463 milliót fizetett a januári áramszünet miatt az E.On

2009.11.23. 11:39 Módosítva: 2009.11.23. 11:43

Összesen körülbelül 463 millió forintot fizetett ki az E.ON áramszolgáltató a januári áramkimaradás miatt az érintetteknek. Több tízezer háztartást érintett - főként Vas és Zala megyékben -, hogy a 2009. január végi erős havazásban a villanyvezetékek kidőlt oszlopait nehezen tudta a szolgáltató helyreállítani. A szolgáltatót a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége perelte, végül peren kívül született megegyezés. A FEOSZ nemrég levélben kért tájékoztatást a kifizetésekről.

A szerződések alapján az áramkimaradás miatt 5 ezer forint, 36 órán túli áramkimaradás miatt 15 ezer forint kötbér járt volna. Peren kívüli megegyezésben a szolgáltató vállalta, hogy a 18 óránál hosszabb kimaradás miatt 10 ezer, az egy napnál tovább fennálló áramszünet miatt 15 ezer, 36 óránál hosszabb áramszünet miatt 20 ezer forintot fizet vissza az érintett fogyasztóknak. A kifizetések nagy része már áprilisban megtörtént, utána bírálták el folyamatosan az egyedi kérelmeket. Összesen körülbelül 463 millió forintot fizettek ki.

Az E.ON egyébként vállalta azt is, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordít a fogyasztók tájékoztatására. A FEOSZ már korábban, a megegyezés után szüneteltette a szolgáltató elleni pert, majd később meg is szüntette - tájékoztatott hétfői közleményében a FEOSZ.