések szinte végzetes késésben vannak. Mindössze 28 hónap áll rendelkezésre a támogatások lehívására 2015 végéig. Ma egy hónapban átlagosan 100 milliárd forintot fizetnek ki, ez alapján átlagosan 2800 milliárd jönne ki erre az időszakra. A nyertesekhez azonban még 4150 milliárd forintot kellene eljuttatni ez idő alatt.

A lap meg nem nevezett forrásai szerint a változások már megkezdődtek az irányító hatóságoknál és a közreműködő szervezeteknél, a kevéssé kompetens vezetők helyébe nagy tapasztalatú szakemberek kerültek, akik 10-15 éve foglalkoznak uniós pénzekkel.

A kabinet abban bízik, hogy a 13 kifogásolt program többségében meg tudnak állapodni, 10-11 programot szeptember 9-e után biztosan újra indítanak, és ősz végére a fennmaradó 2-3 programot is. Lázár János néhány hete azt javasolta, hogy amelyik operatív programnál nem jár sikerrel a brüsszeli tárgyalás, és forrásvesztés következik be, akkor az azért felelős minisztérium viselje a kárt. Ennyivel csökkenne jövőre a tárca költségvetési támogatása.