A BKV-nak is dolgozik Paks offshore hátterű alvállalkozója

2009.06.17. 13:44
A Paksi Atomerőműnek és a BKV-nak is alvállalkozója egy magyar építővállalat, amelynek egy luxemburgi, offshore hátterű cég a tulajdonosa. A luxemburgi céget Szász András, Kocsis István tanácsadója alapította 2007-ben egy Kajmán-szigeteki offshore cég nevében, aztán egy panamai offshore cég tulajdonába került. Az ismeretlen tulajdonú vállalkozás mintegy kilenc milliárd forint befektetési kölcsönt kapott a Kapolyi-féle Kárpát Energo közbeiktatásával az MVM-től Kocsis István vezérigazgató regnálása idején. Az MVM és a BKV is titkolja, mennyiért és pontosan mivel bízták meg az offshore hátterű vállalatot.

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) is megerősítette az Index értesülését, miszerint mindkét, Kocsis István által korábban, illetve jelenleg irányított állami óriásvállalat alvállalkozóként foglalkoztatja a 2007-ben alapított Pannónia Bau Kft.-t. Ennek tulajdonosát, a Power Investments International II S.á.r.l. nevű luxemburgi vállalatot Szász András üzletember, Kocsis István tanácsadója alapította Luxemburgban és egyben ő képviseli Magyarországon.

Kocsis István
Kocsis István

Az MVM-től kapott tájékoztatás szerint a Pannónia Bau Kft. „karbantartásra vonatkozó szolgáltatást nyújt a Paksi Atomerőmű Zrt-nek, 2007-2008 fordulóján kötött, 2009. végén lejáró szerződéses jogviszony alapján". A BKV csak annyit közölt, hogy „a Pannónia Bau Kft. felújítási munkálatokat végzett a BKV Zrt. részére". Hogy konkrétan mennyiért és mivel bízták meg az ismeretlen tulajdonosi hátterű céget, ismételt érdeklődésünkre sem volt hajlandó közölni egyik állami vállalat sem.

Offshore cégek labirintusa

A Pannónia Bau Kft.-t 2007 szeptemberében alapította az Immobilien Montreal GmBH nevű, Bécsben bejegyzett vállalat, amely Magyarországon jelenleg még a Market Immo Kft. többségi tulajdonosaként van jelen. A Market Immo Kft. vezető tisztségviselője a bécsi illetőségű Alexander Gerstl. Magyarországon Gerstl jegyzi még az Immo Agora Kft.-t és a Tandem Investment Kft.-t is, kézbesítési megbízottja mindhárom cégben a Csiha Judit és Társai ügyvédi iroda, Csiha Judit MSZP-képviselő, volt miniszter ügyvédi irodája.

A Pannónia Bau Kft.-t 2007 decemberében az Immobilien Montreal továbbadta a Clydena Limited nevű ciprusi cégnek. Ez a cég már korábban is szerepelt az MVM offshore-milliárdjairól szóló cikksorozatunkban, annak a horvátországi szállodának az egyik tulajdonosaként, amelyet 3,5 millió euróért (közel egymilliárd forintért) vett bérbe az MVM Kocsis István vezérigazgatósága idején. A szállodát a londoni bejegyzésű, egy brit Virgin-szigeteki offshore cég által tulajdonolt Jadran Investments Limited nevű cég adta bérbe, a vállalkozás nevében meghatalmazottként Alexander Gerstl járt el az MVM csoportnál.

A Clydena Limited kézbesítési megbízottja, Somorjai Márk az ügyvezetője a Puerto 2006. S.L. nevű ibizai cég magyar képviseletének is, amelynek 2007-ben 460 ezer eurót (körülbelül 100 millió forintot) utalt át az MVM előlegként „erőmű beruházással és privatizációval kapcsolatos tanácsadói szolgáltatásokért".

A Kajmán-szigetekről Panamára

A Pannónia Bau Kft. tulajdonosai

Immobilien Montreal GmBH (Bécs)

2007. szeptember - december

Clydena Limited (Ciprus)

2007. december - 2008. augusztus

Power Investments International II. s.á.r.l (Luxemburg)

2008. augusztus -

A Clydena Limited fél év elteltével szintén túladott a Pannónia Bau Kft-n: 2008. augusztusa óta az a Power Investments International II S.á.r.l nevű luxemburgi cég az építővállalat tulajdonosa, amely 2008. márciusában mintegy 9 milliárd forint befektetési kölcsönt kapott a Kapolyi-féle Kárpát Energo Zrt., a System Consulting Zrt. projekttársasága közbeiktatásával az MVM-től. Az MVM-et ekkor még Kocsis István irányította, de már tudta hogy mennie kell: Gyurcsány Ferenc néhány nappal a tranzakció előtt jelentette be, hogy leváltja az állami óriásvállalat éléről.

Kocsis erről március végén azt mondta az Indexnek, hogy ő csak arról tudott, hogy az MVM a Kárpát Energónak utalt 53 millió eurót a vásárosnaményi erőműberuházásra, a luxemburgi befektetési kölcsönről nem volt tudomása. Ugyanakkor tény, hogy a Kárpát Energo igazgatóságának az MVM által delegált elnöke ebben az időszakban Molnár László, Kocsis bizalmasa volt, akit később a BKV-nál is főtanácsadóként foglalkoztatott évi 42 millió forintért. Miután az Index nyilvánosságra hozta hogy mennyit keres, Molnárt elbocsátották a BKV-tól is.

A Power Investments II. tulajdonosi háttere kideríthetetlen, az viszont biztos, hogy az MVM-nél Kocsis István tanácsadójaként foglalkoztatott Szász András üzletember alapította Luxemburgban. Ő Kocsis szerint „az MVM nemzetközi terjeszkedési stratégiájának megvalósítását segítette a Meinl Bankkal közösen". Szász 2007-ben, egy Power Investments International nevű Kajmán-szigeteki offshore cég nevében alapította a luxemburgi céget, amely 2008. júniusában a Kapolyi-féle Kárpát Energo Zrt. közbeiktatásával egy System Investment Corporation nevű panamai offshore cég tulajdonába került.

Kapolyi László
Kapolyi László

A Power Investments II. 2008. májusában 1,7 millió eurót (nagyjából 430 millió forintot) fizetett az MVM-nek "Vértes vételár 1. része" címen. Ezt a befizetést azonban a Vértesi Erőmű Zrt.-t privatizáló Kapolyi László cégének, a System Consulting Zrt.-nek kellett volna teljesítenie. Tatabánya polgármestere, Bencsik János szerint a befizetésre az MVM-től származó hitel terhére kerülhetett sor, vagyis Kapolyi az MVM hiteléből fizethetett az MVM tulajdonában álló erőműért, amelyet szén-dioxid kvótákkal is kistafíroztak. Bencsik vélekedését azóta senki nem cáfolta.

A Neutron Kft. csődje

Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint a Power Investments II. tulajdonában álló Pannónia Bau az évtizedes erőművi múlttal rendelkező, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő paksi Neutron Kft.-t váltotta a Paksi Atomerőmű épület-karbantartással, felújítással foglalkozó alvállalkozójaként.

A több száz dolgozót foglalkoztató Neutron Kft. az 1990-es évek eleje óta „házon belüli" alvállalkozója volt az atomerőműnek, ám forrásaink szerint Kocsis idején a Neutron Kft.-t „leültették": egyre kevesebb megbízást kapott az erőműtől, a megbízási díjak évekig nem követték az inflációt, így 2007 végére – az egyik tulajdonos rejtélyes öngyilkosságát követően – csődbe ment.

Szász András
Szász András

Úgy tudjuk, hogy a már súlyos likviditási problémákkal küzdő Neutron Kft. tulajdonosainak 2007 tavaszán félmilliárd forintos tőkeemelést ígért egy ciprusi cég, az Aquifex Limited. Az üzlet azonban végül annak ellenére sem jött létre, hogy az Aquifex átutalással 180 millió forintos gyorssegélyben részesítette a magyar céget.

Az Aquifex Limited nevében szintén Szász András tárgyalt a Neutron Kft. ügyvezetőjével, aki a cég teljes működésébe beavatta a leendő befektetőt. Az Aquifex azonban a tárgyalássorozatot követően elállt a befektetéstől, és ezután alakult meg az offshore hátterű Pannónia Bau. Az új cég tevékenységi köre azonos a Neutron Kft. tevékenységi körével, és a becsődölt vállalkozás alkalmazottainak egy részét is átvette.

Szász András érdeklődésünkre megerősítette, hogy tárgyalt a Neutronnal, de „a Neutron Kft. menthetetlen csődhelyzetben volt, ez hiúsította meg az üzletet" – fogalmazott. Arra a kérdésünkre ezúttal sem válaszolt, hogy kik a Pannónia Bau általa képviselt luxemburgi, és annak Kajmán-szigeteki illetve panamai tulajdonosának valódi, az offshore cégek mögött álló tulajdonosai.

Az Aquifex Limited szintén szerepelt már cikksorozatunkban: az ismeretlen tulajdonosi hátterű ciprusi cég 2007 első felében összesen 6,35 millió eurót (nagyjából 1,5 milliárd forintot) kapott az MVM-től „befektetési kölcsön" címén, energiapiaci befektetésekre. Ezután 3 millió eurót invesztált egy azóta befulladt magyar energianád-projektbe, amelyet az MVM nem ismer el sajátjának, noha a nádprojekt alvállalkozóival a Paksi Atomerőmű azóta leváltott vezetősége - azóta sem cáfolt értesülésünk szerint - titokban is tárgyalt egy benzinkúton.

Mártha Imre
Mártha Imre

Szász András és az MVM új vezérigazgatója, Mártha Imre korábbi nyilatkozatai szerint az Aquifexnek idén május 31-ig kellett volna visszafizetnie az eurómilliókat az MVM-nek. Szász ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre június elején azt mondta, hogy „az Aquifex tartozását részben visszafizette, illetve elszámolásban van az MVM-mel".

Szász és Gerstl a Fradiban

Szász András manapság a Ferencváros angol befektetőjét, Kevin McCabe-et képviseli az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. vezető tisztségviselőjeként, és az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. Mindkét Esplanade-cégben cégjegyzésre jogosult vezető tisztségviselő a bécsi illetőségű Alexander Gerstl is. Szász és Gerstl kapcsolata hosszú időre tekint vissza: Gerstl felügyelőbizottsági tag volt a Szász-féle Nádor'95 Rt.-ben, amelynek működése botrányba fulladt a titkosszolgálati berendezések az orosz államadósság terhére történő behozatalával. Szintén felügyelőbizottsági tag volt abban a Dovinvest Kft-ben, amely a Rózsakert bevásárlóközpontot építette, és amelyet egy időben az a bécsi BCL Trading GmBH tulajdonolt, amelynek tulajdonosa a Magyarországon a Postabank-Nádor-ügy kapcsán elhíresült Barak Alon. A Princz Gábor által vezetett Postabank 1998-ban 12 millió dollárral hitelezte meg a Nádor'95 és a BCL Trading acélügyletét, amely később fiktívnek bizonyult, és a nyomozás során kiderült az is, hogy a BCL éppen akkora összeggel szándékozott tőkét emelni a Princz-féle Postabankban, amennyit a raktárjegyeken keresett.

Belső vizsgálat után feljelentések

Az MVM korábbi vezetésének időszakában kötött kétes ügyletek miatt több milliárd forint „aggályos" pénzmozgást tárt fel az állami vállalatnál szakértők bevonásával lefolytatott belső vizsgálat, a Kocsis István regnálása idején különféle jogcímeken átutalt összegek offshore cégeknél landoltak. Az MVM volt, a BKV jelenlegi vezérigazgatója szerint az offshore cégekre azért volt szükség az MVM-nél, mert nemzetközi terjeszkedésre készültek, és „bizonyos üzletszerzésnek alkotmányos költségei vannak". Kocsis szerint az egyik offshore céget az a Meinl Bank ajánlotta, amelynek tulajdonosát az osztrák hatóságok április elején őrizetbe vették, és hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Az ügyben ma már a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik, miután április elején az MVM képviseletében eljáró ügyvédi iroda ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett a feltárt visszásságok miatt. Az MVM-leányvállalat Vértesi Erőmű Zrt. márciusban büntető feljelentést tett a tavalyi évben Kapolyi László „bíztatására" kötött áramvásárlási szerződések miatt is, amikből az államnak szintén jelentős kára származott.

A cikket itt lehet kommentálni