Egymilliárddal kevesebbet ruház be a VW

2015.11.20. 17:29

A Volkswagen 1 milliárd euróval visszavágja jövő évi beruházási kiadásait, hogy a felszabaduló pénzt a várható kártalanításra fordítsa. A cégnek így 12 milliárd eurója marad mjd beruházásokra, 8 százalékkal kevesebb, mint tervezték.

A Volkswagen egyebek között elhalasztja az új dizájn központjának megépítését Wolfsburgban, és a Phaeton luxusszedán villanymotoros verzióját sem vezeti be jövőre. Az autógyár eladásai októberben erősen csökkentek a dízelbotrány és néhány jelentős felvevőpiac zsugorodása miatt.

A Volkswagen alapmárka modelljeiből októberben 490 ezer darab fogyott, ami 5,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Kínában, a világ legnagyobb autópiacán 1,8 százalékkal, Németországban pedig 1,9 százalékkal nőttek az eladások, egész Európában viszont 1,2 százalékkal, Oroszországban pedig 26 százalékkal esett vissza a kereslet. Rosszul alakult a helyzet Latin-Amerikában, Brazíliában 50 százalékkal zuhant az értékesítés. Ugyanakkor az Egyesült Államokban, ahol szeptember 18-án kirobbant a dízel-botrány, sikerült 0,2 százalékkal több VW-t  eladni.