Önállósította magát a magyar Eybl

2009.03.18. 07:27
Önálló, a korábbi osztrák anyavállalattól függetlenül működő cég viheti tovább a magyar Eybl munkásait és rendelésállományt. Miközben az osztrák cég a csőd elkerülésén dolgozik, a magyarok leszerződtek a BMW-vel, és kormánygaranciát kaptak az újrainduláshoz szükséges hitelre.

Az autóipari beszállítóként nagyra nőtt, üléshuzatokat és kárpitokat gyártó Eybl Austriának sikerült megállapodnia legnagyobb hitelezőjével, a Prevenz Grouppal. A 115 millió eurós tartozást felhalmozott Eybl Austria így tovább foglalkoztatja 380 alkalmazottját, miközben a hat európai országban dolgozó többi négyezer munkavállalónak még kétséges a jövője.

A magyarországi leányvállalat ügye ugyanakkor időközben kedvező fordulatot vett. A négy telephelyen 1200 alkalmazottat foglalkoztató két magyar Eybl-cég saját kezébe vette sorsát.

Varga Jenő, a felszámolást vezető Vectigalis Zrt. vezetője a Napinak elmondta, hogy sikerült közvetlen, 6+4 hónapra szóló megállapodást kötniük legnagyobb partnerükkel, a BMW-vel. Mivel a többi nagy vevővel is előrehaladott tárgyalások folynak, jó esély van arra, hogy idén is 20-30 milliárd forint közötti árbevételt érjenek el, illetve megőrizzék a magyar beszállítói kapacitást.

Varga szerint árban is versenyképesek lesznek, hiszen az osztrák - egykori - anyacégtől például negyedáron jutnak egyes alapanyagokhoz. A Vectigalis vezetője kulcskérdésnek tartja a munkaerő megtartását, hiszen regionális gondokat okozna, ha a jánosházai, lenti, körmendi vagy nagykanizsai üzemből el kellene bocsátani dolgozókat.

A társaságnál az év elején még több mint másfél ezren dolgoztak, januárban még úgy vélték, ezer fővel folytatódhat a termelés. Hétfőn lépett hatályba az a kormányhatározat, emely az Eybl tevékenységét újraszervező Inside-Car Kft.-nek biztosít garanciavállalást csaknem 16 millió eurós forgóeszköz hiteléhez.