A vagyonkezelőnél tüntettek a Megyeri híd építői

2009.04.06. 15:16
Újabb demonstrációt tartottak a Megyeri híd ki nem fizetett alvállalkozói hétfőn a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székháza előtt. A pénzükre váró tiltakozók a pénzük kifizetését követelték, valamint azt, hogy a vállalataiknak tartozó Ganz Acél vezérigazgatója mondjon le tagságáról a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsban.

A mintegy két tucat demonstráló azt is kifogásolta, hogy Ganz Acél vezérigazgatója, Varga Gusztáv sorban küldi vissza a számláikat, és az azokban szereplő összegnek csak egy részét akarja kifizetni. A vezérigazgató viszont az MTI-nek azt mondta, hogy csak a számviteli szabályoknak meg nem felelő számlákat küldte vissza.

Ő nem tehet róla

Varga Gusztáv a Ganz Híd-, Daru-, Acélszerkezetgyártó (Ganz Acél) Zrt. az MTI-nek elmondta, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. irányító szerve, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjává a köztársasági elnök nevezte ki, ő maga nem tartozik senkinek, csak az általa vezetett cég. A cég tartozása is önhibáján kívül keletkezett, tette hozzá.

A vezérigazgató korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a Ganz Acél a múlt év elején került nehéz helyzetbe, amikor egy bank nem újította meg a 2 milliárdos hitelkeretét. Ezt követően a tulajdonosok - a Vegyépszer és a Hídtechnika - 800 millió forint tulajdonosi kölcsönt adtak a társaságnak, de ez már kevés volt ahhoz, hogy ne épüljön le a termelés.

A Ganz Acél helyzetét az is nehezítette, hogy a Megyeri híd utolsó elszámolásánál a két fővállalkozó, a Strabag és a Hídépítő – ez utóbbi cégcsoporthoz tartozik felerészt a másik fele részben Vegyépszer-érdekeltségű Ganz Acél – átnyúltak a feje felett. Ez azt jelentette, hogy a Ganz Acél egyes alvállalkozóit kifizették, majd ezt az összeget levonták a végszámlából. E beszámítás értéke 1,3 milliárd forint volt.

Mennyi az annyi?

A demonstrálók fő követelése az, hogy a Ganz Acél fizesse ki a számláikat, amelyeket alvállalkozókként állítottak ki. Horváth László, a ki nem fizetett alvállalkozók képviselője nyilatkozata szerint mintegy 50 cég 2 milliárd forint követeléséről van szó.

Varga Gusztáv azonban ennél kevesebb cég mintegy 700 millió forintos követeléséről tud. A cége által visszautasított számlák pedig állítása szerint olyanok, amelyek nem felelnek meg a számviteli törvény előírásainak, például hiányzik mögülük a teljesítés igazolása. Az egyik demonstráló úgy vélte, a teljesítés igazolásának elmaradására hivatkozni azért furcsa, mivel áll a híd.

Eladták, elvitték

A demonstrálók úgy tudják, hogy a Ganz Acél 3 milliárd forintért adta el egy kínaiak által tulajdonolt magyar bejegyzésű cégnek a társaság Gogol utcai telephelyét. A vételárból elvileg jutott volna pénz az alvállalkozók kifizetésére, de 2 milliárdot azonnal elvitt belőle egy bank, biztosított követelése fejében - nyilatkozta az MTI-nek Varga Gusztáv.

Az APEH és a helyi adó miatt az önkormányzat is hívott le a vételárból, így jelenleg bő 700 millió forint van a Ganz Acél számláján, amellyel el tud számolni, és amelyet a hitelezői kifizetésére fordíthat - mondta a vezérigazgató.

A Ganz Acél vezérigazgatója tájékoztatása szerint hamarosan összehívja a hitelezőit, ahol bemutatja a reorganizációs programját, és a követelések fedezetét. Ennek azonban gátat szabhat az, ha közben a bíróság elrendeli a cég felszámolását.