Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Lakossági perek ezrei indulhatnak az E-on ellen

2009.02.03. 18:36
A Magyar Energetikai Hivatal (MEH) 30 napon belül elkészíti vizsgálatát a múlt heti, többnapos nyugat-dunántúli áramszünettel kapcsolatban, az energetikai miniszter pedig tárcaközi bizottság létrehozását kezdeményezi az ügyben.

Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter szerint az egyéni ügyfelek polgári perben érvényesíthetik kártérítési követelésüket a szolgáltatóval szemben. A kár nagyságát egyelőre nem lehet megbecsülni.

A Zala megyei Gellénházán, a múlt heti áramszünet által egyik leginkább sújtott településen több mint 100 polgármester és lakó gyűlt össze a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium által kezdeményezett fórumon.

A felszólalók egységesen kiálltak kártérítési követeléseik mellett. Sokan panaszkodtak arra, hogy az áramszünet idején a szolgáltatótól csak nehézkesen, vagy egyáltalán nem jutottak információhoz.

Molnár Csaba miniszter kijelentette: nem tiszte megmondani és nem is tudja megmondani, hogy az áramszolgáltatónak, vagy az ügyfeleknek van-e igazuk, de az biztos, hogy vizsgálatot kell elrendelni. A fórumot követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre úgy fogalmazott: vizsgálatra okot adó körülmény, ha a 21-ik században, Európában 3-4 napig nincs áram. Hozzátette, első ránézésre ez nem normális dolog.

A miniszter kérte a MEH-t, hogy a törvényben előírt 90 nap helyett 30 nap alatt folytassa le a vizsgálatot az ügyben. Erre a hivatal vezetője ígéretet is tett. Molnár Csaba a fórumon kijelentette. A MEH, ha szükséges, bírságot szabhat ki a szolgáltatóra, illetve teendőket írhat elő a számára.

A miniszter szerint a MEH megállapításai felhasználhatóak lesznek a kárenyhítésben. Molnár Csaba bejelentette: tárcaközi bizottság felállítását javasolja a szerdai kormányülésen. A bizottság feladata az lesz, hogy megvizsgálja megfelelő-e az energiaszolgáltatatással kapcsolatos jogi szabályozás.

A miniszter azt tanácsolta a fórumon megjelenteknek, hogy a kárigényüket az önkormányzatok gyűjtsék össze, mert így egységesen tudnak fellépni egy polgári perben. Molnár Csaba a fórumot követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre kijelentette: nincs becslés arra vonatkozóan, hogy mekkora kár keletkezett az áramszünet következtében.

Az elmúlt héten Zala és Vas megyében 50 ezer családot érintett az összesen négy napos áramszünet. A szolgáltató, az E-on vis maior-ra, vagyis előre nem látható okokra hivatkozott, és úgy nyilatkozott, hogy emiatt nem köteles a károkat megtéríteni. Ugyanakkor 10 ezer forintos étkezési utalványokat ajánlott fel a családoknak. Az önkormányzatok részesülhetnek kártérítésben a regionális vis maior alapból. Nyugat Dunántúlon erre egész évben 104 millió forint áll rendelkezésre. Molnár Csaba a fórumon az érintetteknek azt mondta: támogatja, hogy most nagyobbat "harapjanak" itt helyben ebből a pénzből. Hozzátette: ha szükséges, rendelkezésre áll a minisztériumi vis maior tartalékalap is.