Feljelentést tett az MVM a Kocsis alatt elkóborolt milliárdok ügyében

2009.04.09. 17:23 Módosítva: 2009.04.09. 17:48
Az MVM képviseletében eljáró ügyvédi iroda csütörtökön büntető feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál az MVM korábbi vezetésének időszakában kötött kétes ügyletek miatt. Az MVM-nél több milliárd forint aggályos pénzmozgást tárt fel a belső vizsgálat, a Kocsis István regnálása idején különféle jogcímeken átutalt összegek offshore cégeknél landoltak.

Amint arról az Index cikksorozata is beszámolt, több milliárd forint aggályos pénzmozgást tárt fel az MVM-nél lefolytatott belső vizsgálat. A tavaly márciusban leváltott Kocsis István vezérigazgató regnálása idején az MVM több mint egymilliárd forintot költött egy meghiúsult horvátországi szállodabérletre, másfél milliárd forint befektetési kölcsönt kapott egy ciprusi, és közel tízmilliárd forintot egy Kajmán-szigeteki hátterű offshore társaság.

Az offshore cégeket Szász András képviseli, akit Kocsis István tanácsadóként foglalkoztatott. Mártha Imre, az MVM új vezérigazgatója szerint májusra tisztázódhat a veszteség mértéke. Az MVM-leányvállalat Vértesi Erőmű Zrt. márciusban büntetőfeljelentést tett a tavalyi évben Kapolyi László „bíztatására" kötött áramvásárlási szerződések miatt is, amiből az államnak szintén jelentős kára származott.

Kocsis István, az MVM volt vezérigazgatója szerint az offshore cégekre azért volt szükség, mert meg akarta valósítani az MVM nemzetközi terjeszkedésről szóló stratégiáját, Szerbiában és Boszniában készült befektetésekre. Kocsis azt mondta az Indexnek, hogy ebben a régióban "alkotmányos költségei" vannak az üzletszerzésnek, ezért vonta be az offshore cégeket. Kocsis szerint az egyik offshore céget az a Meinl Bank ajánlotta, amelynek tulajdonosát az osztrák hatóságok április elején őrizetbe vették, és hűtlen kezeléssel vádolják.

Az MVM felügyelőbizottsága, majd igazgatósága is úgy döntött, hogy ezekben az ügyekben a polgári peres, illetve fegyelmi eljárások mellett nyomozati eljárás kezdeményezése is indokolt, mert „a vizsgált ügyletek tekintetében a kompetencia szabályok megsértésén túl egyes ügyleteknél felmerülhet a büntető törvénykönyvi tényállások megvalósulásának a gyanúja is." Ezért csütörtökön feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

A cikket itt lehet kommentálni